Κοινωνική ένταξη προσφύγων με «εργαλείο» τον εθελοντισμό

Η Περιφέρεια Ηπείρου έγινε η πρώτη στην Ευρώπη που υλοποιεί πρόγραμμα, όπου πρόσφυγες που διαμένουν στα Γιάννενα, εντάσσονται σε ομάδες εθελοντών και εκπαιδεύονται για να συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

 

Ένα πραγματικά πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο οποίο πρόσφυγες που διαμένουν σε σπίτια στην πόλη είτε στις δομές φιλοξενίας στην Αγία Ελένη ή στον Κατσικά έχουν ενταχθεί και συμμετέχουν σε ομάδες εθελοντών.

Οι πρόσφυγες εκπαιδεύονται για να συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, μέσω του συγκεκριμένου, ιδιαίτερα σημαντικού προγράμματος, που υλοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το πρόγραμμα αυτό βραβεύτηκε το 2023 από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιδιαίτερο επίτευγμα συμπερίληψης και συναντίληψης και κοινωνικής προσφοράς.

Έτσι, η Περιφέρεια Ηπείρου έγινε η πρώτη στις χώρες – μέλη της Ε.Ε που ανέλαβε την πρωτοβουλία να υποδεχθεί το πρόγραμμα και να το υποστηρίξει στις περιοχές διοικητικής αρμοδιότητας με την Πολιτική Προστασία να δίνει το στίγμα της συνολικής βοήθειας και το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Μαβίλη, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική άσκηση πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννίνων καθώς και των Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών με ωφελούμενους από τις δομές Κατσικά και Αγίας Ελένης αντίστοιχα.

Οι ωφελούμενοι έχουν δηλώσει εθελοντικά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε δύο σειρές αντίστοιχα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την επέμβαση στις φυσικές καταστροφές και όπως έδειξαν αλλά και είπαν κιόλας οι ίδιοι είναι έτοιμοι να συνδράμουν εάν και όποτε αυτό απαιτηθεί.

Πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Υεμένη και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου που άφησαν τις πατρίδες και τις οικογένειές τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, μόλις στάθηκαν στα πόδια τους, θέλησαν να μετέχουν στις εθελοντικές ομάδες, επιστρέφοντας προς την Ελλάδα ένα μέρος της οφειλής που αισθάνονται ότι έχουν απέναντί τους, όπως ανέφερε ο Ασίλ Ελ Αάμπντι, πρόσφυγας από την Υεμένη που έφτασε στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2022 μέσα από μία περιπετειώδη διαδρομή που πέρασε από την Τουρκία και από εκεί με βάρκα στη Σάμο.

«Στη δομή στον Κατσικά έφτασα πριν έξι μήνες, έμεινα τρεις μήνες εκεί και έπειτα βρήκα δουλειά ως μάγειρας και μένω σε σπίτι στην πόλη. Ήθελα πάντα να βοηθάω τον κόσμο και μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω μέσα από αυτές τις ομάδες και είναι κάτι που μου αρέσει πραγματικά πολύ, όπως και στους άλλους πρόσφυγες που είμαστε μαζί», είπε μιλώντας στα τοπικά μέσα.

Πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, τον γενικό συντονισμό του προγράμματος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη διοίκηση των ασκήσεων έχει η αρχιπύραρχος Κάλλι Σαΐνη που έλκει την καταγωγή της μάλιστα από τα Γιάννενα και είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην πόλη της μέσα από τη συγκεκριμένη δράση του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στις δηλώσεις της έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναγνωρίστηκε κιόλας επίσημα από την Ε.Ε με την τιμητική βράβευση και στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη διάθεση συμμετοχής και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι πρόσφυγες για να μετέχουν στις εθελοντικές ομάδες.

«Μας έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση από την αρχή ότι θέλουν να έρθουν, να συμμετέχουν, να μάθουν, να εκπαιδευτούν και να βοηθήσουν. Από τη στιγμή που είναι αναγνωρισμένοι ως μέλη των Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εφόσον κριθεί απαραίτητο να κληθούν και να συμμετέχουν είτε σε δράσεις καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος είτε στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Το είδαμε να γίνεται στις πυρκαγιές στην Αττική όπου είχαμε τη συνδρομή από τις Ομάδες αυτές από τις δομές του Σχιστού και της Μαλακάσας», ανέφερε η κα Σαΐνη, που εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Διεύθυνση Πολ. Προστασίας όπως και προς την Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών.