Μπορεί ο ιαματικός τουρισμός να αλλάξει την πορεία της Κόνιτσας;

Για τη δυνατότητα της περιοχής να μετατραπεί σε Βαλκανικό κέντρο για τον ιαματικό τουρισμό έκανε λόγο ο Αλ. Καχριμάνης

 

Τη φιλοδοξία της Περιφέρειας αλλά και του δήμου Κόνιτσας με τον οποίο υπάρχει στενή συνεργασία ώστε στην περιοχή της Κόνιτσας να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο θερμαλιστικό κέντρο των Βαλκανίων, με αξιοζήλευτες υποδομές ιαματικών λουτρών, εξέφρασε ο Αλ. Καχριμάνης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφ. Επιτροπής.

Ο κ. Καχριμάνης επισήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται από κοινού με τον δήμο Κόνιτσας με το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τα Μαστοροχώρια θα επεκταθεί ουσιαστικά ώστε να συμπεριλάβει εκτός από τις ιαματικές πηγές των Καβασίλων και του Αμαράντου και εκείνες της Πυξαριάς.

Πρόκειται για την παλαιότερη εγκατάσταση η οποία όμως εγκαταλείφθηκε πριν πολλές δεκαετίες και η Περιφέρεια επιχειρεί να «αναστήσει» μέσα από ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που ευελπιστεί, ότι θα τονώσει την περιοχή. Ήδη όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον καθαρισμό της περιοχής που αναδεικνύει την ομορφιά, αλλά κυρίως τις πολλές δυνατότητες των ιαματικών, με τον περιφερειάρχη να λέει πως «στην Κόνιτσα ευελπιστούμε ότι μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο θερμαλιστικό κέντρο των Βαλκανίων».

Το ζητούμενο βέβαια είναι όπως και για τις άλλες ιαματικές πηγές και τα λουτρά στην Ήπειρο, όπως στο Χανόπουλο της Άρτας που λειτουργούν αλλά και στην Πρέβεζα, να βρεθεί ο φορέας λειτουργίας που θα «τρέξει» τη διαδικασία. Διαφορετική προοπτική πάντως από να βρεθεί ένας ή περισσότεροι – ανά περίπτωση – ιδιώτες που θα αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας των θερμαλιστικών κέντρων, δε φαίνεται πως υπάρχει στον ορίζοντα.

Επέκταση στο δίκτυο εθνικών μονοπατιών

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό πως το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ ζήτησε από την Περιφέρεια Ηπείρου να μετατρέψει σε οριστική μελέτη, την προμελέτη που έχει ήδη συνταχθεί για τη διαμόρφωση, τη σήμανση και την πιστοποίηση του δικτύου εθνικών μονοπατιών στους δήμους Μετσόβου, Ζαγορίου, Κόνιτσας και Πωγωνίου με προϋπολογισμό 1,880 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διαδικασία θα πρέπει να «τρέξει» πολύ γρήγορα όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.