ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΠΟΡΟΙ – Αλλαγές για την ενίσχυση των περιφερειακών δήμων

Στο επίκεντρο της διημερίδας της ΚΕΔΕ οι αλλαγές στην κατανομή των ΚΑΠ, που έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών δήμων – Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του υπ. Εσωτερικών στην Ήπειρο έχουν εγκριθεί 80 μεγάλα έργα προϋπολογισμού 162 εκ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

 

 

Την πρόταση της ΚΕΔΕ για ένα «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση», παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την ομιλία του στην ενημερωτική διημερίδα που ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα με τη συμμετοχή των νεοεκλεγμένων δημάρχων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του Πολυδιάστατου Προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, η ΚΕΔΕ  ζητά να συμπεριληφθεί στο στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για  «Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό» όλων των πεδίων της δημόσιας ζωής.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «η ΚΕΔΕ έχει ήδη ετοιμάσει ένα πρώτο συνοπτικό σχέδιο για το περιεχόμενο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προγράμματα και μέτρα πολιτικής που αφορούν τα υπουργεία και εφόσον συμφωνηθεί επί της αρχής το «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση», να προχωρήσουμε σε αναλυτικότερη επεξεργασία».

Το πρόγραμμα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Θα αποτελείται από νομοθετικές ρυθμίσεις, προγράμματα και μέτρα πολιτικής

Θα υπηρετεί τους εξής βασικούς στρατηγικούς στόχους – πυλώνες: την ισόρροπη ανάπτυξη και ενίσχυση μικρών δήμων, την οικονομική αυτοτέλεια και την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, την διοικητική αυτοτέλεια και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων.

Το Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης θα έχει σπονδυλωτό χαρακτήρα, και θα χρειαστεί τον διυπουργικό συντονισμό από την προεδρία της Κυβέρνησης, ενώ προτείνεται να έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα (2024-2028)

Ακόμη, προτείνεται να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους με αύξηση των ΚΑΠ τουλάχιστον κατά 30% στην τετραετία 2024–2027, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021–2025, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 30% στην περίοδο 2024–2027, από την επέκταση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κυρίως για τη χρηματοδότηση έργων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ήτοι το ΕΣΠΑ 2021-2027, την  ΚΑΠ 2023–2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πόροι στους οποίους μπορεί να υπολογίζουν οι Δήμοι εκτιμάται ότι είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 17% των πόρων του.

Οι πόροι των Δήμων

Εξάλλου, ο νέος τρόπος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στους ΟΤΑ από το 2024 αλλά και μία σειρά ζητημάτων που έτσι κι αλλιώς απασχολούν τους δήμους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε με το άνοιγμα της ενημερωτικής διημερίδας της ΚΕΔΕ το απόγευμα της Τρίτης στα Γιάννενα.

Η διημερίδα που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι είχε ως στόχο την ενημέρωση των νεοεκλεγέντων αιρετών ενόψει των θεσμικών και άλλων αλλαγών που είτε εφαρμόζονται ήδη είτε πρόκειται να υλοποιηθούν από το 2024 με βασική αλλαγή τον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ.

Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, συνήθως δηλαδή οι δήμοι στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, μεταξύ αυτών οι δήμοι Ιωαννιτών και Ηγουμενίτσας θα πάρουν τα ίδια με πέρυσι χρήματα, όμως όλοι οι υπόλοιποι θα λάβουν περισσότερα χρήματα, αφού η στόχευση της Κυβέρνησης είναι η οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών δήμων.

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης και στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λαζ. Κυρίζογλου, η νέα κατανομή βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειονότητα των δήμων που έχουν λαμβάνειν πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που έπαιρναν μέχρι και φέτος.

