Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Κυριακή στο Μουσείο» διοργανώνει την Κυριακή, 7 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ., ομιλία του καθηγητή χειρουργικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Χάρη Χαρίση με τίτλο: «Αποκρυπτογραφώντας τους Δελφούς».
Αποκρυπτογραφώντας τους Δελφούς: Ο αποσπασματικός όγδοος Παιάνας του Πίνδαρου, μαζί με τον αρχαίο δελφικό στίχο «αετοί συνεισφέρετε τα φτερά και μέλισσες το κερί», και μια αναφορά του Παυσανία είναι οι κύριες πηγές σχετικά με τους τέσσερις πρώτους ναούς στους Δελφούς: Ο ένας ναός κατασκευάστηκε από δάφνη, ο άλλος από φτερά και κερί μέλισσας, ο άλλος από χαλκό και ο τέταρτος από πέτρα. Αυτή η αφήγηση ήταν πάντα ένα αίνιγμα. Σύμφωνα με αρχαίους και σύγχρονους μελετητές, ορισμένοι από αυτούς τους ναούς ήταν πραγματικοί και άλλοι ανήκαν στη σφαίρα του μύθου. Εδώ προβάλλεται το επιχείρημα ότι ο μύθος προέκυψε από παρερμηνεία της αινιγματικής γλώσσας του Πίνδαρου. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, οι ναοί αυτοί ήταν φορητοί ναΐσκοι που φυλάσσονταν στο ιερό και είχαν τη μορφή του αντικειμένου που αργότερα έγινε γνωστό ως ομφαλός. Τους έκαιγαν και τους έθαβαν κατά τη διάρκεια της τελετουργίας του Σεπτήριου, για την οποία ο Πίνδαρος συνέθεσε τον όγδοο παιάνα του. Παράλληλα γίνεται απόπειρα διευκρίνισης ορισμένων σημαντικών πτυχών της πρώιμης ιστορίας των Δελφών, της αρχιτεκτονικής δομής του πρώιμου ιερού και της ταυτότητας των Υπερβορείων και των Λοκρών.
Ο Χάρης Χαρίσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών από όπου πήρε και τον τίτλο του διδάκτορα. Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εργάστηκε σε μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αγγλίας και της Γαλλίας. Σήμερα είναι τακτικός Καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής της Μονάδας Παθήσεων Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Εδώ και πολλά χρόνια, και όσο το επιτρέπει ο χρόνος του, ασχολείται με την αρχαιολογία, την ιστορία, την κλασσική φιλολογία και την γλωσσολογία. Τις έρευνές του τις έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και περιοδικά.