ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ – Tα «ελάσματα» ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω ανάδειξή του

dav

Ενισχύεται το αίτημα για την ίδρυση ενός Αρχαιολογικού Μουσείου, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου

 

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης ως αυτονόητο παράπλευρο όφελος της ένταξης των μολύβδινων χρηστηρίων πινακίων (ελασμάτων) από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco.

Με τη δήλωση αυτή σχολιάζει ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης το χαρμόσυνο για τη Δωδώνη νέο που έγινε γνωστό δια στόματος της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο συγκεκριμένο Υπουργείο, την περασμένη Παρασκευή.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας, πέραν του διαστήματος των περίπου δύο ετών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος, το Νοέμβριο του 2021, ως σήμερα.

Η επιτυχία και τα περισσότερα συγχαρητήρια ανήκουν ασφαλώς στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που συνέταξε τον απαραίτητο φάκελο υπό την επιμέλεια και με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για να υποβληθεί ακολούθως, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco.

Θερμή και διαρκής σε κάθε σημαντικό βήμα αυτής της πορείας ήταν, όπως παραδέχτηκε και η πρώην Υπουργός Πολιτισμού, η συμπαράσταση και συνεργασία του Δήμου Δωδώνης. Σταθμό αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε για παράδειγμα η από 21/9/2021 επιστολή του Δημάρχου κ. Ντακαλέτση, για τη στήριξη της υποψηφιότητας των Δωδωναίων ελασμάτων.

Όπως τόνιζε στη συγκεκριμένη επιστολή ο κ. Ντακαλέτσης, το πρόγραμμα της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» θέτει ως βασικό στόχο τη διαφύλαξη, έναντι της φθοράς και της λήθης, και την ανάδειξη, μέσω της συντήρησης και της διασφάλισης πλήρους προσβασιμότητας, της τεκμηριωμένης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (χειρογράφων, εικονογραφήσεων, αρχείων, ντοκουμέντων, ταινιών κλπ.).

Εφόσον ο λόγος γίνεται για τα «ελάσματα» της Δωδώνης, πρόκειται ακριβώς για ένα καθεστώς που θα επιτρέψει την προστασία τους, τη διατήρησή τους ως ενότητας που θα είναι πολύ σημαντική για την περαιτέρω μελέτη τους και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή την ιστορική κληρονομιά, για το μη ελληνόγλωσσο κοινό. Τα «ελάσματα» της Δωδώνης μοιάζουν να είναι ακριβώς το υλικό ίχνος του παρελθόντος, για το οποίο ο θεσμός της «Μνήμης του Κόσμου» σχεδιάστηκε από την Unesco.

Ο κ. Ντακαλέτσης τονίζει καταλήγοντας σε δήλωσή του: «Η ένταξη των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco ήταν ένας από τους μεγάλους στόχους μας για την περαιτέρω ανάδειξη της αρχαίας Δωδώνης. Η καλύτερη μελέτη και συντήρηση αυτής της πολυπληθούς ενότητας σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων θα δώσει τη δυνατότητα της μελλοντικής έκθεσής τους, γιατί όχι και στον ιερό τόπο για τον οποίο προορίζονταν. Έτσι, ισχυροποιείται θεωρούμε, ακόμα περισσότερο, το διαχρονικό αίτημα της δημοτικής μας αρχής και του Δήμου μας για την ίδρυση ενός Αρχαιολογικού Μουσείου, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου εντός του να φιλοξενηθούν μαζί με τα ελάσματα και άλλα σπουδαία ξενιτεμένα ευρήματα που προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης».

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

Παράλληλα, η ένταξη των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» της Unesco αποτελεί μία πολύ σημαντική στιγμή για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και η Δημοτική Αρχή συγχαίρουν την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως επίσης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Βαρβάρα Παπαδοπούλου για την σπουδαία δουλειά που έκαναν και τον άρτιο φάκελο που υπέβαλλαν και έφερε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα.

Η ένταξη των χρησμών της Αρχαίας Δωδώνης στον κατάλογο της Unesco μπορεί να είναι το έναυσμα για την περαιτέρω μελέτη και ανάδειξή τους. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει την βούληση να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή και να εμβαθύνει την ήδη άριστη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού.