ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ – Απομακρύνθηκαν δέκα ακόμη πλατάνια

Δέκα ακόμη υπεραιωνόβια πλατάνια, τα οποία είχαν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, κόπηκαν και απομακρύνθηκαν το πρωί της Δευτέρας, από την παραλίμνια περιοχή.

Η κοπή των μεγάλων δέντρων έγινε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, από εξειδικευμένα συνεργεία του αναδόχου από τον δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η παραλίμνιος περιοχή ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει όψη εδώ και μερικά χρόνια, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές ασθενών πλατάνων, όμως όπως η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί και τουλάχιστον δέκα πλατάνια θα έχουν κοπεί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα.

Ήδη έχουν επισημανθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δασαρχείου και της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών αντίστοιχα, τα πλατάνια που πρέπει να κοπούν στην Κυρά Φροσύνη, αλλά και ακριβώς απέναντι από το Μόλο που «δένουν» τα καραβάκια.

Τη Δευτέρα έγινε η κοπή και απομάκρυνση πλατάνων από το μέσον της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου, αλλά και λίγο πριν τη Νότια Πύλη του Κάστρου, όπως και στο χώρο στάθμευσης στη θέση «Σκάλα».

Η ασθένεια εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό και όπως είχε αναφέρει πριν από δύο μήνες, ο Παναγ. Τσόπελας, από το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτου και ο άνθρωπος που πρώτος επισήμανε πριν από δεκαπέντε χρόνια, ότι η ασθένεια είχε ήδη φτάσει στην Ελλάδα, η κατάσταση στο παραλίμνιο των Ιωαννίνων είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Είχε εκφράσει μάλιστα τους φόβους ότι ακόμη και οι εργασίες αποκατάστασης ή και διαμόρφωσης νέων πεζοδρομίων, είναι από μόνες τους ικανές να μεταδώσουν την ασθένεια και σε υγιή μέχρι σήμερα, πλατάνια.