ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Κατά πλειοψηφία και με ενστάσεις η συμμετοχή στον «Απόλλωνα»

Εγκρίθηκε η συμμετοχή της Ηπείρου στο πρόγραμμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών του ΥΠΕΝ

 

Κατά πλειοψηφία, όπως και αναμενόταν δηλαδή, εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου ως επικεφαλής – εταίρος της πρότασης για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Απόλλων» του υπ. Περιβάλλοντος.

Η συζήτηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο περιφερειακό συμβούλιο δε διέφερε σημαντικά από τη συζήτηση που έγινε πριν από λίγες ημέρες και στην ΠΕΔ Ηπείρου όπου διατυπώθηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες από τους εκπροσώπους των δήμων για τα πραγματικά οφέλη των ΟΤΑ από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο, όλοι συμφώνησαν πως η ίδρυση όχι μίας, αλλά πολλών ενεργειακών κοινοτήτων μέσω των οποίων θα είναι εφικτό να επιδοτείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το κράτος σε ποσοστό μέχρι και 60%, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων στην ενεργειακή κρίση.

Στην πράξη όμως, αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση των ενεργειακών κοινοτήτων ανά τη χώρα είναι πως δε μπορούν να αξιοποιήσουν το παραγόμενο δυναμικό, αφού δεν τους παραχωρείται τμήμα του δικτύου. Έτσι, για όσες ενεργειακές κοινότητες έχουν ήδη ιδρυθεί, με τη συμμετοχή ΟΤΑ του πρώτου βαθμού, η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» μπορεί να λειτουργήσει και ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτό που έχουν ήδη προσπαθήσει να κάνουν.

Την εντύπωση αυτή προσπάθησαν να διασκεδάσουν τόσο ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Κων. Σιαράβας που ανέλυσαν τα οφέλη της συμμετοχής και των ΟΤΑ και των ΔΕΥΑ και των ΤΟΕΒ όπως και των ευάλωτων νοικοκυριών που θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο κ. Καχριμάνης επέμεινε στο ότι το ποσοστό της επιδότησης που φτάνει ως και το 60% μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του, ως ελκυστικός παράγοντας ενώ από την άλλη, δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας, η συμμετοχή ενός μέλους της «Απολλώνειας» κοινότητας σε άλλη ενεργειακή κοινότητα.

Αρκεί βέβαια η μία να μην ακυρώνει τη δεύτερη και κυρίως να υπάρχει η διασφάλιση της διαθεσιμότητας του δικτύου ώστε να μην υπάρχει «πράσινο φως» μόνο για τις κοινότητες του «Απόλλωνα» ενώ για τις υπόλοιπες να ανάβει «κόκκινο».

Επίσης τόνισε πως οι περισσότεροι (σ.σ δεν είπε πόσοι και ποιοι) δήμοι στην Ήπειρο έχουν ανταποκριθεί θετικά και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Απόλλων» όπως επίσης και οι ΤΟΕΒ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης ανά την Επικράτεια και την εφαρμογή εικονικού (ταυτοχρονισμένου) συμψηφισμού διακριτά για τις ανάγκες (καταναλώσεις) της κάθε Περιφέρειας.

Εξηγώντας το σκοπό του Νόμου, ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως το κράτος θα αγοράζει ενέργεια χωρίς καμία εμπλοκή δήμων και περιφερειών και θα τη διαθέτει με έκπτωση 50-60%. Οι ωφελούμενοι θα είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και οι ΔΕΥΑ της Ηπείρου. Ανάλογο ξεχωριστό πρόγραμμα σε πανελλαδική κλίμακα θα υπάρχει για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να επιδοτούνται μέχρι και 90% της κατανάλωσης μέχρι ενός ορίου. Για το υπόλοιπο ποσοστό που θα απομένει 40% – 50%,  θα μπορούν οι φορείς να το καλύπτουν με άλλες δικές τους επενδύσεις.

Τέλος, ο περιφερειάρχης απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ», το οποίο προσφέρει σταθερή τιμή 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η αντιπολίτευση

Αρνητικά τοποθετήθηκαν επί του συγκεκριμένου προγράμματος με επιχειρηματολογία αντίστοιχη με αυτήν που διατυπώθηκε και σε κεντρικό επίπεδο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον» και «Λαϊκή Συσπείρωση» που καταψήφισαν την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής. Ο Γιάννης Στέφος έκανε λόγο για «πάρτι συμφερόντων» και εκμετάλλευσης της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου κόστους από μεγάλους επιχειρηματικούς – κατασκευαστικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα θα επιδοτούνται από το κράτος που θα αγοράζει την ενέργεια που παράγουν από ΑΠΕ έχοντας δεσμεύσει το δίκτυο που «απαγορεύει» σε κάθε άλλον να γίνει επίσης συμμέτοχος.

Για έναν «αναγκαστικό συνεταιρισμό» που δε θα προσφέρει φθηνή ενέργεια σε κανέναν και δε θα διασφαλίζει την παροχή φθηνής ενέργειας σε όλους ως ένα δημόσιο αγαθό, έκανε λόγο ο Στεφ. Ζούμπας.

Η Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε πως η ενέργεια δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όπως γίνεται στην πράξη από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» αφού εξέφρασαν την υποστήριξή τους και τη θετική διάθεση στο μοντέλο των ενεργειακών κοινοτήτων, με την προϋπόθεση της διαφύλαξης της αξιοπιστίας και διαφάνειας στη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, ψήφισαν «παρών», εκφράζοντας επιφυλάξεις ακριβώς για την τήρηση των προϋποθέσεων.

Υπέρμαχος τέλος της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου εμφανίστηκε ο Λ. Γεωργόπουλος από την παράταξη «ΦΩΣ».