ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – «Όχι» στα αιολικά πάρκα σε βουνά άνω των 1.200 μέτρων

Αρνητική είναι η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας για τα έργα ΑΠΕ στην περιοχή Σουλίου, αλλά και σε Γράμμο – Σμόλικα – Απάντηση για τον καθαρισμό των παραλιών έδωσε ο Αλ. Καχριμάνης

 

Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, για τα έργα ΑΠΕ στην περιοχή Σουλίου (αλλά και σε Γράμμο – Σμόλικα), μετά από πρόταση της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όπως τονίστηκε τόσο από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, όσο και από τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γοργόλη, για το έργο στην περιοχή Σουλίου, το θέμα θα εισαχθεί προς γνωμοδότηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενημερώνοντας παράλληλα το Σώμα, αλλά και τους παριστάμενους κατοίκους ότι η εισήγηση της Υπηρεσίας είναι αρνητική.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η θέση της Περιφέρειας είναι πάγια κατά της κατασκευής αιολικών πάρκων σε βουνά με υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων και με σεβασμό στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως έχει αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του κατά το 2020.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την επικαιροποίηση της απόφασης της 26η Ιουνίου 2020 και παράλληλα να εισηγηθεί στην καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως λάβει υπόψη της για τη στοιχειοθέτηση της αρνητικής του γνωμοδότησης επί του φακέλου ΜΠΕ του έργου: «ΑΣΠΗΕ Όρη Σουλίου- Θεσπρωτικά όρη» το υπόμνημα που κατέθεσαν από κοινού ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος π. Δήμου Θεσπρωτικού, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πρέβεζας «Κασσιώπη» και η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λάκκας Σουλίου.

Νέος Γραμματέας του Σώματος

Εν τω μεταξύ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Ευστάθιος Νάνος εκλέχτηκε Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου σε Ειδική Συνεδρίαση του Σώματος.

Η εκλογή Γραμματέα έγινε μετά την παραίτηση από το αξίωμα του Δημητρίου Γκαμπρέλα.

Απάντηση για τον καθαρισμό

των παραλιών

Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε στην επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον καθαρισμό της παραλίας Δρεπάνου Μακρυγιαλίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ο καθαρισμός των παραλιών είναι μια υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νόμιμα στους χώρους τους. Αφορά και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Την υποχρέωση αυτή εκπληρώνει η Περιφέρεια Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, η οποία και φέτος προχώρησε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού των παραλιών. Για την ανάθεση του έργου τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι αποφάσεις αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», στη διάθεση κάθε πολίτη και φυσικά των παρατάξεων».

Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης ανέφερε: «Οι παραλίες δεν ανήκουν σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά είναι δημόσιοι χώροι τους οποίους κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται χιλιάδες απλοί πολίτες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, που δεν έχουν τη δυνατότητα  διακοπών και διαμονής σε μεγάλα ξενοδοχεία και οργανωμένες πλαζ. Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας αναγνωρίζονται και επικροτούνται από τους πολίτες, αλλά και τους τοπικούς φορείς. Με τον τρόπο που έγιναν φέτος οι καθαρισμοί, έγιναν και στο παρελθόν χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες όπως αυτές που φέτος που παρατηρήθηκαν. Ίσως φταίει και η προεκλογική περίοδος που διανύουμε».

Και αμέσως μετά τόνισε: «Για τον καθαρισμό των παραλιών, όπως και πέρυσι, χρησιμοποιήθηκε από τον ανάδοχο ειδικό μισθωμένο μηχάνημα, το οποίο μαζεύει μόνο απορρίμματα (Πακέτα, κουτιά αναψυκτικών, καφέδων κλπ). Δεν μπορεί να μεταφέρει άμμο, παρά μόνο τη στρώνει και με τον επόμενο κυματισμό η παραλία επανέρχεται στην αρχική της μορφή. Με τις εργασίες καθαρισμού, όπως εξήγησα, δεν προκύπτει, ούτε είναι δυνατή καμία αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, και για αυτό δεν απαιτείται περιβαλλοντική άδεια. Υποχρέωση της Υπηρεσίας είναι η  ενημέρωση των τοπικών αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην παραλία Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου Ηγουμενίτσας έγιναν οι ίδιες εργασίες καθαρισμού, όπως και στις άλλες παραλίες. Οι αμμοθίνες ήταν εκτός του πεδίου καθαρισμού του μηχανήματος που χρησιμοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, και  δεν είναι δυνατόν να απολογούμαστε  για παρεμβάσεις που έγιναν ή δεν έγιναν από τρίτους. Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε, ότι ήδη έχει τοποθετηθεί η Διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., η οποία αναφέρει ότι για την παραχώρηση χρήσης χώρων στην παραλία Δρέπανου- Μακρυγιαλίου έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του ΟΦΥΠΕΚΑ, Επίσης στο διάστημα που ακολούθησε  ανακοίνωσε ότι  μερίμνησε για την  αποκατάσταση των αμοθινών. Να αναφέρω επίσης και δήλωση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τον καθαρισμό των παραλιών».

Και καταλήγοντας τόνισε: «Καταλαβαίνω την τάση ορισμένων να αντιπολιτευτούν την Περιφέρεια, το Δήμο, τον ΟΛΗΓ κ.ο.κ. Αντί όμως να αναλώνονται σε λεπτομέρειες, ας κοιτάζουν και τη γενική εικόνα που δείχνει το τελικό αποτέλεσμα μιας παρέμβασης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκπληρώθηκε ο βασικός μας στόχος, που είναι η παράδοση κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στον κόσμο, ώστε να μη δυσφημείται ο τουρισμός και γενικά η Ήπειρος. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και φέτος».

Παρέμβαση για τις ζημιές στις καλλιέργειες

Τέλος, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα, ότι έχει στείλει ήδη δύο έγγραφα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ (28 Ιουνίου το πρώτο, 3 Ιουλίου το δεύτερο) με αναφορές στις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στην Ήπειρο από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Στο πρώτο έγγραφο γινόταν αναφορά σε καταστροφές που έχουν υποστεί η παραγωγή ακτινιδίων στην Άρτα, η παραγωγή πατάτας στη Χρυσοβίτσας, ως και η  παραγωγή (συλλογή)  μηδικής στις περιοχές Κόνιτσας, Ιωαννίνων, Παρακαλάμου κ.α., κηπευτικά, αλλά και αμπελώνες.

Το δεύτερο έγγραφο αναφέρονταν αποκλειστικά στις ζημιές που έχουν υποστεί από περονόσπορο οι αμπελοκαλλιέργειες, ζητώντας από τον υπουργό να αποζημιωθούν οι  καλλιεργητές  από το Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) οριζόντια και χωρίς αποκλεισμούς.

Βασίλης Λούπας