ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ – Έργα με φόντο την κλιματική ουδετερότητα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων του δήμου για το 2024, συνολικού προϋπολογισμού 179,8 εκ. ευρώ – Τα χρήματα θα κατανεμηθούν σε συμβασιοποιημένα έργα, σε έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και σε αυτά που θα γίνουν τη νέα χρονιά

 

«Πράσινο φως» στο νέο πρόγραμμα έργων για το 2024, άναψε το βράδυ της Δευτέρας, κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με την κεντρική εισήγηση να γίνεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιώργο Αρλέτο.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για τη νέα χρονιά περιέχει έργα και υπηρεσίες που προέκυψαν ως συνεχιζόμενα από τον προϋπολογισμό του 2023, καθώς και νέα έργα για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Αρλέτου το πρόγραμμα κατανέμεται σε τρεις ομάδες που αφορούν στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν συμβασιοποιημένα έργα, στα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και στα έργα που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα του 2024.

Πιο αναλυτικά τα συμβασιοποιημένα έργα είναι ύψους 108.655.674,85 ευρώ, τα έργα σε φάση δημοπράτησης, ύψους 11.458.932,64 ευρώ και τα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα 2024, ύψους 59.728.330 ευρώ. Το σύνολο ανέρχεται σε 179.842.937,49 ευρω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αρλέτος στο Δήμο έχουν ολοκληρωθεί 44 έργα με προϋπολογισμό 16,7 εκατομμυρίων και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού 92 εκατομμυρίων. Παράλληλα σε προσυμβατική διαδικασία βρίσκονται έξι έργα προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων.

«Με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024, ολοκληρώνουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό μας, μιας και είναι το τελευταίο που καταρτίζεται στην παρούσα δημοτική θητεία. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024  στηρίζεται στη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τόσο με ίδιους πόρους όσο και με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων σημαντικά έργα υποδομής και βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας των πολιτών σε όλη την έκταση του Δήμου, με γνώμονα την ισόρροπη χωρικά κατανομή των πόρων. Εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Φιλόδημος, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας όλους τους σύγχρονους μεθόδους δημοπράτησης έγινε εξαιρετική προσπάθεια για την εκπόνηση μελετών και στρατηγικών σχεδίων, την ένταξη και υλοποίηση εμβληματικών έργων και δράσεων, που άλλαξαν την πόλη μας, δίνοντας θετικό πρόσημο στην ευρωπαϊκή της πορεία» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος στην τοποθέτησή του.

Το πρόγραμμα έργων για τη νέα χρονιά είναι επικεντρωμένο στους ακόλουθους άξονες:

• Βελτίωση – αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των απαραίτητων υποδομών σε όλη την έκταση του Δήμου

• Κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας

• Αναπλάσεις πλατειών και αναβαθμίσεις κοινοχρήστων χώρων

• Κατασκευή ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων

• Συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση Σχολείων

• Ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων.

• Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και βελτίωση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών.

• Ανακατασκευή αγροτικού οδικού δικτύου, για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.

• Υλοποίηση έργων υποδομών που είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων φιλοξενίας των προσφύγων.

• Υλοποίηση έργων αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του αστικού φωτισμού.

• Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, με στόχο τη δημιουργία κτηρίων με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

•Πρόβλεψη για ΑμεΑ.

Ο κ. Αρλέτος έκανε ειδική αναφορά στην ένταξη των Ιωαννίνων στις «100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις ως το 2030» επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα δίνει έμφαση μεταξύ άλλων, στη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα που θα δοθεί στον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εισαγωγή μεθόδων κυκλικής οικονομίας, στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, παρέχοντας ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης, τουριστικής εκμετάλλευσης με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον αλλά και τους κατοίκους, καθώς και ευκαιρίες χρηματοδότησης».

Κλείνοντας ο κ. Αρλέτος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τις υπηρεσίες του Δήμου που πολλές φορές εργάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου κλείνοντας τη συζήτηση έκανε αναφορές στα μεγαλύτερα έργα που εξελίσσονται όπως ο νέος βιολογικός καθαρισμός, τους κόμβους και τα έργα οδικής ασφάλειας και το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο.

«Γίνεται μία κριτική για όλα όταν όμως σε όλους είναι γνωστά είναι τα προβλήματα που υπήρξαν σε συγκεκριμένα έργα. Εύχομαι στη νέα δημοτική περίοδο να ολοκληρωθούν τα έργα που ξεκινήσαμε. Η μηδενιστική λογιστική δεν συνεισφέρει στην αποτύπωση της πραγματικότητας και το συμφέρον του Δήμου. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, μέσα από δύσκολες συνθήκες προσπαθήσαμε για το καλύτερο» υπογράμμισε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

Η αντιπολίτευση

Εξάλλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων, κατά τη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, του Δημοτικού Συμβουλίου, διατύπωσαν σκληρή κριτική τόσο για το πρόγραμμα έργων όσο και γενικά για τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής που ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες την θητεία της.

Ο νέος δήμαρχος που θα αναλάβει από 1η Ιανουαρίου, Θωμάς Μπέγκας μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης μελετών καθώς χωρίς αυτές είναι δύσκολο να διεκδικηθούν εντάξεις και άρα χρηματοδοτήσεις των έργων από μεγάλα δημόσια και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη μίλησε για όσα έγιναν αλλά κυρίως για όσα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια ασκώντας κριτική στον τρόπο που κινήθηκε η δημοτική αρχή στα έργα αλλά και συνολικά.

Ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Πολιτές για την Ανατροπή», υποστήριξε ότι τα έργα πρέπει να προγραμματίζονται και να γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες και όχι γιατί απλά υπάρχουν σε ένα πρόγραμμα και έκανε αναφορά πραγμάτων που συζητιούνται χρόνια αλλά δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εξήγησε ότι μπορεί να εκφράζονται διαφωνίες από τις άλλες παρατάξεις αλλά όχι επί της ουσίας είπε και ρώτησε δημόσια «εάν θα ψηφιστεί στο τέλος από τις υπόλοιπες παρατάξεις το πρόγραμμα έργων για το 2024».

Τέλος, κριτική άσκησε και ο Χρήστος Πατσούρας από την ΑΡΠΙ λέγοντας ότι τα έργα που δεν έχουν γίνει και αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών είναι πάρα πολλά.

 

Βασίλης Λούπας