Τα «πάρκα τσέπης» στις γειτονιές των Ιωαννίνων

Από τους Αμπελόκηπους ξεκίνησε η προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών να δημιουργήσει στην πόλη μικρούς κοινόχρηστους χώρους σε γειτονιές στους οποίους γίνονται παρεμβάσεις ενίσχυσης της φύτευσης με δέντρα και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας

 

Μια σημαντική και σε κάθε περίπτωση ξεχωριστή δράση, ξεκίνησε, από τη συνοικία των Αμπελοκήπων πάνω ακριβώς από τη Λιμνοπούλα και στη συμβολή των οδών Επικτήτου και Χάρι Νιουβόλδ, ο Δήμος Ιωαννιτών.

Ο λόγος για την προσπάθεια να πάρουν «σάρκα και οστά» και στα Γιάννενα, όπως συμβαίνει σε δεκάδες πόλεις τους εξωτερικού, αλλά και στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, τα «πάρκα τσέπης».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, τα «πάρκα τσέπης» είναι μικροί κοινόχρηστοι χώροι σε γειτονιές στους οποίους γίνονται παρεμβάσεις ενίσχυσης της φύτευσης με δέντρα και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας όπως τοποθέτηση καθιστικών, φωτιστικών, συστήματος υδροδότησης και παιχνιδιών.

Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρήσει να κάνει και ο δήμος Ιωαννιτών όπως ανέφεραν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας και η Ελένη Σιόντη, ειδική σύμβουλος του δημάρχου, και σε άλλες περιοχές της πόλης με τη φιλοδοξία και να αλλάξουν την εικόνα τους αλλά και να «υιοθετηθούν» από τους κατοίκους των συνοικιών.

Η παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο αφορούσε σε πρώτη φάση τη δενδροφύτευση δέκα περίπου δέντρων περιμετρικά του κοινόχρηστου χώρου με την υπηρεσία πρασίνου του δήμου να έχει και την… βοήθεια μίας ομάδας μαθητών από γειτονικό δημοτικό σχολείο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολλά τέτοια πάρκα τσέπης στην πόλη μας και κάνουμε σήμερα ένα πρώτο ξεκίνημα. Αυτό που θα επιθυμούσαμε, είναι να υιοθετηθούν τα πάρκα αυτά από τους κατοίκους της κάθε γειτονιάς γιατί θα είναι αυτοί που έχουν την πλήρη εικόνα τους όλο το 24ωρο», ανέφερε ο κ. Παλάσχας. Παραδέχθηκε ωστόσο πως ο συμβολισμός δεν ήταν και ιδιαίτερα επιτυχής με την έννοια πως στον ίδιο χώρο βρίσκονται σχεδόν εγκαταλελειμμένα κάποια παιχνίδια εν είδει παιδικής χαράς που ουδέποτε όμως πιστοποιήθηκαν και θα πρέπει να απομακρυνθούν.

«Είναι αλήθεια ότι σε πολλούς κοινόχρηστους χώρους παλαιότερα για διάφορους λόγους τοποθετούσαν χωρίς σχεδιασμό κάποια παιχνίδια που πρέπει να απομακρυνθούν. Μέλημά μας είναι η ασφάλεια για τα παιδιά και γι’ αυτό θέλουμε να πιστοποιήσουμε και τις 65 παιδικές χαρές στο δήμο. Ήδη έχουμε πιστοποιήσει τις 10 και τις επόμενες ημέρες θα πιστοποιήσουμε άλλες 16 και συνεχίζουμε», πρόσθεσε.

Η κα Σιόντη από την πλευρά της αναφέρθηκε στην ανάγκη της αναμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων σε γειτονιές αλλά επίσης και στη σημασία που έχει τέτοιου είδους δράσεις όπως η χθεσινή να γίνονται με τη συμμετοχή των παιδιών.