«Αρμαγεδών» για φορείς και δήμους το ενεργειακό κόστος

Σε δεινή οικονομική κατάσταση ο ΣΥΔΛΙ εξαιτίας του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα ο Δ. Ιωαννιτών να ζητά τη βοήθεια της κυβέρνησης – Ορατό το ενδεχόμενο οι αρνητικές εξελίξεις να συμπαρασύρουν και τη ΔΕΥΑΙ – «Βουνό» τα προβλήματα σε όλους τους δήμους της Ηπείρου

 

Αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα που απορρέουν από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, βρίσκονται οι δήμοι της Ηπείρου, αλλά και συγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς των δήμων.

Ένας από τους φορείς που έχει πλέον περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση είναι και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ο οποίος και κατέθεσε υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο, είχαν την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, Ηλίας Αρλέτος, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του Συνδέσμου.

Από την μεριά του δήμου κατατέθηκε υπόμνημα στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο ΣΥΔΛΙ. Ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του από το 2020 και διογκώθηκε μέχρι το 2023 με ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης η οποία αντί να το αναδείξει, ζητώντας τη στήριξη όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα την παρείχαν προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες παρεμβάσεις, το έκρυψε κάτω από το χαλί.

Να θυμίσουμε ότι η τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΔΛΙ παραμένει αμετάβλητη από το 1999 και δεν έγινε καμία προσπάθεια, κυρίως στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, να υπάρξουν οι απαραίτητες σταδιακές αναπροσαρμογές ώστε οι οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος να μην αυξηθούν σε μη διαχειρίσιμα μεγέθη.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά λήφθησαν υπόψη στο σύνολό τους οι οφειλές παρελθόντων ετών από το παρατηρητήριο το οποίο ανέπεμψε  τον προϋπολογισμό του ΣΥΔΛΙ με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας οδηγώντας έτσι στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο είναι απολύτως συνυφασμένο με την κραυγή αγωνίας που εκφράζει το σύνολο της αυτοδιοίκησης για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Κάτι τέτοιο άλλωστε έκανε και η ΠΕΔ Ηπείρου την περασμένη εβδομάδα ενημερώνοντας αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηπείρου και οι ΔΕΥΑ την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία βρέθηκε στα Γιάννενα.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν εκ μέρους του δήμου και του ΣΥΔΛΙ στον Γ.Γ. του υπουργείου, με δεδομένο μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο που υπάρχει οι αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΔΛΙ να συμπαρασύρουν και τη ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ενόψει του νέου νόμου για την αναδιοργάνωση των ΔΕΥΑ και όλων των νομικών προσώπων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων ήταν τα εξής:

1. Με πρωτοβουλία του υπουργείου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ.

2. Να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση του ΣΥΔΛΙ.

3. Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των νομικών προσώπων που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος.

Σύμφωνα με το υπόμνημα «η αύξηση του ενεργειακού κόστους από τα 2.183.164 ευρώ το 2019 στα 4.567.000 σήμερα έφερε σε δεινή οικονομική κατάσταση τον Σύνδεσμο η οποία απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023 ως εξής:

α) Οι συνολικές ζημιές του Συνδέσμου να ανέρχονται σε 7.004.559,52 ευρώ.

β) Τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά και ανέρχονται στο ποσό των 1.560.429,37 ευρώ.

γ) Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Συνδέσμου ανέρχεται σε 6.673.126,44 ευρώ, έναντι κυκλοφορόντος ενεργητικού ποσού 2.766.985,61 €, δηλαδή υφίσταται απόκλιση ποσού 3.906.140,83 ευρώ.

δ) τα ετήσια συνολικά οργανικά έσοδα της χρήσης 2023 ανήλθαν σε 2.362.259,08 ευρώ και η ετήσια συνολική δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα προς την ΔΕΗ ΑΕ της χρήσης 2023 ανήλθε σε 3.999.340,17 ευρώ.

ε) δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του έτους 2024, λόγω των συνολικών υποχρεώσεων που πρέπει να εξοφληθούν και της ανεπάρκειας των πόρων».

Ο Γενικός Γραμματέας, γνώστης της κατάστασης, πρότεινε να συνταχθεί κοινή επιστολή από τους τρεις δημάρχους οι δήμοι των οποίων είναι μέλη του ΣΥΔΛΙ (Ιωάννινα, Ζίτσα, Δωδώνη) η οποία να απευθύνεται τόσο στον υπουργό Περιβάλλοντος όσο και στον υπουργό Εσωτερικών, ως συναρμόδιους για το ζήτημα, προτρέποντάς τους να δοθεί λύση.

Να σημειωθεί ότι ακολούθησε συνάντηση του κ. Γραφάκου με τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, στην οποία τέθηκε και εκεί εμφατικά η ανάγκη για άμεση λύση του προβλήματος του ενεργειακού κόστους, το οποίο απειλεί την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η ΠΕΔ Ηπείρου

Παράλληλα, στην ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο την εφαρμογή του Προγράμματος «Απόλλων» από την υφυπουργό Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα την Παρασκευή, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος του Δ..Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Παναγιώτης Νταής.

Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναλύθηκε η δομή και οι προοπτικές που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό και δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του.

Το πρόγραμμα Απόλλων θεσπίζεται με το αρθ. 103 του ν. 5106/2024 και προβλέπει τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας ανά Περιφέρεια, στην οποία συμμετέχουν οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και οι ΤΟΕΒ, με σκοπό την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως της ηλιακής ενέργειας, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών αναγκών και να μειωθεί το αντίστοιχο κόστος.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου, αφού εξέφρασε την κατ’ αρχή θετική στάση των ΟΤΑ απέναντι στην εφαρμογή του Προγράμματος «Απόλλων», δεσμεύτηκε ότι η ΠΕΔ θα ενημερώσει τους Δήμους ώστε να ληφθούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηπείρου και οι ΔΕΥΑ, εξαιτίας του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους και ανέλυσε τις προτάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

– Άμεση μεταφορά των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Συνδέσμων Ύδρευσης, από το οικιακό τιμολόγιο στο βιομηχανικό τιμολόγιο των παρόχων ενέργειας, αφού στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους λειτουργούν μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου (π.χ. αντλιοστάσια).

– Έκτακτη επιχορήγηση των ΟΤΑ για την αποπληρωμή των οφειλών προς τις εταιρείες παροχής ενέργειας, πριν αυτές μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα χρέη και προκύψουν άλλου είδους προβλήματα (π.χ. διακοπή ηλεκτροδότησης εγκαταστάσεων, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.α.).

– Ανάληψη ακόμη και νομοθετικής πρωτοβουλίας αν χρειαστεί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνητικών διακανονισμού χρεών μεταξύ εταιρειών – παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και Δήμων, με ευνοϊκούς όρους για τους ΟΤΑ και τις ΔΕΥΑ.

– Χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα (ευρωπαϊκά ή εθνικά) ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση του ενεργειακού κόστους.

 

Βασίλης Λούπας