ΜΠΑΣΚΕΤ – Η ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για την Εθνική μας

Σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο αγώνα για την υπόθεση πρόκριση στους «8» του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών, η εθνική, αν και επέστρεψε από το -16 ισοφαρίζοντας σε 71-71, ηττήθηκε από την Ισπανία, με 84-77, στη Λιλ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου.

Μετά τη δεύτερη ήττα της, καθώς είχε προηγηθεί αυτή από τον Καναδά στην πρεμιέρα, οι ελπίδες για παρουσία στους «8» μειώνονται για τους παίκτες του Βασίλη Σπανούλη.

Πλέον, η εθνική θέλει νίκη του Καναδά επί της Αυστραλίας για να ελπίζει σε πρόκριση, εφόσον επικρατήσει εν συνεχεία η «γαλανόλευκη» στον δικό της αγώνα με την Αυστραλία την Παρασκευή (2/7, 14:30). Την πρώτη νίκη της πέτυχε η Ισπανία, που είχε ηττηθεί από την Αυστραλία για την 1η αγωνιστική.

Τα 15/31 τρίποντα της «Φούρια Ρόχα» (11/17 στο α΄ μέρος) αποτέλεσαν την αιτία της ήττας της εθνικής. Την ίδια ώρα, η άμυνα ζώνης των Ισπανών υποχρέωνε τους Έλληνες διεθνείς να παίρνουν μακρινά σουτ έχοντας 12/35 έξω από τα 6.75.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε μεγάλο παιχνίδι μία ακόμη φορά, με 27 πόντους (12/16 δίποντα, 3/5 βολές), 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα. Ο Βασίλης Τολιόπουλος με 4/6 τρίποντα και σημειώνοντας τους 8 πόντους από τους 14 που πέτυχε στην 4η περίοδο ήταν από τους πρωταγωνιστές της επιστροφής της εθνικής, αλλά μετά το 71-71, το σερί 8-0 της Ισπανίας από Λορένζο Μπράουν, Γιουλ και Αλντάμα αποδείχτηκε μη αναστρέψιμο.

Ο ΝΒΑερ της Ισπανίας, Σάντι Αλντάμα, ήταν ο MVP του αγώνα, σημειώνοντας 19 πόντους και μαζεύοντας 12 ριμπάουντ. Ο Σέρχιο Γιουλ πρόσθεσε 13 πόντους με 3/6 τρίποντα, 11 πόντους ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ (με 7 ριμπάουντ) και 10 πόντους ο Ρούντι Φερνάντεθ με 3/6 τρίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 49-35, 62-56, 84-77

Ισπανία (Σέρτζιο Σκαριόλο): Μπράουν 7 (1), Πραδίγια 7 (1), Φερνάντεθ 10 (3), Λόπεθ-ΑροστέγΚι, Αλντάμα 19 (3), Μπριθουέλα 3 (1), Ντίαθ 3, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ 3 (1), Ουίλι Ερνανγκόμεθ 11, Γκαρούμπα, Αμπρίνες 8 (2), Γιουλ 13 (3)

Ελλάδα (Βασίλης Σπανούλης): Ουόκαπ 5 (1), Λαρεντζάκης 5 (1), Τολιόπουλος 14 (4), Καλάθης 8 (2), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 5 (1), Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 9 (3), Αντετοκούνμπο 27, Μήτογλου 4

Δηλώσεις Σπανούλη και παικτών

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής, Βασίλης Σπανούλης εστίασε στην απουσία διάρκειας στο παιχνίδι των παικτών του με την Ισπανία, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ήττα με 84-77, στη Λιλ, για τη 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ανοίξαμε το τρίποντό τους και έβαλαν κάποια μεγάλα σουτ οι Ισπανοί,» δήλωσε ο Σπανούλης και έδωσε την υπόσχεση: «Έχουμε ένα ακόμη παιχνίδι και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Είμαστε εδώ για να παλεύουμε κάποια παιχνίδια και στο επόμενο θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε, ώστε αν μας βοηθήσουν τα άλλα αποτελέσματα να περάσουμε στην επόμενη φάση, κάτι που θέλουμε πάρα πολύ. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον αγώνα μας στο τελευταίο παιχνίδι».

