Έφυγε» από τη ζωή η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
και διακεκριμένη ιατρός Παθολογικής Ανατομικής
Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διακεκριμένη ιατρός Παθολογικής Ανατομικής, Νίκη Γύρα – Αγνάντη.
Η Νίκη Γύρα – Αγνάντη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιατρική επιστημονική κοινότητα για την έρευνά της γύρω από τον καρκίνο στην οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια Παθολογοανατομίας στη χώρα μας.
Επί σειρά ετών η Νίκη Γύρα Αγνάντη υπήρξε Πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με σπουδαία προσφορά στην πρόληψη του καρκίνου.
Η Νίκη Γύρα Αγνάντη τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Σχολή Φίλτσου. Τον ίδιο χρόνο εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Montpellier της Γαλλίας, όπου φοίτησε δύο Ακαδημαϊκά έτη.
Τον Δεκέμβριο του 1960 πήρε μεταγραφή και γράφτηκε στο 2ο έτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε το Πτυχίο της το έτος 1965.
Από το 1966 έως το 1967 εργάστηκε ως ειδικευόμενη βοηθός στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. Αθηνών. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε ως ειδικευόμενη βοηθός στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Αθηνών, Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας».
Το 1981 έλαβε παμψηφεί το παραδεκτό της Υφηγεσίας της. Το 1973 διορίστηκε Διευθυντής του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λαρίσης, όπου παρέμεινε ένα χρόνο εκτελώντας την υποχρεωτική της θητεία στην Επαρχία.
Στο διάστημα της παραμονής της οργάνωσε, από το μηδέν, το Εργαστήριο και το λειτούργησε ένα μήνα μετά την άφιξή της στο Νοσοκομείο. Παράλληλα δημιούργησε το Κυτταρολογικό Εργαστήριο (τα δύο αυτά Εργαστήρια εξυπηρέτησαν τις ανάγκες όχι μόνο του Νοσοκομείου αλλά και ολόκληρης της περιοχής του νομού της Λαρίσης.
Το 1990 εκλέγεται Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1994-2000 διετέλεσε Διευθυντής του Μορφολογικού Κλινικοεργαστηριακού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Από το 1994-99 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής και από το 1999-2000 Διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Από το 1997-99 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Από το 1999-2001 και από το 2001-2003 διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και ο πρόεδρος του, Βαγγέλης Γκόλας, σε συλλυπητήριο μήνυμα αναφέρουν: «Η Νίκη, η δική μας Νίκη, γιατρός παθολογοανατόμος, ομότιμη καθηγήτρια παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώριση-μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών-αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην έρευνα για τον καρκίνο.
Ευφυέστατη γυναίκα, ευρύτατα μορφωμένη με κοινωνική ευαισθησία και ακούραστη δραστηριότητα, υπηρέτησε την Ιατρική άριστα, σε κλινικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο μέχρι τέλους. Η ίδρυση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Παράρτημα Ιωαννίνων, είναι δικό της έργο που υπηρέτησε με πάθος και αυταπάρνηση επί δεκαετίες. Κύριος στόχος να περάσει με κάθε τρόπο στην κοινωνία την πρόληψη της νόσου».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αναφέρει μεταξύ άλλων, με αφορμή την εκδημία της Νίκης Αγνάντη: «Με αισθήματα συγκίνησης αλλά και επάξιας αναγνώρισης αποχαιρετούμε τη Νίκη Γύρα – Αγνάντη από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, που αφιέρωσε τη ζωή της στην επιστημονική και κοινωνική προσφορά με σημαντικώτατο αποτύπωμα. Καθηγήτρια από το 1990 ήδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφιερώθηκε στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου, με διεθνώς αναγνωρισμένη θετική συμβολή.
Απ’ την άλλη πλευρά ήταν πάντα γόνιμα διαθέσιμη για κοινωνική προσφορά και αυτό αποδεικνύεται αξιέπαινα και αξιοσημείωτα από το πλούσιο έργο της στην Αντικαρκινική Εταιρεία. Αλλά και ως υπεύθυνη πολίτης, έκανε υποδειγματικά το χρέος συμμετοχής της στα δημόσια πράγματα. Υποψήφια βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, προσέδωσε κύρος στο ψηφοδέλτιο εκείνο του 2000, αλλά και δραστήριο μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», μας άφηνε πάντα μια διαφωτιστική και χρήσιμη παρακαταθήκη αξιών, γνώσεων και αρχών, που έκανε τη συνεργασία μαζί της αξιοζήλευτη. Στην οικογένειά της και στους στενούς της φίλους απευθύνω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα, επισημαίνει και τα εξής: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη θλίψη για την απώλεια της Καθηγήτριας Νίκης Αγνάντη, για μία γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα για τον καρκίνο, που στάθηκε δίπλα σε χιλιάδες γυναίκες αλλά και άνδρες με καρκίνο, δίνοντας ελπίδα, κουράγιο και μαθήματα ζωής μέσα από την καθημερινή της πράξη και στάση ζωής, όπως και μέσα από το παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρείας, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Η απώλειά της είναι τεράστια για την ιατρική κοινότητα και την επιστήμη.
