Μετά από χρηματοδότηση της Περιφέρειας το εκπαιδευτικό Ίδρυμα, απέκτησε μια από τις πλέον μεγάλες και ισχυρές, αν όχι τη μεγαλύτερη υπολογιστική υποδομή επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ελλαδικό ακαδημαϊκό χώρο
Νέα δεδομένα αναφορικά με την ανάπτυξη και στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας προκύπτουν για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το οποίο απέκτησε τη «ΔΙΩΝΗ», μέσω ενός έργου με προϋπολογισμό τριών εκ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του προγράμματος της «Περιφερειακής Αριστείας».
Η «ΔΙΩΝΗ» είναι μία από τις πλέον μεγάλες και ισχυρές, αν όχι τη μεγαλύτερη υπολογιστική υποδομή επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ελλαδικό ακαδημαϊκό χώρο, απέκτησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και παρουσιάζεται και επίσημα σε ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στο ξενοδοχείο Du Lac.
Ωστόσο, την Δευτέρα, οι συντελεστές της προσπάθειας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα, μιλώντας για τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει πλέον η «ΔΙΩΝΗ» καταρχάς στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας, επομένως στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων επιστημόνων και αφετέρου στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την τοπική οικονομία.
Πιο αναλυτικά και όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών H/Y και Πληροφορικής και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Σταύρος Νικολόπουλος, το έργο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πειραματικής έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα παρέχει υπηρεσίες νέφους σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.
«Η «ΔΙΩΝΗ» παρέχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας την πειραματική επιστήμη και τεχνολογία, την υιοθέτηση προηγμένων τεχνικών από τους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας και ανάπτυξης εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας.
Συνολικά, θα οδηγήσει στην συγκράτηση και προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού στην Ήπειρο και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος.
Για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας
Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με ενδιαφέρον βέβαια αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο η «ΔΙΩΝΗ» θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από φορείς της τοπικής κοινωνίας πλην της ακαδημαϊκής έρευνας, στο πλαίσιο και της υλοποίησης του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και στο εάν η χρήση της θα είναι δωρεάν ή όχι.
«Το αν θα παρέχεται δωρεάν ή όχι, η χρήση της, είναι μία απόφαση στρατηγικής. Στόχος μας όμως είναι να ανοίξουμε την υπηρεσία αυτή στην τοπική κοινωνία και ίσως η πρώτη μας προσέγγιση να είναι η δωρεάν παροχή της χρήσης της», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος.
Τα οφέλη και η συνεργασία
Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από εκπροσώπους και στελέχη των Τμημάτων που συνεργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα με τον Στέργιο Αναστασιάδη, Καθηγητή του Τμημ. Μηχανικών Επιστήμης Υλικών να δίνει το στίγμα των ωφελειών που θα προκύψουν από τη ΔΙΩΝΗ.
Ο Πρόεδρος ΤΟΥ Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Χριστόφορος Νίκου τόνισε πως η «ΔΙΩΝΗ» μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επικέντρωση της έρευνας με την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που επισήμανε και ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Παναγ. Κόκκας.
Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Βασίλειος Δημακόπουλος όπως και ο αφυπηρετήσας Καθηγητής του Φυσικού Νίκος Μάνθος στάθηκαν στην επίτευξη της συνεργασίας μεταξύ δεκάδων ακαδημαϊκών, από Τμήματα και εργαστήρια για την πρόταση, την υλοποίηση και τώρα τον σχεδιασμό της αξιοποίησης του έργου.
«Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που Καθηγητές 10 Τμημάτων και 25 Εργαστηρίων παραμέρισαν το επιστημονικό τους “εγώ” και συνεργάστηκαν αρμονικά για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά.