ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Βασική προτεραιότητα η εξοικονόμηση ενέργειας

Για ζητήματα της επικαιρότητας που απασχολούν χιλιάδες νοικοκυριά, ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή στα Ιωάννινα.

Ο κ. Δαγούμας, απάντησε για το θέμα των τιμολογίων ενέργειας, τη δυσκολία αποθήκευσης ενέργειας αλλά και τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η ενέργεια άλλωστε είναι εκείνη που παίζει έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους στην συνολική ενίσχυση της οικονομίας.

Η ενίσχυση των ΑΠΕ και ταυτόχρονα η  αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν είναι το μεγάλο στοίχημα εάν σταδιακά θέλουμε να πετύχουμε αποκλιμάκωση των τιμών των τιμολογίων.

Το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό και σύμφωνα με τον πρόεδρο αναμένεται σύντομα να προκηρυχθούν διαγωνισμοί προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν τέτοιες μονάδες αποθήκευσης.

Οι μονάδες αποθήκευσης συσσωρεύουν την περίσσεια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία στη συνέχεια θα αξιοποιείται από το σύστημα ηλεκτρισμού σε περιπτώσεις έλλειψης.

Οι μονάδες αυτές διακρίνονται σε συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας (π.χ. συσσωρευτές) και σε συστήματα αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας (π.χ. σταθμοί αντλησιοταμίευσης) αποθηκεύοντας την ενέργεια που παράγεται από κάποιο σταθμό ΑΠΕ. Με τα συστήματα αποθήκευσης, μελλοντικά οι ΑΠΕ δύνανται να μετατρέπονται σε μονάδες βάσης, οι οποίες θα καλύπτουν βασικά φορτία του συστήματος, συμβάλλοντας στην ενεργειακή απόδοση.