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Σπανούλης επισήμανε: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τα πρώτα οκτώ λεπτά του παιχνιδιού και τα είκοσι τελευταία. Τα παιδιά έκαναν υπερπροσπάθεια, αλλά για ακόμη μια φορά δεν είχαμε διάρκεια στο παιχνίδι και από το 8’ μέχρι το 20’ κάναμε όλα τα λάθη μαζεμένα, μας έφυγε παιχνίδι. Δίναμε πολλές χωρίς λόγο βοήθειες, ανοίξαμε το τρίποντό τους και έβαλαν κάποια μεγάλα σουτ, ενώ εμείς χάσαμε κάποια. Έχουμε ένα ακόμη παιχνίδι και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Είμαστε εδώ για να παλεύουμε κάποια παιχνίδια και στο επόμενο θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε, ώστε αν μας βοηθήσουν τα άλλα αποτελέσματα να περάσουμε στην επόμενη φάση, κάτι που θέλουμε πάρα πολύ. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον αγώνα μας στο τελευταίο παιχνίδι».

Ο βασικός σέντερ της «γαλανόλευκης», Γιώργος Παπαγιάννης, τόνισε: «Ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι, η Ισπανία επανήλθε με τον Γιούλ που έβαλε κάποια σημαντικά καλάθια εκείνο το διάστημα και πήρε ψυχολογία. Κάναμε κάποια λάθη στο τέλος, χάσαμε το ματς. Αλλά έχουμε άλλο ένα παιχνίδι. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Αυτό όμως είναι το τουρνουά».

Απογοητευμένος ήταν ο Βασίλης Τολιόπουλος, μετά την ήττα της εθνικής από την Ισπανία, με 84-77, για την 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου.

Ο παίκτης που μετά τον σούπερ σταρ της «επίσημης αγαπημένης», Γιάννη Αντετοκούνμπο, «υπέγραψε» την προσπάθεια ανατροπής από το -16, η οποία όμως έμεινε στο 71-71 και δεν ολοκληρώθηκε, ήταν σαφής: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι που προσπαθούμε αλλά χάνουμε». Ο Βασίλης Τολιόπουλος σημείωσε τους 8 από τους 14 πόντους του στην 4η περίοδο, μετρώντας 4 εύστοχα τρίποντα.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος δήλωσε:  «Eίναι κρίμα να κάνουμε τέτοια προσπάθεια και να χάνουμε τα παιχνίδια λόγω ενός πολύ κακού δεύτερου δεκαλέπτου. Το κάναμε και στο πρώτο παιχνίδι αυτό και πιστεύαμε ότι σήμερα δεν θα γίνει, αλλά συνέβη πάλι. Πρέπει να δούμε γιατί το κάνουμε αυτό, γιατί το κάνουμε αυτό το λάθος και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία, αν νικήσουμε την Αυστραλία να περάσουμε,» τόνισε ο Τολιόπουλος για την ήττα από τη «Φούρια Ρόχα».

Και πρόσθεσε για το γεγονός πως τα αποτελέσματα που θέλει δεν έρχονται για την εθνική: «Είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι η ελίτ του κόσμου, είναι δώδεκα ομάδες. Δεν μπορούμε να πούμε κάναμε δύο καλές εμφανίσεις, αλλά εντάξει χάσαμε… δεν γίνεται αυτό. Θέλουμε πάρα πολύ να φέρουμε την εθνική πίσω στις επιτυχίες για τη χώρα μας, οπότε σίγουρα δεν είμαστε ευχαριστημένοι που προσπαθούμε αλλά χάνουμε».

Στο τέλος, για την εξαιρετική εμφάνισή του απέναντι στους Ίβηρες, ο Βασίλης Τολιόπουλος είπε: «Εγώ προσπαθώ πάντα να βοηθάω την ομάδα, όπως έχω πει. Όπως χρειάζεται. Προσπαθώ να είμαι πάντα έτοιμος και από εκεί και πέρα πάντα θέλω να βοηθάω την ομάδα να νικά».