ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Μια απόφαση που θα δώσει «ζωή» στα χωριά

Μετά το αίτημα του περιφερειάρχη Ηπείρου, για ειδική μεταχείριση στην ασφαλιστική κάλυψη των ιδιοκτητών καφενείων στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων, το υπουργείο δίνει τη λύση με απόφασή του

 

Να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στην ασφαλιστική κάλυψη οι ιδιοκτήτες/ διαχειριστές των καφενείων και των μικρών παντοπωλείων στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν εν λειτουργία είχε ζητήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Οκτωβρίου 2022 στον υπουργό Εργασίας.

Πλέον και όπως έγινε γνωστό, τη δυνατότητα της αποκλειστικής ασφάλισης στον ΟΓΑ και όχι στον ΟΑΕΕ, δίνει η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και η Απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης για τους διαχειριστές καφενείων σε κοινότητες με λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους.

Μάλιστα, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το θέμα είχε τεθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη δική του παρουσία στην πόλη των Ιωαννίνων στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μ. Ελισάφ λίγο πριν την παρέλαση. Ακολούθησε και επιστολή του κ. Καχριμάνη στις 31 Οκτωβρίου προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τρεις μήνες μετά δόθηκε η λύση που ανακοινώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Κων. Σιαράβα.

Έτσι, σύμφωνα με την Απόφαση σε οικισμούς και χωριά με πληθυσμό μικρότερο των 300 κατοίκων με βάση την απογραφή του 2021, η ασφάλιση των ιδιοκτητών – διαχειριστών των καφενείων είναι υποχρεωτική και υπάγεται στον πρώην ΟΓΑ και όχι στον ΠΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Θα πρέπει όπως εξήγησε ο κ. Σιαράβας να συντρέχουν και να τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι :

Α. Ο μέσος όρος των καθαρών εισοδημάτων των τριών πρώτων ετών λειτουργίας της επιχείρησης να μην είναι μεγαλύτερος του 400πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 12.740 ευρώ σε ετήσια βάση από μη μισθωτή εργασία.

Εάν υπάρχει υπέρβαση του ανωτέρω ποσού, η ασφάλιση αυτοδίκαια υπάγεται στον πρώην ΟΑΕΕ σήμερα ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ.

Β. Εάν ο ιδιοκτήτης του καφενείου τυγχάνει να έχει ήδη αγροτική δραστηριότητα, η ασφάλιση είναι ισχυρή στον ΟΓΑ και δεν έχει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, αρκεί η δραστηριότητα με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη καφενείου ή καφεπαντοπωλείου να ασκείται εντός του οικισμού.

Για χωριά και οικισμούς άνω των 300 κατοίκων και μέχρι τον πληθυσμό των 2.000 κατοίκων, οι διαχειριστές των καφενείων θα πρέπει να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Επίσης, σημαντική είναι και η πρόβλεψη, ότι απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής ενός καφενείου σε χωριό, να λειτουργήσει παράρτημα αυτού, σε κάποια πόλη, καθώς τότε υποχρεούται να ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ.

Ο κ. Σιαράβας έκανε λόγο για μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση, με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, αναδεικνύοντας και τον πολυποίκιλο ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία καφενείων στα χωριά, με ελάχιστους κατοίκους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όπου πλην της κυνηγετικής δραστηριότητας δεν υπάρχει άλλο προσδοκώμενο έσοδο για τους ιδιοκτήτες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι έχει αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα που είχε προκύψει μετά τους ελέγχους των μηχανισμών του ΕΦΚΑ για την ανασφάλιστη – αδήλωτη εργασία και την επιβολή εξοντωτικών προστίμων, στα καφενεία στα χωριά. Έτσι, αυτό που ισχύει σήμερα και υπάρχουν και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις είναι, ότι σε περιπτώσεις λειτουργίας καφενείων σε χωριά, ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής μπορεί να απασχολεί περιστασιακά, ως βοηθητικό προσωπικό συγγενικά του πρόσωπα α’ και β’ βαθμού, χωρίς να είναι υποχρεωτική η ασφάλισή τους.