ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Από Σεπτέμβριο η χρηματοδότηση του ΠΔΕ

Μείζον ζήτημα οι οικονομικές εκκρεμότητες για τα έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές

 

Το μείζον ζήτημα των έργων που δεν έχουν πληρωθεί και είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Γιώργου Πρέντζα.

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε αρχικά πως έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΠΔΕ.

«Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας και το αναδείξαμε και στο πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών. Το ΠΔΕ υλοποιείται σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδίδει κάθε χρόνο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία καθορίζει τα όρια των πιστώσεων τόσο για το εθνικό όσο και για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του», ανέφερε.

Και στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης τόνισε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου αιτείται από την αρχή κάθε χρόνου τη χρηματοδότηση των έργων έως το εγκεκριμένο όριο πιστώσεων. Ταυτόχρονα όμως πιέζει και μέσω των συλλογικών της οργάνων (ΕΝΠΕ) για την αύξηση των πόρων αυτών, έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των έργων εθνικού ΚΑΙ συγχρηματοδοτούμενου ΠΔΕ. Με δεδομένο ότι από πλευράς Περιφέρειας έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, το  γεγονός ότι υπάρχει ελλιπής χρηματοδότηση είναι καθαρά ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Και αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό πως σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα υπάρξει από τον Σεπτέμβριο χρηματοδότηση του ΠΔΕ, το ύψος της οποίας ευελπιστούμε να είναι τέτοιο που θα ομαλοποιήσει την κατάσταση των οφειλών.

Και καταλήγοντας τόνισε: «Αναφορικά με την τον κατάλογο ανεξόφλητων έργων αυτός δεν είναι δυνατόν να καταρτιστεί, δεδομένου ότι οι οφειλές είναι κάτι δυναμικό και μεταβάλλονται μέρα με την ημέρα».

Για τις κατασκηνώσεις Πρέβεζας

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο κ. Πρέντζας ρώτησε και για τον σχεδιασμό λειτουργίας της κατασκήνωσης του «Πνευματικού Φάρου».

Απαντώντας ο κ. Καχριμάνης, τόνισε αρχικά πως η Περιφέρεια Ηπείρου αποδέχτηκε την πρόταση του «Πνευματικού Φάρου Ιωαννίνων» για την παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα την πλήρη κυριότητα της έκτασης και των κτιρίων των κατασκηνώσεών της στη θέση «Πετρίτσια» που βρίσκεται στην περιοχή Νεοχωρίου Δήμου Πρέβεζας,

Στη συνέχεια τόνισε πως η Περιφέρεια αποδέχθηκε την πρόταση αυτή γιατί «θεωρούμε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους οι εγκαταστάσεις, τις οποίες αρκετές φορές έχει συνδράμει στη συντήρησή τους η Περιφέρεια. Το βασικό όμως είναι ότι με τη χρήση του εξυπηρετείται η Κοινωνική Πολιτική της Περιφέρειας Ηπείρου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις αρμοδιότητες  της  Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας περιλαμβάνεται  ο σχεδιασμός προγραμμάτων που αφορούν τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και η σύνταξη της ΠΕΣΚΕ (Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης)».

Και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης τόνισε και τα εξής: «Ήδη έχουμε συμπεριλάβει στην ΠΕΣΚΕ 2021-2027 αιτήματα φορέων για τη δημιουργία κατασκήνωσης που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας για παιδιά και ενήλικα Άτομα με Αναπηρία. Είναι ένα πρόγραμμα που θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να λειτουργήσει στην Περιφέρειά μας και το οποίο να αφορά τα Άτομα με Αναπηρία, παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και ποικίλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, καθώς και τους ηλικιωμένους που είναι ειδική πληθυσμιακή ομάδα και πολλές φορές διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.  Από τα στοιχεία που διαθέτουμε μέσω των Ετήσιων Εκθέσεων της αποτύπωσης των Εφαρμοζόμενων Πολιτικών και της αποτελεσματικότητάς τους , που εκπονούνται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικά μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας στις ανωτέρω κατηγορίες, που χρήζουν κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός τους και να τους δοθούν ίσες ευκαιρίες στην ψυχαγωγία και την κοινωνική ζωή».

Και καταλήγοντας είπε: «Θεωρούμε λοιπόν ότι, με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης δωρεάς, μας δίνεται η δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας υψηλών προδιαγραφών προς τους ευάλωτους πολίτες της Ηπείρου, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία και διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή».