Αν και βρισκόμαστε στην Άνοιξη, το μείζον ζήτημα της αιθαλομίχλης που κάθε χειμώνα προβληματίζει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, συζητήθηκε, εκτενώς, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Μ. Τρίτη.
Όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μία ικανοποιητική αλλαγή στις συνθήκες που επικρατούν στο λεκανοπέδιο την τελευταία δεκαετία και μάλιστα με συνεχώς προοδευτική ένταση, μπορεί να επέλθει μόνο με συνολική αλλαγή της κεντρικής πολιτικής που εφαρμόζεται ή προβλέπεται σε περιπτώσεις όπως των Ιωαννίνων, που καταγράφει επίπεδα ρεκόρ στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, την Μ. Τρίτη, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα κατά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαρτίου και σε πλήρη συνάφεια με τις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες όπως κι με τη γεωμορφολογία του λεκανοπεδίου, έχει αποτελέσει ένα σύνθετο ζήτημα, όχι τόσο ως προς την αποτύπωση των αιτίων που το προκαλούν, όσο ως προς την επίλυσή του.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας της λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» και εισήγηση του επικεφαλής της κ. Στέφου, να αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις του προβλήματος, ζήτησε όμως παράλληλα και τη λήψη μέτρων αλλά και εξηγήσεις γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει προωθήσει την υλοποίηση εναλλακτικών όπως αυτές που περιγράφονται στη νομοθεσία από το 2014.
Μεταξύ των εναλλακτικών που προβλέπει η νομοθεσία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης Ιωάν. Στέφος είναι και η μείωση των τιμολογίων ρεύματος, για τους καταναλωτές των περιοχών στις οποίες καταγράφονται υπερβάσεις των μέσων ημερήσιων τιμών συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων. Παράλληλα ο κ. Στέφος πρότεινε στο Σώμα και τη σύσταση μίας διαπαραταξιακής ομάδας, στελεχωμένης από στελέχη των παρατάξεων αλλά και από επιστήμονες που έχουν γνώση της μελέτης του φαινομένου, ενώ επιπλέον τόνισε, ότι πρέπει να προσκληθούν ώστε να συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα και οι βουλευτές των Ιωαννίνων.
Η νομοθεσία
Έτσι, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στην μακροσκελή απάντησή του επισήμανε πως τα περιθώρια εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης για την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των καταναλωτών στην περιοχή των Ιωαννίνων ή και οπουδήποτε αλλού στη χώρα, είναι εξαιρετικά στενά και με βάση τις προδιαγραφές που θέτουν τόσο η νομοθεσία όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ακόμη και τα Ιωάννινα, δεν καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις.
«Για να μπορεί να γίνει χρήση της διάταξης και των προβλέψεών της, θα πρέπει οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις να είναι άνω των 150 mg/m3, για ένα συνεχές διάστημα άνω των 10 ημερών. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων τα μεγαλύτερα επεισόδια δεν ξεπερνούν τις δύο – τρεις ημέρες. Το μέτρο αυτό όμως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και σε καμία άλλη περιοχή της χώρας, αλλά ακόμη κι αν γινόταν, αυτό δε θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια εφαρμογής για δύο-τρεις ημέρες, κάτι που σημαίνει, ότι το όφελος για κάθε νοικοκυριό θα ήταν περίπου 5 ευρώ στη μείωση της δαπάνης για την κατανάλωση ρεύματος. Για αυτό και το ΥΠΕΝ εξετάζει την τροποποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Καχριμάνης.
Ως προς το περισσότερο ουσιαστικό σκέλος, ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι μεταξύ των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν και τα οποία θα είχαν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα ήταν η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις σοβαρές επιπτώσεις από την καύση βιομάζας, η ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης για την αλλαγή του μοντέλου θέρμανσης των κατοικιών, καθώς επίσης και η αύξηση της κοινωνικής υπευθυνότητας από τους πολίτες, όταν καλούνται να εφαρμόσουν συγκεκριμένες συστάσεις αποφυγής της καύσης βιομάζας.