ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ζητά θέσπιση ορίου 1.200 μέτρων για τα αιολικά πάρκα

  1. Αλ. Καχριμάνης: «Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών» – Τι συζήτησε ο Περιφερειάρχης με τον Κ. Μητσοτάκη για την πανδημία, τα πλημμυρικά φαινόμενα, τις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά και τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ

 

Πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέβαλλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης προκειμένου να  θεσπιστεί  ανώτατο  όριο  τα 1.200 μέτρα  για την κατασκευή αιολικών πάρκων ή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άνω αυτού να απαιτείται υποχρεωτικά η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Για το θέμα  ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό,  εξηγώντας ότι το ζήτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από τις αθρόες αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ για κατασκευή ανεμογεννητριών ισχύος κάτω των 10 ΜW σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και για τις οποίες δεν προβλέπεται διαδικασίας γνωμοδότησης του Περιφερειακού ή των  Δημοτικών Συμβουλίων.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ισχύει αυτό έχει ειπωθεί και στο παρελθόν: Δεν μπορεί να καταστρέφεται κάτι που υπάρχει, για να γίνει κάτι άλλο, το οποίο προκαλεί βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή ήταν και παραμένει η θέση και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπως την επαναβεβαίωσε στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης.

«Ο λόγος που είχαμε εναντιωθεί στα αιολικά πάρκα ισχύει και σήμερα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε: «Αυτό δηλαδή, που είχε πει και ο Πρωθυπουργός στα Πράμαντα. ότι δεν πρέπει να  χαλάσουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Του παρέδωσα το έγγραφο που είχα στείλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και μου ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί μέχρι ποιο υψόμετρο δεν θα υπάρχει θέμα για να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες. Στην Ήπειρο ειδικά για ανεμογεννήτριες δύο Δήμοι το επέτρεψαν, αύριο μπορεί να το κάνουν κι άλλοι Δήμοι, αλλά αυτά γίνονται με σεβασμό στον τόπο και στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορεί στο διηνεκές εταιρείες  που δημιουργούνται και κάνουν κατάτμηση των παλιών αιολικών πάρκων να μας θεωρούν ευήθεις. Είμαι κάθετα αντίθετος και αυτή είναι η γραμμή και του Πρωθυπουργού. Να μη νομίζει κανείς ότι εμείς εδώ  ελαφρά τη καρδία να  αφήσουμε να χαλάσει το περιβάλλον».

Ο Δήμος Ζαγορίου

Παράλληλα, για το θέμα των αιολικών πάρκων και της άδειας που έχει εκδοθεί από τη ΡΑΕ για αιολικό σταθμό ισχύος 5MW, σε δημοτικές εκτάσεις των ΤΚ Ελατοχωρίου και Φλαμπουραρίου, εντός του Εθν. Πάρκου Βόρειας Πίνδου συνεδρίασε και συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου.

Το Σώμα, εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη αδειοδότηση αιολικών σταθμών ή ανεμογεννητριών στο δήμο, γιατί θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος, παράλληλα όμως και ένα μη αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό της ορεινής περιοχής, που πρόκειται να ενταχθεί στην Unesco, ως μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Καχριμάνης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήρε κατά τη συνάντηση τους τις προσπάθειες για την μείωση των κρουσμάτων στην Ήπειρο.

«Ανέφερα στον Πρωθυπουργό πως γίνεται η δουλειά στην περιοχή μας, που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συνεργασίας όλων των φορέων. Βέβαια, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και οι πολίτες, οι οποίοι ως Ηπειρώτες είμαστε πειθαρχικοί, και ακούμε και προσπαθούμε. Βεβαία παρασπονδίες υπάρχουν. Γι’ αυτό λέω σε όλους να έχουν μεγάλη προσοχή μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το εμβόλιο».

Για τις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων

Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ. Καχριμάνη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα η αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης: «Έχει ψηφιστεί ο νόμος που επιβάλλει τεράστια πρόστιμα σε όσους κάνουν ελληνοποιήσεις, αλλά όλα αυτά θέλουν συμπληρωματικές παρεμβάσεις. Βλέπουμε να κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ προϊόντα – ειδικά κίτρινα τυριά- τα οποία έχουν ωραίους τίτλους, αλλά ούτε παράγονται, ούτε έχουν ελληνικό γάλα. Εμείς εδώ είμαστε να στηρίξουμε τον ποιοτικό πρωτογενή τομέα. Αυτό ανάδειξα και στον κ. Πρωθυπουργό και είπα πως εκτός από τα μέτρα που είχε πάρει ο (πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) κ. Βορίδης,  πρέπει να υπάρξουν και άλλα. Του έδειξα (χαρακτηριστικά) δε το τι γίνεται με το μέλι. Κυκλοφορεί μέλι στην Ελλάδα, το οποίο ο καταναλωτής το νομίζει ελληνικό – άντε βουλγάρικο- και αυτό έχει έρθει από την Κίνα μόνο ως τροφή για τις μέλισσες.  Έχουν γίνει πολλά λάθη στη νομοθεσία από το 2016-2017, είτε αυτό λέγεται ελληνικό γιαούρτι, είτε παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, είτε το απλό γάλα που έχουμε στην αγορά. Όλα αυτά για εμένα θέλουν διόρθωση».

Ο Πρωθυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Περιφερειάρχη, τις οποίες ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τις εξετάσει διεξοδικά σε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη.

Για τα πλημμυρικά φαινόμενα

Ακόμη, στις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τον ποταμό Καλαμά, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και η ανάθεση στην Περιφέρεια του πλήρους συντονισμού των δράσεων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όπως εξήγησε, σήμερα η Περιφέρεια παρεμβαίνει στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, ενώ η αρμοδιότητα για τα Ύδατα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απομάκρυνση των ξηρών πλατάνων ανήκει στις Δασικές Υπηρεσίες, το άνοιγμα του θυροφράγματος της λίμνης Παμβώτιδος στο ΓΟΕΒ (που επίσης εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση),  ενώ για το Δέλτα του Καλαμά αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης.

Όσον αφορά το ΥΗΕ Ραγίου, τόνισε ότι μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει στη διάθεσή της εγκεκριμένη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος φορέας θα ανοίγει το θυρόφραγμα για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων.

«Ό, τι ισχύει για τα άλλα ΥΗΕ, ισχύει κι εκεί. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να σταματά το εργοστάσιο και να ανοίγουν τα πάντα. Εμείς θα ζητήσουμε την τροποποίηση όλων αυτών και τον πλήρη  συντονισμό κι όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Ιόνια και Υπεραστικά ΚΤΕΛ

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκε ακόμη το θέμα του τμήματος της Ιόνιας Οδού, από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Περιφερειάρχη, ότι η Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε εγκρίσεις για έργα υποδομών, ωστόσο ο ίδιος θα επιμείνει μέχρι τέλος για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και ζήτησε να συνεχιστούν οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου.

Τέλος, μετά την ενημέρωση που έγινε από τον Περιφερειάρχη για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκτέλεση δρομολογίων από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ από τις πόλεις στα χωριά και αντίστροφα, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη και την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Προέδρους των ΚΤΕΛ της Ηπείρου, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Περιφερειάρχης.

 

 

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας