ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Βήμα – βήμα για την παραχώρηση του στρ. Βελισσαρίου

Μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για την παραχώρηση όλης της έκτασης στο Δήμο, ήρθε η πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – Μείζονα ζητήματα καθημερινότητας συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Μείζονα ζητήματα καθημερινότητας, αλλά και το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου, απασχόλησαν, το βράδυ της Τετάρτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενημέρωσε τις εξελίξεις για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, κάνοντας γνωστό πως σε συνέχεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για την παραχώρηση όλης της έκτασης στο Δήμο, ήρθε η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες όλος ο φάκελος θα διαβιβαστεί στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και, όπως αναφέρθηκε, θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση και στη συνέχεια οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στο μέλλον της πόλης» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Η καθημερινότητα

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας που καταγράφονται και οφείλονται αφενός στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης ορισμένων έργων και αφετέρου στις καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεψαν την έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου τα περισσότερα προβλήματα ειδικά με κοπές χόρτων θα έχουν αντιμετωπιστεί.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη να τηρούνται πιστά οι συμβάσεις και τα χρονοδιαγράμματα στην εκτέλεση των έργων και να αποφεύγονται οι συνεχείς παρατάσεις.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα σχολεία ενημερώνοντας για τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν καταγραφεί.

Έκανε ειδική μνεία στους βανδαλισμούς τόσο σε σχολικούς χώρους όσο και σε παιδικές χαρές τονίζοντας ότι έχουν ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για τον Δήμο.

Σημείωσε ότι για την φύλαξη των σχολείων θα πρέπει να αναζητηθεί λύση και έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει ειδικό θέμα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα τραπεζοκαθίσματα

Ακόμη, ο κ. Παπαγεωργίου, έκανε γνωστό ότι οι υπηρεσίες επεξεργάζονται νέα Κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα ενώ ολοκληρώνεται η πρόταση για νέο Οργανισμό του Δήμου που θα διασφαλίζει την επιβίωση και τον εκσυγχρονισμό του.

Παράλληλα και πάντα σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα στους κοινόχρηστους χώρους ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας σημείωσε ότι ενημερώθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην προ πανδημίας κατάσταση.

Η διάθεση χώρων γίνεται με βάση την ισχύουσα Κανονιστική. Αίτημα του σωματείου είναι να δοθεί και φέτος επιπλέον χώρος όπως συνέβαινε το διάστημα της πανδημίας. Προς το παρόν αυτό δεν μπορεί να γίνει και όλοι θα πρέπει να περιορίζονται σε όσα προβλέπονται στις άδειες τους, τόνισε ο κ. Πήχας.

Για τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Άρης Μπαρτζώκας, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς έργων που είναι ήδη στον αέρα, έργα που ο συνολικός τους προϋπολογισμός φτάνει στα 22 εκατομμύρια.

Σχετικά με τις δυσλειτουργίες που υπήρξαν στο ταμείο της ΔΕΥΑΙ, σημείωσε ότι η Διοίκηση κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει ανοιχτό, παρά τις υπηρεσιακές εισηγήσεις για κλείσιμό του. Λόγος των εισηγήσεων αυτών είναι η έλλειψη προσωπικού. Η ΔΕΥΑΙ ήδη έχει προγραμματίσει προσλήψεις διάρκειας οκτώ μηνών για διάφορες ειδικότητες, κάτι που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κενών.

Άλλα θέματα

Σε μία σειρά θεμάτων για την πορεία των έργων και την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος απάντησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Όπως είπε το τεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την δρομολόγηση των παρεμβάσεων για τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου.

«Η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η υπηρεσία έχει έναν τεράστιο φόρτο εργασίας και κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες» τόνισε ο κ. Αρλέτος.

Απαντήσεις για την πορεία πιστοποίησης των παιδικών χαρών δόθηκαν από τον αντιδήμαρχο Αριστείδη Παππά ο οποίος τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης όσων αποκαθίστανται.

