ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Αναγκαίος ο διάλογος για τους νέους ποινικούς κώδικες

dav

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις και η αποχή των δικηγόρων

 

Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας, καθώς η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων έχει αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου, ως αντίδραση στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο συνολικά για το Δικαστικό χάρτη.

Οι αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία δικαστηρίων και στην περιοχή μας είναι πολλές και η ανησυχία του νομικού κόσμου είναι ευνόητη καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι μέλει γενέσθαι: τι θα μείνει, τι θα καταργηθεί και τι θα συγχωνευθεί.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Χριστίνα Τσέτσου εξήγησε ότι είναι πολλά τα θέματα και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό  προς την κατεύθυνση υλοποίησης  δεσμεύσεων που είχαν δοθεί.

Η Ολομέλεια έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το μείζον ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας των δικηγόρων και των μελών της οικογένειάς τους, η οποία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την παράτασή της,

Επίσης η Ολομέλεια έχει αποφασίσει να  προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα την αποχή των μελών τους, κατ’ ελάχιστον, από:

– Όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

– Τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ.

– Τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.

– Την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).

Θύελλα αντιδράσεων

Υπενθυμίζουμε πως το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει διαδικασίες δίκης fast track και ποινές φυλάκισης για πλημμελήματα επισύρουν οι διατάξεις.

Όπως είπε μεταξύ άλλων η κα Τσέτσου στις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, οι αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αυτές δεν είναι σημειακές, αλλά αλλάζουν εκ βάθρων τον Ποινικό Κώδικα.

«Η εγκληματικότητα δεν πατάσσεται, στέλνοντας χιλιάδες κόσμου στη φυλακή, και δεν επιτυγχάνεται επιτάχυνση, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη. Εμείς ζητούμε γρήγορες μεν αλλά ποιοτικές δίκες δε, και οι λύσεις γι’ αυτό είναι απλές. Ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών και αύξηση του προσωπικού», σημείωσε, μεταξύ άλλων η κα Τσέτσου.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι, αυξάνεται το κόστος των παράβολων για την πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη, ενώ αντιδράσεις προκαλούν ακόμη η κατάργηση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και η ενίσχυση της αρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και του Μονομελούς Εφετείου, αλλά και η πρόβλεψη να μην καταθέτουν οι αστυνομικοί στις δίκες, ακόμη και αν είναι οι μοναδικοί μάρτυρες κατηγορίας.