Συνολικά 61.950 υποψήφιοι από Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας -– Όλες οι βάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο και φέτος εισάγονται λιγότεροι φοιτητές σε σχέση με πέρυσι
Συνολικά 61.950 υποψήφιοι προερχόμενοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το πρωί της Πέμπτης στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Σαφή άνοδο σημείωσαν οι βάσεις περιζήτητων σχολών, όπως είναι οι ιατρικές, οι νομικές και οι οικονομικές. Πιο αναλυτικά, 7 στους 10 υποψήφιους που προέρχονταν από τα ΓΕΛ και 7 στους 20 υποψήφιους που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ.
Σημειώνεται, ότι λόγω του περιορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 20.493 υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν μηχανογραφικό καθώς έμειναν εκτός επιλογών και 1.890 υποψήφιοι ενώ έκαναν μηχανογραφικό δεν εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα ή σχολή των ΑΕΙ.
Χαρακτηριστικό των δεδομένων των βάσεων της φετινής χρονιάς είναι ότι στις περιζήτητες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων η άνοδος των βάσεων ήταν σαφής: Από 175 έως 490 μόρια στις νομικές σχολές, από 125 έως 350 στις ιατρικές, από 425 έως 1.075 στις σχολές ψυχολογίας και από 310 έως 665 στις πολυτεχνικές σχολές. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα οικονομικά τμήματα σημείωσαν άνοδο στις βάσεις τους, όπως και η πλειονότητα των σχολών πληροφορικής.
Στις πρώτες τρεις θέσεις, με την υψηλότερη βάση εισαγωγής, κατατάσσονται η Αρχιτεκτονική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (19.950) μόρια, η Ιατρική Αθηνών (19.000 μόρια) και η Ψυχολογία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) της Θεσσαλονίκης (18.905 μόρια).
Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής έχουν τα Τμήματα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) με 7.180 μόρια, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών στην Κοζάνη (7.540 μόρια) και το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά (7.560 μόρια), αμφότερα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τη μεγαλύτερη άνοδο στη βάση εισαγωγής κατέγραψε η Σχολή Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), με άνοδο 1.885 μορίων (από 11.840 το 2022 σε 13.725 το 2023). Ακολουθούν το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με άνοδο 1.860 μορίων (από 11.310 το 2022 σε 13.170 το 2023) και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με άνοδο 1.780 μορίων (από 16.805 μόρια σε 18.585).
Τη μεγαλύτερη πτώση στη βάση εισαγωγής σημείωσε η σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ-Όπλα), με διαφορά 1.805 μορίων σε σχέση με πέρυσι (14.025 το 2022, 12.220 το 2023).
Ακολουθούν η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΔΝ-Μάχιμοι), με διαφορά 1.781 μορίων (14.525 το 2022, 12.744 το 2023) και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με διαφορά 1.415 μορίων (12.655 μόρια το 2022, 11.240 το 2023).
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι 153 τμήματα από τα συνολικά 450 θα δεχθούν λιγότερους υποψήφιους από αυτούς που μπορούν να έχουν. Έτσι, συνολικά, συνυπολογίζοντας και τις σχολές ενστόλων φέτος θα υπάρξουν 10.745 κενές θέσεις.
Οι βάσεις στο Πανεπιστήμιο
Ιωαννίνων
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φαίνεται πως τα περισσότερα τμήματα δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, σε σχέση με το 2022, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως ο αριθμός των επιτυχόντων και των εισαχθέντων είναι μειωμένος και φέτος.
Αναλύοντας κανείς τις βάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο της Ηπείρου, διαπιστώνει αρχικά πως η υψηλότερη βάση καταγράφεται στο τμήμα Ιατρικής με 18.475 μόρια, ενώ ακολουθεί το τμήμα Ψυχολογίας με 17.215 μόρια.
Από την άλλη, η μεγαλύτερη αύξηση μορίων παρουσιάζεται στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με 1.150 περισσότερα, συγκριτικά με την περασμένη χρονιά. Ακολουθεί το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών με 16.265 μόρια. Τέλος, η μεγαλύτερη μείωση κατά 600 μόρια, καταγράφεται, στο τμήμα Νοσηλευτικής και ακολουθεί με 485 μόρια λιγότερα το τμήμα Λογοθεραπείας.
Συνολικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εισάγονται 2.546 νέοι φοιτητές, τη στιγμή που το 2022 οι επιτυχόντες είχαν ανέλθει σε 2.657.
Η Περιφερειακή
Διευθύντρια Εκπαίδευσης
Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέση, η διαδικασία της ανακοίνωσης των βάσεων κύλησε ομαλά.
Οι υποψήφιοι, όσοι είχαν κάνει το σχετικό αίτημα, έλαβαν μήνυμα με την σχολή εισαγωγής.
«Όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα. Τα Γιάννενα επιβεβαιώνουν τη φήμη τους καθώς πολλοί μαθητές και φέτος συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται με καλή θέση σε σχολές μεγάλης ζήτησης», λέει η κα. Μπέση σε τηλεφωνική επικοινωνία στο Ioannina TV.
Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Διευθύντρια βρέθηκε στην Αθήνα σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον νέο υπουργό κ. Πιερρακάκη. Εκεί, ήταν και οι άλλοι διευθυντές εκπαίδευσης και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία ενόψει Σεπτεμβρίου αλλά και άλλα θέματα εκπαίδευσης. Ο υπουργός ζήτησε συνεχή επικοινωνία ενώ υποστήριξε ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί το φθινόπωρο.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας
Τέλος, τα συγχαρητήρια του προς τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων, απέστειλε με γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος.
Ο κ. Πλιάκος, μετά την ανακοίνωση, από το υπουργείο Παιδείας, των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των μαθητών που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές, αναφέρει: «Συγχαίρω όλα τα Ηπειρωτόπουλα που κατάφεραν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είδαν έτσι τις προσπάθειες και τους κόπους τους να δικαιώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θερμά συγχαρητήρια, αξίζουν στους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων του Δήμου Ζίτσας που με τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας κατάφεραν και φέτος να συνεχίσουν την παράδοση των τελευταίων ετών αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η προετοιμασία που γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα από τους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς τους έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και κατατάσσει τα σχολεία μας μεταξύ των καλύτερων σε επίπεδο Ιωαννίνων.
Είμαι βέβαιος, ότι θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων τους, στο όμορφο ταξίδι της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης, δημιουργώντας ως αυριανοί επιστήμονες, ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον του τόπου. Θέλω όμως να στείλω ένα μήνυμα και προς τους υποψήφιους που δεν κατάφεραν φέτος να πετύχουν το στόχο τους και να τους υπενθυμίσω, ότι η προσπάθεια και ο αγώνας δεν σταματούν στη πρώτη δυσκολία. Η καταξίωση άλλωστε απαιτεί καθημερινό και πολύπλευρο αγώνα δεν κατακτάται μόνον με τις σπουδές. Στους γονείς εύχομαι να συνεχίσουν να είναι κοντά στα παιδιά τους ενθαρρύνοντάς τα και υποστηρίζοντας τις επιλογές τους. Καλή τύχη σε όλους».