ΑΓΡΟΤΕΣ – Αναγκαίες οι καθαρές λύσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής προχώρησαν σε αποτίμηση των κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών και εξέφρασαν την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος

 

Σε έναν απολογισμό των κινητοποιήσεων του ενός και πλέον μήνα σε όλη την Ελλάδα, προχώρησαν και στο νομό Ιωαννίνων οι εκπρόσωποι του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ζίτσας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγροτών και της Πρωτοβουλίας των αγροτών μία ανοιχτή σύσκεψη, στην οποία αναλύθηκαν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων, επισημάνθηκε για πολλοστή φορά, η αναγκαιότητα να δοθούν άμεσες και καθαρές λύσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και ως ένα κοινό συμπέρασμα, αναφέρθηκε ότι εκείνο που είναι πασίδηλο, είναι πως το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει και μπορεί να οργανωθεί σε καλύτερα πρότυπα ώστε ο αγώνας του να έχει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, oι 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε αποφάσισαν να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, με την Ελλάδα να υποβάλλει ένα σχέδιο 19 προτάσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν θεσμικό χαρακτήρα και δεν ακουμπούν, στα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου που είναι οι παρεμβάσεις για την άμεση μείωση του κόστους παραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο Μίλτος Μπούκας από την Πρωτοβουλία των αγροτών και κτηνοτρόφων σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα, είναι ένα καίριο ζήτημα το οποίο δεν απαντήθηκε από τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και τα μέτρα που εξήγγειλε.

«Ο ασθενής παραμένει στην εντατική και αν δε γίνει κάτι άμεσα, θα πεθάνει. Αυτό που είδαμε είναι ότι ο αγώνας μας είχε αποτελέσματα όμως απαιτείται καλύτερη οργάνωση και κινητοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η πίεση απέφερε αποτελέσματα σε θεσμικό κυρίως επίπεδο, όμως στην Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής που δεν καλύπτεται από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είναι μία σειρά αιτημάτων τα οποία δε βρήκαν την παραμικρή ανταπόκριση. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτήν την κατάσταση να δίνονται φέτος οι χαμηλότερες τιμές στο γάλα ενώ θα έπρεπε λόγω της απώλειας δεκάδων χιλιάδων ζώων στη Θεσσαλία οι τιμές να είναι οι μεγαλύτερες που έχουν δοθεί», ανέφερε ο κ. Μπούκας που πρόσθεσε πως ένα από τα επιπλέον κέρδη του αγώνα ήταν και πως δεν επετράπη σε καμία στιγμή, ο αγώνας αυτός να αποκτήσει πολιτικό ή κομματικό χρώμα.

Για την «πράσινη μετάβαση»

Παράλληλα, στην ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της πρωτογενούς παραγωγής, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης, ο Μιχάλης Τζίμας και άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν στα κύρια χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων και των αλλαγών που αυτές προκάλεσαν.

«Η αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι προτάσεις της Ελλάδας έχουν θετικά σημεία όμως θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι εμείς ως παραγωγοί δε συμμετείχαμε στη διαμόρφωση αυτών των προτάσεων. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να οργανωθεί σε νέα βάση και να αποκτήσει ενιαία φωνή και εκπροσώπηση», ανέφερε ο κ. Λιούρης.

Στη σύσκεψη επίσης έγινε και αναλυτική ενημέρωση από υπηρεσιακά στελέχη της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων για το νέα καθεστώς με τα οικολογικά σχήματα, με τις προϋποθέσεις υποβολής νέων αιτήσεων για τις επιδοτήσεις του 2024 αλλά και για κάποιες από τις αποφάσεις μέσω διευκρινιστικών εγκυκλίων που αφορούν στις επιδοτήσεις και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2023.