ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Υψηλοί στόχοι και σωστός σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο εθνικός ενεργειακός στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελεί μια χώρα που θα είναι ως το 2030 ενεργειακά αυτάρκης σε μεγάλο βαθμό – Στήριξη του ΥΠΕΝ για να επιτευχθεί ο στόχος της πόλης των Ιωαννίνων να γίνει κλιματική ουδέτερη ως το 2030

 

 

 

Υψηλούς στόχους με «πυλώνα» επίτευξης τον ορθολογικό σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, έχει θέσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στόχος είναι να αποτελεί η Ελλάδα, μια χώρα που θα είναι ως το 2030 ενεργειακά αυτάρκης σε μεγάλο βαθμό και απόλυτα αυτάρκης το 2050, στόχος που φυσικά θα προωθηθεί ακόμη περισσότερο και με μεγαλύτερη προσήλωση μετά τις εκλογές, εφόσον φυσικά το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό για τη Ν.Δ.

Αυτό όμως θα πρέπει να είναι μία εθνική στρατηγική ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι Κυβερνήσεις των επόμενων ετών, αφού η χώρα πρέπει και μπορεί να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την εισαγωγή ενέργειας οποιασδήποτε μορφής, τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα και τις πηγές να το κάνει, όπως ανέφερε η Γεν. Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, που ήταν προσκεκλημένη και ομιλήτρια στην εκδήλωση με τίτλο «Πολιτικές για τη γυναίκα» που διοργάνωσε η Βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα το απόγευμα του Σαββάτου.

Η κα Σδούκου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική που υλοποίησε η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάνοντας λόγο για μία σειρά επιτευγμάτων και για ένα ορατό αποτύπωμα για το πως η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης οραματίζονται την ενεργειακή εικόνα της χώρας αρχικά το 2030 και με προοπτική το 2050.

«Θα πρέπει να αποτελεί έναν σπουδαίο εθνικό στόχο να είναι η χώρα μας απαλλαγμένη από τις εκπομπές αερίου και να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα εθνικά της καύσιμα που είναι ο ήλιος και ο αέρας, χωρίς να είναι αναγκασμένη να εισάγει ενέργεια για να καλύπτει τις ανάγκες της», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σδούκου.

Τα εμπόδια

Παράλληλα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, στο δεύτερο σκέλος της τοποθέτησής της η κα Σδούκου έκανε μια περισσότερο πολιτική ομιλία, με αναφορές στις πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 όταν και ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

«Από τη μεταναστευτική κρίση και την απειλή στον Έβρο, πήγαμε στην πανδημία, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και με τις απειλές της γείτονος Τουρκίας να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά, αντιλαμβάνεται κάποιος, που θα βρισκόταν η χώρα αν είχαμε μία διαφορετική κυβέρνηση από αυτήν του Κυρ. Μητσοτάκη, που είχε απάντηση σε όλες τις προκλήσεις με αποτέλεσμα και η κοινωνία και η οικονομία να σταθούν όρθιες. Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη πέτυχε για 12 φορές την επενδυτική αναβάθμιση, προχώρησε μειώσεις 50 φόρων, δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων και ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό, αλλά το πλέον σημαντικό είναι πως η Ελλάδα στέκεται με αξιοπρέπεια σε διεθνές επίπεδο και είναι ένα απόλυτα επιτυχημένο παράδειγμα μίας χώρας, που κατάφερε να σταθεί όρθια, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος που βρισκόταν το 2019», σημείωσε η κα Σδούκου.

Συνεργασία με

τον Δήμο Ιωαννιτών

Εν τω μεταξύ, γόνιμη και εποικοδομητική ήταν η συνεργασία που είχε ο αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Αρλέτος, με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Εκτενής συζήτηση έγινε για το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που σκοπεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. Αναλύθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης του Δήμου ο οποίος επεξεργάζεται πρόταση για υποβολή χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο η πρόταση που έχει εκπονηθεί από την ΔΗΑΝΕΤΑΙ για την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακής Κοινότητας στην οποία μετέχουν κι άλλοι φορείς του Δήμου.

Η Γενική Γραμματέας έκανε γνωστό ότι το υπουργείο διαθέτει 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει ενεργειακές κοινότητες δήμων με απώτερο στόχο την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί και η συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα η οποία το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες.

Σχετικά με το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) η Γενική Γραμματέας ενημέρωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αποσαφηνίζει τον τρόπο υλοποίησης και εγκατάστασης των σταθμών.

Τέλος υπογράμμισε ότι θα στηρίξει τον στόχο της πόλης των Ιωαννίνων να γίνει κλιματική ουδέτερη ως μία από τις 100 πρώτες της Ευρώπης με στόχο αυτό να έχει επιτευχθεί ως το 2030.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Αντιδημάρχου ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης και η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.