ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ – Στους δρόμους οι υγειονομικοί, αντιδρούν στο νομοσχέδιο

Την Δευτέρα στις 11.00 το πρωί μπροστά στην Περιφέρεια η νέα κινητοποίηση στα Γιάννενα

Το Δ.Σ. της ΕΙΝΗ συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Δευτέρα 29 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης στη βουλή του νομοσχεδίου που διαλύει και ιδιωτικοποιεί την Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση.
Στα Γιάννενα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει την Δευτέρα στις 11.00 το πρωί μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου «η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο κατακαλόκαιρο ένα νομοσχέδιο που από τη μια καταργεί τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου, αποσπά τις ψυχιατρικές δομές των γενικών νοσοκομείων και τις εντάσσει στις ΥΠΕ και από την άλλη συγχωνεύει όλους τους φορείς της απεξάρτησης και τους ιδιωτικοποιεί. Είναι μια επίθεση που μετατρέπει την Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση σε εμπόρευμα που οδηγεί στον Καιάδα χιλιάδες θεραπευόμενους. Επιπλέον συρρικνώνει τις θεραπευτικές επιλογές για την απεξάρτηση περιορίζοντάς την στο φαρμακευτικό της σκέλος, μέσα από προγράμματα υποκατάστασης σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε, σε βάρος των δημόσιων και δωρεάν στεγνών προγραμμάτων».
Η Ένωση Ιατρών διεκδικεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ, τη ονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την αύξηση των μισθών και την αποκατάσταση όλων των μισθολογικών αδικιών των μνημονιακών χρόνων.
Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων
Παράλληλα, ανακοίνωση – κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας, απευθύνει και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων.
Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση πάρα την καθολική αντίδραση των φορέων και των εργαζόμενων στην υγεία, φέρνει την Δευτέρα 29 Ιουλίου για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία  που διαλύει και βάζει οριστικό τέλος στις Δημόσιες Δομές σε Ψυχική Υγεία και σε Εξαρτήσεις, αφού:
Το νομοσχέδιο φέρνει το κλείσιμο των 75 Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027. Καταργεί την Επιστημονική και Θεραπευτική αυτοτέλεια των ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, δηλαδή τα δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα που έχουν αφήσει, δεκαετίες τώρα, το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Στόχος η δημιουργία ενός ΝΠΙΔ, τον ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εξαρτημένους και τις οικογένειες τους και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ενώ από την άλλη προωθεί την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της Εξάρτησης. Τέλος, Νομιμοποιεί κάθε μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη, δίνοντας στους ιδιώτες προκλητικά προνόμια και κρατική χρηματοδότηση».
Η Μ. Τζούφη
Τέλος, παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία πραγματοποίησε η Μερόπη Τζούφη, χαρακτηρίζοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας ως «αντιμεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας που καταργεί τα δημόσια και πολυετή προγράμματα απεξάρτησης».
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρουν το νομοσχέδιο. Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς τόνισε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί χαρακτηριστικό της πολιτικής της ΝΔ στην υγεία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια συρρικνώνει το ΕΣΥ και δίνει χώρο στον ιδιωτικό τομέα. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρίση στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην χώρα από το 1983 μέχρι σήμερα.
Επεσήμανε ακόμα πως η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, προσφέρει προσωρινά κίνητρα για θερινές μετακινήσεις και επιβάλλει υποχρεωτική εφημέρευση των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, σε περίπτωση άρνησης προβλέπει καταγγελία της σύμβασης για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και τον αποκλεισμό από το σύστημα συνταγογράφησης των ελευθεροεπαγγελματιών που δεν συνεργάζονται.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας