ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Επαναλαμβανόμενες οι αντισυνταγματικές πρακτικές

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενοι για την νέα απόφαση της Κυβέρνησης που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου αλλά και για τη μη οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα, σε δηλώσεις της έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενες αντισυνταγματικές πρακτικές που συναντούν την σύσσωμη αντίθεση του νομικού κόσμου καθώς, σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση «αναγάγουν τις κατασταλτικές τακτικές ως μοναδικό μέσο αντιμετώπισης κάθε είδους κοινωνικού ζητήματος!

Συγκεκριμένα η πρόεδρος αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής αστυνομίας σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση επιχειρεί να προβεί, για τρίτη φορά σε χρονικό διάστημα τριών μόλις μηνών, σε δραστικό περιορισμό και αναστολή του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 Σ.), απαγορεύοντας όλες τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, στο σύνολο της Επικράτειας, από την Τρίτη 26.01.2021 και ώρα 6:00, μέχρι τη Δευτέρα 01.02.2021 και ώρα 6:00.

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, με αστυνομική διαταγή και δη χωρίς την προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 48 του Συντ., ήτοι  χωρίς τη λήψη σχετικής απόφασης από τη Βουλή, επαναλαμβάνει την ίδια αντισυνταγματική πρακτική, η οποία συνάντησε τη δριμεία και σύσσωμη αντίθεση του νομικού κόσμου και, ως εκ τούτου, με το πρόσχημα της λήψης υγειονομικών μέτρων, «κανονικοποιεί» το δίκαιο της ανάγκης και αναγάγει κατασταλτικές πολιτικές, ως μοναδικό μέσο αντιμετώπισης κάθε είδους κοινωνικού ζητήματος. Η πρόσφατη απαγόρευση των συναθροίσεων από την Κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει με την προστασία της δημόσιας υγείας, παρά μόνο εκφράζει την πολιτική απόφαση καταστολής των διαμαρτυριών του φοιτητικού κινήματος, εν όψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για την ψήφιση του επικείμενου νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, που πλήττει καίρια τη δημόσια παιδεία, με διατάξεις όπως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η εξίσωση πτυχίων ιδιωτικών φορέων με αυτά των δημοσίων ιδρυμάτων, οι διαγραφές και τα πειθαρχικά φοιτητών, καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναπαράγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο επικίνδυνες τακτικές που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας», σημειώνεται.

Παράλληλα, η κα. Νάκα έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της πανδημίας και της ιατρικής επιστήμης και έστρεψε τα πυρά στην κυβέρνηση και την έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων ενώ την ίδια ώρα νομοθετεί σοβαρές αλλαγές στα εργασιακά αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η επίκληση της πανδημίας και η εργαλειοποίηση της ιατρικής επιστήμης, μέσω δήθεν εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ως μέθοδος για την άκριτη επιβολή κατασταλτικών πολιτικών, είναι άκρως προσβλητική για τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης και ενώ, υπό τις συνθήκες αυτές, η Κυβέρνηση νομοθετεί μείζονες αλλαγές στα εργασιακά θέματα και στη δημόσια παιδεία»

«Χρέος όλων μας είναι να αντισταθούμε στην πολιτική της Κυβέρνησης και να προστατεύσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η εναντίωση στην έκπτωση και τον ευτελισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων και η προσπάθεια παρεμποδίσεως της κανονικοποίησης τέτοιων επικίνδυνων και αντιδημοκρατικών μεθόδων αποτελούν δικαίωμα και θεμελιώδη ηθική υποχρέωση τόσο του νομικού κόσμου όσο και κάθε πολίτη» δήλωσε η κα. Νάκα.

Απαξιωτική η στάση της κυβέρνησης

Παράλληλα, χθες η κα. Νάκα, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της ζητώντας να στηριχθεί ο νομικός κόσμος που έχει πληγεί από το κλείσιμο των δικαστηρίων.

Το αίτημα για την καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 αποτελεί πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος από τον Μάιο του 2020.

«Δεν ζητάμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε την οικονομική στήριξη του πληττόμενου κλάδου μας από τα δικά μας χρήματα. Ο λογαριασμός του ΟΑΕΔ δημιουργήθηκε με χρήματα των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων, μέσω των ετήσιων εισφορών τους, ύψους 120 ευρώ ανά έτος. Δυστυχώς όμως, η κυβερνητική ασυνέπεια και οι παλινωδίες δεν έχουν τέλος. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέτει συνεχώς προσκόμματα στη διάθεση του χορηγήματος μειώνοντας το προς διάθεση ποσό και ανακοινώνοντας ως κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων την μείωση του τζίρου μεταξύ των ετών 2019 και 2020, χωρίς καμία περαιτέρω διάκριση και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πρόταση των επιστημονικών φορέων και σε αντίθεση με όλες τις άλλες μορφές οικονομικής ενίσχυσης που καταβλήθηκαν σε άλλους εργαζόμενους. Το χορήγημα προέρχεται από δικά μας χρήματα και πρέπει να δοθεί με βάση το ατομικό εισόδημα του κάθε δικηγόρου, αρχής γενομένης από τους πιο οικονομικά αδύναμους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, ώστε να το λάβουν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη» τονίζει και συνεχίζει « Η στάση αυτή είναι προδήλως προσβλητική και απαξιωτική για το δικηγορικό σώμα, αποδεικνύει ότι ο ευρισκόμενος σε εξέλιξη διάλογος για τον καθορισμό των δικαιούχων του χορηγήματος είναι προσχηματικός από την πλευρά της Κυβέρνησης και καθιστά μονόδρομο την αποχώρησή μας από αυτόν. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί κορυφαία αδικία σε βάρος της αξιοπρέπειας του κάθε Έλληνα Δικηγόρου. Εδώ που φτάσαμε, μόνη έντιμη και αξιοπρεπής λύση είναι η άμεση επιστροφή των χρημάτων που έχουν αποδώσει όλα αυτά τα χρόνια οι συνάδελφοι στο λογαριασμό του ΟΑΕΔ» κατέληξε.