ΙΩΑΝΝΙΝΑ – «Μέτωπο» ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας, η κινητοποίηση φορέων και σωματείων για τη στήριξη των δομών πρόληψης και απεξάρτησης – Την απόσυρση του νομοσχεδίου, ζητούν, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, το Κ.Π. «Σχεδία», η ΕΙΝΗ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο

 

Μια μεγάλη κινητοποίηση αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα, Τρίτη, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, κινητοποίηση που οργανώνει, στις 12.30 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση απευθύνουν, εκτός από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, η ΕΙΝΗ, η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Πιο αναλυτικά, το Δ.Σ. του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, αποφάσισε να συμμετέχει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου σε κοινή γραμμή με την απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, την ΕΙΝΗ, τους Συλλόγους Εργαζομένων «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, την ΟΕΝΓΕ και άλλους φορείς πανελλαδικά.

Σε ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Από την πρώτη διαρροή του νομοσχεδίου σύσσωμη η οικογένεια του ΚΕΘΕΑ, καταδίκασε το περιεχόμενο και την τακτική της Κυβέρνησης να συγχωνεύσει το ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ σε ένα νέο οργανισμό, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων. Εκεί εντάσσει και τα υπόλοιπα Στεγνά  Προγράμματα του ΕΣΥ (18 ΑΝΩ, Διάπλους, Αργώ, Ιανός) καθώς και τα Κέντρα Πρόληψης. Οι άνθρωποι του επιστημονικού πεδίου και οι λήπτες των υπηρεσιών, γνωρίζουν πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες συγχώνευσης προγραμμάτων με διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και η Κυβέρνηση το γνωρίζει. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, προγράμματα με στόχο την «μείωση της Βλάβης» και την χρήση υποκατάστατων ουσιών. Για αυτό και διαχρονικά ενισχύονται τα υποκατάστατα έναντι των Στεγνών Προγραμμάτων, των Προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης…. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ολόκληρη την κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό μας κόντρα σε αυτή την εγκληματική προσπάθεια της Κυβέρνησης».

Το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία»

Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας νομού Ιωαννίνων «Σχεδία», ενώνει τη «φωνή» του, με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης και των δομών απεξάρτησης σε όλη τη χώρα, που ζητούν την απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» του Υπουργείου Υγείας.

Σε δελτίο τύπου της «Σχεδίας», αναφέρεται αρχικά: «Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, από κοινού με τους εργαζόμενους προσπαθήσαμε να καταδείξουμε ότι τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν πυλώνες της πρόληψης και έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Θέση την οποία ενίσχυσαν με τις αποφάσεις τους όλοι οι φορείς που απαρτίζουν τη «Σχεδία», το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ από δική μας πρωτοβουλία το θέμα έφτασε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που επίσης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα.

Δυστυχώς, τα Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αποφάσισαν να μην ακούσουν την κοινωνία και εμμονικά προχωρούν στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Ιδιαίτερη δε εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι για τα Κέντρα Πρόληψης δεν προβλέπεται καν η συγχώνευση στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), όπως συμβαίνει για τους φορείς απεξάρτησης. Αντίθετα δρομολογείται η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, άρα και η κατάργησή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα διακοπούν οι παρεμβάσεις στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα».

Και στη συνέχεια το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», ζητά:

• Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, που νομιμοποιούν τα Κέντρα Πρόληψης ως εγκεκριμένους φορείς και εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή τους.

• Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.

• Να παραμείνουν τα Κ.Π εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης και να διατηρηθεί η ταυτότητα, η φιλοσοφία και το περιεχόμενο της Πρόληψης.

• Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και συνολικά.

• Να διασφαλιστεί πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Να υπάρξει Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

• Να μη συγχωνευτούν Κέντρα Πρόληψης.

• Να δημιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν.

• Να υπάρξει στελέχωση των κενών θέσεων προσωπικού.

«Ως Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για να πείσουμε για την αναγκαιότητα της ύπαρξης της πρωτογενούς πρόληψης και τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης, που έχουν να επιδείξουν μετρήσιμο έργο στις τοπικές κοινωνίες. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, που όλο αυτό το διάστημα της αβεβαιότητας συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και έχουν ακόμη να προσφέρουν πολλά, με όπλα τη γνώση και την εμπειρία τους. Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα να πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση να πάρει πίσω ένα νομοσχέδιο, που βάζει ημερομηνία λήξης στα Κέντρα Πρόληψης», καταλήγει στο δελτίο τύπου.

Η ΕΙΝΗ

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ, σήμερα, για το υπό διαβούλευση και ψήφιση νομοσχέδιο «Ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης».

Η ΕΙΝΗ μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωση: «Το νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ασυλικές συνθήκες νοσηλείας στις ψυχιατρικές κλινικές που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το στοίβαγμα των ασθενών σε ράντζα λόγω της έλλειψης του αναγκαίου αριθμού δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών.

Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της “περιστρεφόμενης πόρτας”, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό των ασθενών με ψυχικές διαταραχές λόγω των τεράστιων ελλείψεων δημόσιων ψυχιατρικών δομών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Δεν καλύπτει καμία ανάγκη για σύγχρονες, δωρεάν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες που πρακτικά είναι ανύπαρκτες στο δημόσιο τομέα. Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για ακόμη μία φορά στον βωμό του κέρδους. Έχουμε τη δύναμη να ματαιώσουμε τα εγκληματικά τους σχέδια σε βάρος των ασθενών μας. Συντονίζουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό με τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία των εργαζομένων σε όλες τις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, τους συλλόγους πασχόντων και των οικογενειών τους».

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Ανακοίνωση και κάλεσμα, με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τα Σωματεία και όλους τους πολίτες να διαμορφώσουμε ένα μαζικό μέτωπο για να υπερασπιστούμε ένα Ισχυρό Δωρεάν Σύστημα Ψυχικής Υγείας, την αυτέλεια των ΨΝΑ- ΨΝΘ και των Τομέων Ψυχικής Υγείας, τη χρηματοδότηση των Δημοσίων Δομών και την επαρκή στελέχωση, την Διοικητική και θεραπευτική αυτοτέλεια των Δομών Απεξάρτησης».

Το Εργατικό Κέντρο

Τέλος, και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση των σωματείων των γιατρών και υγειονομικών της πόλης των Ιωαννίνων, σήμερα Τρίτη στις 12:30 μ.μ. στην Περιφέρεια ενάντια στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των ψυχικά ασθενών, των εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Την κατάργηση Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, τη συνένωση Δημόσιων δομών του ΕΣΥ με τις ΜΚΟ-ΑΜΚΕ και τις Ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές σε μια ενιαία αγορά υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

– Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης αφού δε διασφαλίζεται η λειτουργία τους μετά το 2027

– Την κατάργηση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην απεξάρτηση, και τη «νόθευση» τους με τα προγράμματα «μείωσης της βλάβης».

– Πακτωλό χρημάτων σε ιδιώτες, επιχειρηματικά συμφέροντα, ΜΚΟ για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης

-Κινητικότητα των υγειονομικών και «πλοήγηση» των ασθενών  από τη μία δομή στην άλλη  από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη. Δηλαδή από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη», αναφέρει το ΕΚΙ.

Και καταλήγοντας ζητά να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την στελέχωση και τον εκσυχρονισμό των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και  την ανάπτυξη νέων με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης».