ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – Επτά άξονες για την αναδιάρθρωσή του

Στο επίκεντρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ, οι προτεραιότητες του υπουργείου,  με στόχο να υπάρξει μετατόπιση του αγροδιατροφικού μοντέλου, από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά – Στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα στην ΚΑΠ και να μην  μπορούν να απορροφηθούν λόγω γραφειοκρατίας

 

 

 

Τις επτά προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των οποίων η υλοποίηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει μετατόπιση του αγροδιατροφικού μοντέλου της χώρας μας, από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ) που γίνεται στα Ιωάννινα.

Ο υπουργός τόνισε ότι «οι Έλληνες αγρότες περιμένουν από εμάς να είμαστε ολοένα πιο αποτελεσματικοί και ολοένα πιο άμεσοι στις αντιδράσεις μας στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αξιοποιώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και επιλογές που προσφέρονται μέσα από τις πολιτικές της Ε.Ε. για τον πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό κι ένα από τα ζητήματα που έθεσα στον απολογισμό για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΣ ΚΑΠ είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και της επικουρικότητας. Είναι στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα που τα Κράτη Μέλη δεν μπορούν να απορροφήσουν, λόγω της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας εφαρμογής των προγραμμάτων».

Σε αυτή τη λογική κάλεσε όλο το δυναμικό του υπουργείου να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να καταγράφει και να ιεραρχεί τις ανάγκες που υπάρχουν, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες, που αφ’ ενός μοχλεύουν πόρους τη ΚΑΠ, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και αφ’ ετέρου υπηρετούν την στρατηγική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

Επανέλαβε την ανάγκη δομικής αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας, ότι πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία. «Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, αποτελούν:

– Η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος

– Η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας

– Η εξωστρέφεια και η αύξηση της παραγωγικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση

– Η βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας

– Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

– Η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές μας περιοχές

– Η βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

Αναφερόμενος στις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο προς την κατεύθυνση αυτή επισήμανε ότι σχεδιάσθηκαν και υλοποιούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από πόρους της Ε.Ε., σε μέτρα πολιτικής που στοχεύουν:

– Στην στήριξη της ηλικιακής αναδιάρθρωσης του πρωτογενή μας τομέα και στην ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας στις αγροτικές μας περιοχές μέσα από το πρόγραμμα των νέων γεωργών με πόρους άνω των 600 εκ. €,. Υπενθύμισε μάλιστα την ένταξη 2.200 επιλαχόντων στο πρόγραμμα, με επί πλέον 81 εκατ. ευρώ. και τόνισε ότι το πρόεγραμμα για Νέους Αγρότες θα επαναπροκηρυχθεί εντός του 24. Ήδη έγινε η προδημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης.

– Στη βελτίωση και ανάπτυξη των δημοσίων υποδομών στη Γεωργία, με στόχο τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την Επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων. Υπενθύμισε δε ότι μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» ύψους 4 δις ευρώ και τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλάζει ο παραγωγικός χάρτης της χώρας.

– Στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, επιδιώκοντας τη διασύνδεση της γεωργικής παραγωγής με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αγροτική μας παράδοση, μέσα από τα τοπικά προγράμματα LEADER, στα οποία διαθέσαμε για πρώτη φορά συνολικούς πόρους 600 εκ. € για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Η παρέμβαση Καχριμάνη

Εκτενή αναφορά σε προβλήματα που εντοπίζονται στην υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης στη 14η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2022 και στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2023-2027. «Θεωρώ ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων είναι η τελευταία ευκαιρία για να δημιουργήσουμε την Ελληνική ταυτότητα, που είναι ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα. Και αυτό πρέπει να στηρίξουμε», υπογράμμισε συμπερασματικά ο κ. Καχριμάνης.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και μιλώντας με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην Επιτροπή Παρακολούθησης έθεσε και το ζήτημα «παραχώρησης» εκ νέου, τμήματος του νέου ΠΑΑ στις Περιφέρειες της χώρας, όπως είχε γίνει και με το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται. «Επειδή η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολύ μεγάλα έργα που πρέπει να τα υλοποιήσει το Υπουργείο, τα μικρά έργα θα πρέπει να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες, με το όριο να ανέρχεται έστω στο 1,5 εκ. ευρώ, ώστε να μπορούν να προωθηθούν γρήγορα», τόνισε.

Η συνεδρίαση των υπουργών

Τέλος, η προσαρμογή της ΚΑΠ στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της με ευελιξία, ώστε να μη χάνονται χρήματα από τα Κράτη Μέλη, θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι εννέα υπουργοί Γεωργίας των χωρών του Νότου της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 24 Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που θα συνεδριάσει η άτυπη ομάδα των EUMED-9 για θέματα που αφορούν σε αγροτικά θέματα. Συγκεκριμένα ο ΥΠΑΑΤ μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ  στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του ΠΑΑ για τη χώρα και στην υψηλή απορροφητικότητα που έχει επιτευχθεί από τις υπηρεσίες και πρόσθεσε: «Είναι μια ευκαιρία να δούμε και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ή και να διορθώσουμε. Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η Ευρώπη πρέπει, επιβάλλεται, να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε η απορρόφηση χρημάτων –που προβλέπονται για κάθε κράτος μέλος να είναι μεγαλύτερη, διότι έχουμε το φαινόμενο χρήματα να υπάρχουν – λόγω της ΚΑΠ – σε κάθε κράτος- μέλος, αλλά τελικά να μην απορροφώνται σε υψηλότατο ποσοστό, λόγω της δυσκαμψίας και των δυσκολιών που η ίδια η κοινότητα έχει δημιουργήσει.

Αυτό θα είναι και ένα από τα θέματα που θα έχουμε οι 9 υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας του Νότου. Ενεργοποιούμε τη συμμαχία των χωρών του Νότου (Κύπρο, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία, Γαλλία,  Πορτογαλία, Μάλτα) και ένα από τα ζητήματα είναι και αυτό. Με κάθε τρόπο πρέπει να κινηθεί η Κοινότητα πιο γρήγορα και κυρίως να καταλάβει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι θεωρητικό, δεν είναι κάτι το οποίο θα έρθει και θα δούμε τα αποτελέσματά του. Έχει έρθει ήδη. Ειδικά στη χώρα μας το αντιμετωπίζουμε τόσο σε πυρκαγιές όσο και σε πλημμύρες. Είναι σημαντικότατες αυτές οι πρωτοβουλίες, αυτές οι συναντήσεις.  Είναι σημαντικό να ξέρουμε πού πηγαίνουμε.  Πού πάνε τα χρήματα, τα οποία η Κοινότητα δίδει και φυσικά και η συνεισφορά του ελληνικού κράτους μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να ξέρουμε και τα ζητήματα που πρέπει να βελτιώσουμε ως Κοινότητα να για πετύχουμε το καλύτερο».

 

Βασίλης Λούπας