Σε ότι αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποσαφήνισε ότι «πριν οποιαδήποτε συζήτηση για νέες αρμοδιότητες πρέπει προηγουμένως να δοθούν οικονομικοί πόροι για τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν και για τις νέες αρμοδιότητες που προστέθηκαν στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους (πρόσφατα παραδείγματα η φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η ναυαγοσωστική κάλυψη)».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η αποκέντρωση πολιτικής και διοικητικής εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει μόνο με τους ακόλουθους τρόπους:

– Κατάργηση της υποχρέωσης έγκρισης από υπερκείμενο διοικητικό επίπεδο (Κεντρική ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση) αποφάσεων που λαμβάνονται σε υποκείμενο επίπεδο (περιφέρεια ή δήμο), ώστε ο έλεγχος σκοπιμότητας να υποκατασταθεί από έλεγχο νομιμότητας.

– Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων όταν ασκούνται “συντρέχουσες” αρμοδιότητες, δηλαδή όταν ασκούν τυπικά και πρακτικά την ίδια αρμοδιότητα ταυτόχρονα δύο διοικητικά επίπεδα (υπουργείο ή αποκεντρωμένη διοίκηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι).

Αλλαγή της διοικητικής υπαγωγής υπαρχουσών συγκροτημένων δομών, ήδη χωροθετημένων σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Για το νέο ΕΣΠΑ

Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους αιρετούς ότι στο νέο ΕΣΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 2 δις ευρώ οι πόροι των ΠΕΠ, από 5,9 σε 8,1 δις ευρώ.

Ακόμη, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αφορά μόνο στους δήμους, από 1,5 δις ευρώ το 2019 αυξήθηκε στα 2 δις ευρώ, το ίδιο και το ΕΠΑ(ΠΔΕ) από 1 σε 2 δις ευρώ. Απηύθυνε δε έκκληση προς τις περιφέρειες να υπάρχει συνεργασία έτσι ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα που χρηματοδοτούνται από τα παραπάνω προγράμματα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Αυτοδιοίκηση στην τετραετία αλλά και τις αδικίες, όπως είπε, που βίωσαν οι μικροί δήμοι στην Ήπειρο, όπως με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και με το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας.

«Δέκα τρεις δήμοι της Ηπείρου εξαιρέθηκαν από αυτά, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ηπείρου στερήθηκαν αυτές τις δυνατότητες καθώς δήμοι κάτω των 20.000 κατοίκων δεν δικαιούνται να ενταχθούν σε αυτά. Το ίδιο συνέβη και με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”» σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει του υπουργείο Εσωτερικών καθώς και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τις ΔΕΥΑ.

«Σχεδιάζουμε, είπε, ένα νέο περισσότερο λειτουργικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ, που θα δώσει λύσεις σε χρόνιες δυσλειτουργίες τους».

Ο κ. Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι από το 2019 έχουν εξασφαλιστεί για την Αυτοδιοίκηση 20 δις ευρώ, μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων Φιλόδημος Ι, Φιλόδημος ΙΙ, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ 2021-2027, ΕΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά την Ήπειρο είπε ότι έχουν εγκριθεί 80 μεγάλα έργα, κυρίως ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 162 εκ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», 6 έργα οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού 38 εκ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί από το Φιλόδημος ΙΙ 46 εκ. ευρώ, από το ΕΠΑ 13 εκ. ευρώ και από το πρόγραμμα φυσικών καταστροφών 7 εκ. ευρώ.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν κονδύλια για τεχνική βοήθεια καθώς περιφέρειες και δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί, δεν διαθέτουν το απαιτούμενο ειδικό προσωπικό για να τρέξουν προγράμματα.

«Οι προγραμματικές συμβάσεις, είπε, είναι πολύ χρήσιμες. Δεν υπάρχει όμως ειδικό προσωπικό ούτε σε εσάς ούτε εμάς για να σηκώσει το βάρος για ειδικά έργα. Θεωρώ ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει την υποχρέωση να δώσει το δικαίωμα να πληρώνονται τεχνικοί σύμβουλοι για να μπορέσετε και εσείς να έχετε απαιτήσεις από τα προγράμματα που τρέχουν είτε πρόκειται για το ΕΣΠΑ είτε για διασυνοριακά προγράμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Βασίλης Λούπας