Για το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης με την Κύπρο ενημέρωσε αναλυτικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, σημειώνοντας ότι ήδη έχει γίνει σειρά επαφών με πολιτικούς παράγοντες στην μεγαλόνησο. «Η προσπάθειά μας ήταν μεγάλη όπως και η προσπάθεια για αεροπορικές συνδέσεις με άλλους προορισμούς» σημείωσε τονίζοντας ότι στην φάση αυτή θα πρέπει να στηριχθεί η γραμμή Ιωαννίνων – Ισραήλ.

Σχετικά με το υδατοδρόμιο η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Μάτα Κουμπούρη σημείωσε ότι η αδειοδότηση βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Μόλις εγκριθεί θα κατατεθεί ο φάκελος του έργου στο Υπουργείο Μεταφορών.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή αφήνει πολύ σημαντικό έργο στην πόλη ενώ απαντώντας σε αιτιάσεις ότι μεγάλα θέματα όπως ο Οργανισμός και η Κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα έρχονται σε προεκλογική περίοδο, τόνισε ότι ο χρόνος που έχει μπροστά της η Δημοτική Αρχή είναι επαρκής και στο διάστημα αυτό δεν θα αδρανήσει αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες.

Η αντιπολίτευση

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας έθεσε μια σειρά ζητημάτων και ζήτησε από την δημοτική αρχή να μην αναφέρεται σε μεγαλόπνοα έργα αλλά να ολοκληρώσει …τα μικρά και κακότεχνα όπως αυτά στην πλατεία Πάργης.

Έθεσε ερωτήματα για τις δημοτικές ενότητες και τις παρεμβάσεις που δεν έχουν προχωρήσει ενώ στο επίκεντρο έθεσε και τα ζητήματα των σχολικών υποδομών με αφορμή την διαμαρτυρία μαθητών και γονέων του πρότυπου γυμνασίου. Ζήτησε επίσης απαντήσεις για το θέμα του κλεισίματος των ταμείων της ΔΕΥΑΙ στην Αβέρωφ.

Στον Θωμά Μπέγκα απάντησε για την πορεία των έργων και την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος. Όπως είπε το τεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την δρομολόγηση των παρεμβάσεων για τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου. «Η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η υπηρεσία έχει έναν τεράστιο φόρτο εργασίας και κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες» τόνισε ο κ. Αρλέτος ενώ τα έργα υπερασπίστηκε ο δήμαρχος.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη ανέδειξε δυο θέματα: το κυκλοφοριακό, αλλά και το υδατοδρόμιο.

Σχετικά με το υδατοδρόμιο η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Μάτα Κουμπούρη σημείωσε ότι η αδειοδότηση βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών. Μόλις εγκριθεί θα κατατεθεί ο φάκελος του έργου στο Υπουργείο Μεταφορών.

Ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» εξήγησε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουν για φύλαξη των σχολείων ενώ τόνισε ότι όλα τα μεγάλα προβλήματα του δήμου σχετίζονται και συνδέονται με την υφιστάμενη κεντρική πολιτική που δεν αφήνει περιθώρια επέμβασης στις δημοτικές αρχές.

Ο Νίκος Γκόντας επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», σχετικά με το στρατόπεδο Βελισσαρίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Τόνισε ωστόσο, ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος μέχρι να υλοποιηθεί, θυμίζοντας την επίπονη προσπάθεια που είχε γίνει επί θητείας του και είχε ως αποτέλεσμα την συμφωνία απόδοσης του μεγαλύτερου μέρους του στρατοπέδου ήτοι έκτασης 410 στρεμμάτων με την καταλυτική βοήθεια του Κώστα Τασούλα.

Η Όλυ Τσουμάνη από την «Λαϊκή Συσπείρωση», ζήτησε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα της σχολικής στέγης. Κατηγόρησε την κεντρική διοίκηση για τα θέματα που διαιωνίζονται και γιατί δεν προστατεύει ούτε ενδιαφέρεται για τις λαϊκές ανάγκες.

Ο Χρήστος Πατσούρας από την ΑΡΠΙ υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα εξαιτίας της πολιτικής που ασκείται και που έχουν σαν παράγωγο την πρόκληση προβλημάτων και όχι την επίλυσή τους. Στάθηκε στα προβλήματα των σχολικών υποδομών λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν τα αναγκαία για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών.

Βασίλης Λούπας