Το ίδιο τεράστια όμως είναι και η παρακαταθήκη που αφήνει με το έργο και την προσφορά της, που θα μνημονεύεται εις το διηνεκές. Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της για την απώλειά της. Η σκέψη μου είναι μαζί τους και οι μνήμες από την αγαπημένη μας Καθηγήτρια θα μας συντροφεύουν πάντα».
Ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιάννης Τσίμαρης, αναφέρει: «Η Νίκη Αγνάντη ήταν η πρώτη καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας και μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες της γενιάς της.Αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη μελέτη του καρκίνου παραδίδοντας ταυτόχρονα μαθήματα απλότητας , ήθους και ανθρωπιάς.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της. Το έργο της θα παραμείνει ζωντανό για πάντα. Αιωνία της η μνήμη».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δήλωσή του, αναφέρει και τα εξής: «Η Νίκη Αγνάντη ήταν εξαίρετη Πανεπιστημιακή Δάσκαλος και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην Ιατρική Επιστήμη, υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο γαλούχησε πλήθος φοιτητών. Είχα την τιμή και τη δυνατότητα να ζήσω από κοντά το πάθος της και τη ανεξάντλητη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο στη διάρκεια της συνεργασίας μας για ζητήματα της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ιωαννίνων, με την οποία είχε ταυτίσει το όνομά της. Θα τη θυμόμαστε για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του θλίψη για το θάνατο της Νίκης Αγνάντη. Η Νίκη Αγνάντη υπήρξε από τους σημαντικότερους επιστήμονες που υπηρέτησαν με πάθος το Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία. Υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος. Άνθρωπος της δράσης και της προσφοράς.
«Η Νίκη Αγνάντη αφήνει μία σπουδαία παρακαταθήκη. Θα την τιμούμε και θα την θυμόμαστε. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια ενός λαμπρού ανθρώπου όπως ήταν η αγαπημένη μας Νίκη» αναφέρει ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου σε δήλωσή του.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, επισημαίνει και τα εξής: «Μια εξαίρετη προσωπικότητα, μια γυναίκα ιδιαίτερα δυναμική, ένα διακεκριμένο μέλος της Ιατρικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας έφυγε από κοντά μας. Ο Δήμος Ζίτσας είχε την τιμή πριν ένα χρόνο (Μάιο 2022) να της αποδώσει, εν ζωή, τη δέουσα τιμή με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο γενέθλιο τόπο της, τη Ζίτσα.
Η Νίκη Γύρα – Αγνάντη υπηρέτησε πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά και το κοινωνικό σύνολο με ψηλό αίσθημα ευθύνης, παραδίδοντας ταυτόχρονα μαθήματα ήθους, ανθρωπιάς και απλότητας. Η ευγένεια και το ήθος του χαρακτήρα της θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει».
Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο επικεφαλής της Νίκος Γκόντας, επισημαίνουν και τα εξής: «Η Νίκη Αγνάντη συνέδεσε το πέρασμά της από την ζωή και την επιστήμη με την άδολη προσφορά, κάτι που την έκανε ξεχωριστή και κυρίως δοτική προς τους συνανθρώπους. Ήταν εκείνη που σαν επιστημονική της δράση όρισε την καταπολέμηση του καρκίνου, χαρίζοντας ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Το έργο της ήταν σπουδαίο και η ανθρωπιά της ακόμη σπουδαιότερη. Αυτή τη Νίκη Αγνάντη ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα και η Ήπειρος κρατά στη μνήμη της και τώρα που η ίδια έφυγε από τη ζωή. Η πόλη μας θρηνεί για αυτή την απώλεια, η πόλη που τόσο αγάπησε και δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται για αυτήν».
Τέλος, το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας και η Διευθύντριά του και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, αναφέρουν: «Η Νίκη Αγνάντη, η γυναίκα, η παθολογοανατόμος, είχε αφιερώσει τη ζωή της στην επιστήμη και την κοινωνική προσφορά. Ήταν μια αληθινή κυρία, αεικίνητη, αειφανής, ακούραστη, ανεξάρτητη, δυναμική. Ταξίδεψε στα πέρατα της γης και κατέκτησε τα άδυτα του μικροσκοπίου. Αγαπούσε τις νέες και τους νέους επιστήμονες, ενέπνεε θαυμασμό και υπήρξε πρότυπο για εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, όχι μόνο της Ιατρικής, αλλά και άλλων Σχολών, για νεαρούς/ές γιατρούς, για συναδέλφους. Με αφοσίωση στο καθήκον, σκληρή δουλειά και επιμονή, κατέκτησε διεθνή αναγνώριση στον κόσμο της επιστήμης και απετέλεσε φάρο και οδηγό για τις/τους Παθολογοανατόμους της Ελλάδας. Με ήθος και ανθρωπιά έδωσε ώθηση σε κρίσιμες στιγμές και συνέτρεξε φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Η σταθερή επιμονή της, για πάνω από μισό αιώνα, στην ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο και για την αξία της πρόληψης άλλαξε αντιλήψεις και έσωσε ζωές».
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας