ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Νέα σελίδα στην προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της Ψυχιατρικής Κλινικής – Το νέο Κέντρο περιλαμβάνει 17 χώρους αξιολόγησης – θεραπείας, καθώς και χώρο για οικογενειακές θεραπευτικές συνεδρίες

 

 

 

Με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, εγκαινιάστηκε το πρωί της Πέμπτης, το νέο κτίριο όπου στεγάζεται το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.

Το Κοινοτικό Κέντρο ανήκει ως δομή στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ και μέχρι πρότινος λειτουργούσε από το 2009 σε ενοικιαζόμενο από το νοσοκομείο, εξωτερικό οίκημα. Αφού αποφασίστηκε η μεταφορά του σε χώρο εντός του ΠΓΝΙ, επιλέχθηκε η στέγασή του στον πρώην οίκο των ιατρών και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου και από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, ολοκληρώθηκαν ήδη οι εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής του.

Την Πέμπτη, τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας της δομής πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη.

Μετά την τελετή του αγιασμού ο διευθυντής του Τομέα Ψυχικής Υγείας του ΠΓΝΙ Θωμάς Υφαντής, αναφέρθηκε στην υπάρχουσα πραγματικότητα στον τομέα της ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, κυρίως όμως στα πράγματα που αλλάζουν με τη λειτουργία του Κέντρου.

Τόσο ο κ. Υφαντής, όσο και ο διευθυντής του Κέντρου και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας κ. Κώτσης, επέμειναν στην ανάγκη για την πραγμάτωση του επόμενου βήματος που είναι η πρόσληψη ενός παιδοψυχιάτρου στο ΠΓΝΙ, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε λίγο μετά στην τοποθέτησή του ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάν. Καρβέλης.

«Με τη μεταφορά του Κέντρου στο νέο, φιλικό προς τα παιδιά και τους εφήβους χώρο, πιο σύγχρονο, ενεργειακά αποδοτικό και εύκολα προσβάσιμο για τους ωφελούμενους, δεσμευόμαστε  για την συνέχιση και τη βελτίωση της δωρεάν ποιοτικής παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το νέο Κέντρο περιλαμβάνει 17 χώρους αξιολόγησης – θεραπείας παιδιών και εφήβων, χώρο με μονόδρομο καθρέφτη για οικογενειακές θεραπευτικές συνεδρίες αλλά και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και αίθουσα συνεδριάσεων και εκπαίδευσης. Επιπλέον, η στενή γειτνίασή μας με το χώρο του Νοσοκομείου στο οποίο ανήκουμε, μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε υπηρεσίες όπως τη Διασυνδετική Παιδοψυχιατρική, για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική και την καλύτερη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Υφαντής.

Στη σημασία που έχει για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου, η γειτνίασή του με το ΠΓΝΙ και την Παιδιατρική Κλινική ειδικότερα στάθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Νικ. Κατσακιώρης.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα, τον υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

Πάνω από 3.500 αιτήματα

Παράλληλα και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δεχθεί περισσότερα από 3.500 αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 10.000 διαγνωστικές, υποστηρικτικές και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με παιδιά, εφήβους και οικογένειες.

Επίσης το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει προγράμματα πρόληψης, εισηγήσεις σε σχολεία και την κοινότητα, ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργάζεται στενά με όλους τους φορείς που ασχολούνται με το παιδί και τον έφηβο.

 

Βασίλης Λούπας