Συνεχίζεται η αύξηση στη διασπορά του ιού στην περιοχή των Ιωαννίνων
Μη τυπικά χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται ως παραδοξότητες, ενδέχεται όμως να προκαλέσουν μία διαφορετική θεώρηση στην πορεία, εμφανίζει ο κορωνοϊός την καλοκαιρινή περίοδο. Από τις αρχές Ιουλίου προφανώς λόγω της έντονης κινητικότητας στην ενδοχώρα και λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος, η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται από τον ΕΟΔΥ τόσο στις καθημερινές μετρήσεις των θετικών δειγματοληψιών, όσο επίσης στην αύξηση του ρυθμού των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Επίσης όμως η ίδια εικόνα επιβεβαιώνεται από τις εργαστηριακές αναλύσεις των λυμάτων που δείχνουν όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη, ότι μετά την σταθεροποίηση της προηγούμενης εβδομάδας, υπάρχει νέα κλιμάκωση, τουλάχιστον στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Η κα Ντζάνη τόνισε ότι τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ο ιός δε σταματά να εκπλήσσει την επιστημονική κοινότητα με την παραδοξότητα της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων σε περιόδους που δεν παρατηρούνταν στο παρελθόν. «Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι πως χάνεται η εποχικότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων που δεν τις είχαμε συνηθίσει σε τέτοια έξαρση τους θερινούς μήνες. Παρότι οι συνθήκες των προβλέψεων είναι καλύτερες από ότι πριν από τέσσερα χρόνια, δεν είναι εφικτό να εγκαθιδρύσουν μόνιμες πολιτικές υγείας», ανέφερε η κα Ντζάνη αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων στην έντονη κινητικότητα από περιοχή σε περιοχή αλλά και από επισκέπτες του εξωτερικού.
Οι αναλύσεις των αστικών λυμάτων στην περιοχή δείχνουν και αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει νέα αύξηση στη διασπορά με την κα Ντζάνη να δίνει ωστόσο και μία επιπλέον ενδιαφέρουσα παράμετρο που σχετίζεται με τον τρόπο των αναλύσεων. «Στα Γιάννενα ο βιολογικός καθαρισμός από όπου παίρνουμε τα δείγματα αποτυπώνει με ακρίβεια τις αντίστοιχες μεταβολές. Γίνεται μία συστηματική καταγραφή από το Εργαστήριό μας ακόμη και στις πιο λεπτές αποχρώσεις. Είναι όμως σημαντικό να πούμε, ότι όσα δείγματα συλλέγουμε και αναλύουμε εμείς τα Γιάννενα, άλλα τόσα συλλέγουν και αναλύουν καθημερινά στην Αττική. Η πόλη των Ιωαννίνων είναι η πιο τυπική περίπτωση με χαρακτηριστικά φοιτητούπολης με πολλές μετακινήσεις νέων ατόμων και εξαιρετική αναλογία μεταξύ φοιτητών και πληθυσμού. Αυτό μας δίνει καλύτερα τη δυνατότητα να περιγράψουμε πιο αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούν, συνδυάζοντας και άλλα στοιχεία όπως είναι η επισκεψιμότητα», ανέφερε η κα Ντζάνη.
Κανένα νέο κρούσμα του Δυτ. Νείλου στην Ήπειρο
Τα 55 έφτασαν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Από αυτά τα 42 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 13 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Ειδικά για την τελευταία εβδομάδα διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 22 νέα εγχώρια κρούσματα ενώ έχει καταγραφεί ένα εισαγόμενο κρούσμα της λοίμωξης σε ασθενή που εκτέθηκε σε άλλη χώρα του εξωτερικού.
Παράλληλα στους 8 ανέρχονται οι θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 67 ετών.
Στην ίδια έκθεση αποτυπώνεται ο χάρτης των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα σε συνολικά 25 δήμους με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στην Ήπειρο συνολικά έχει καταγραφεί ένα κρούσμα στην περιοχή της Θεσπρωτίας.
«Υπάρχει και στον ιό του Δυτ. Νείλου μία αυξημένη δραστηριότητα αλλά υπάρχει και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα, είναι πως η αύξηση της θερμοκρασίας δε βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε την έξαρση του ιού και φαίνεται πως το συγκεκριμένο παθογόνο έρχεται για εγκατασταθεί και γίνει ένας νέος, καλοκαιρινός σύντροφος και στη χώρα μας», τόνισε η κα Ντζάνη.