ΠΑΣΟΚ – Ανάχωμα στη στεγαστική κρίση, τα ακίνητα του Δημοσίου

Το ΠΑΣΟΚ με ερώτησή του ζητά την εφαρμογή προγραμμάτων για κοινωνικές κατοικίες στα πρότυπα άλλων χωρών

 

Την διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν ώστε τα χιλιάδες κλειστά και ανεκμετάλλευτα ακίνητα του Δημοσίου σε όλη τη χώρα, να αξιοποιηθούν δίνοντας διέξοδο στους πολίτες εν μέσω της στεγαστικής κρίσης, ζητά με ερώτησή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που απευθύνεται προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ το υψηλό κόστος της στέγασης είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες οικογένειες, νέων και φοιτητών, με την Κυβέρνηση να μην έχει λάβει μέτρα ικανά να δώσουν λύση στην αλματώδη αύξηση των ενοικίων.

Επίσης, τα προγράμματα «Σπίτι» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ειδικά για τους ενοικιαστές που παραμένουν απροστάτευτοι. Επιπλέον, χιλιάδες πολίτες επιλέγουν να αποποιηθούν τις κληρονομιές τους με τα οικογενειακά ακίνητα να περιέρχονται στο Δημόσιο και στη συνέχεια να μένουν στο περιθώριο.

«Πράγματι, τα ακίνητα του Δημοσίου, αντί να απαξιώνονται με την αχρησία τους, θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεισφέρουν στην αποσυμφόρηση της αγοράς ακινήτων και στην εφαρμογή προγραμμάτων για κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στα πρότυπα άλλων χωρών, κάτι που δεν έπραξε έως σήμερα η Κυβέρνηση.

Όπως άλλωστε επεσήμανε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης στην ερώτηση που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό για τη στεγαστική κρίση της χώρας μας, η μοναδική σχετική παρέμβαση που η Κυβέρνηση ενέταξε στο Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήταν η ανακαίνιση 70 κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που η Πορτογαλία είχε εντάξει την κατασκευή ή ανακατασκευή 26.000 κατοικιών, η Ισπανία 20.000 και η Ιταλία 10.000 που θα διατεθούν προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια.

Με τα δεδομένα αυτά, η ορθή διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, θα μπορούσε πράγματι να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και να δώσει λύση στην τεράστια στεγαστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

Κατόπιν αυτών, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

«Υπάρχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη ενιαία καταγραφή των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά και των ακινήτων που σήμερα δεν αξιοποιούνται με κανέναν τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η διαχείρισή τους;

Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών, προς όφελος του Δημοσίου;

Σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει τα ακίνητα της ιδιοκτησίας του που σήμερα είναι κλειστά και αναξιοποίητα, προς αντιμετώπιση ειδικά του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών; Αν ναι, ποιες συγκεκριμένα πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβει το Υπουργείο και σε ποιο χρονοδιάγραμμα;».