Αντιδράσεις προκαλεί στην αυτοδιοίκηση η αναστολή του προγράμματος απασχόλησης άνω των 55 ετών
Η προφανής οικονομική αδυναμία των τελευταίων μηνών στην υλοποίηση προγραμμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης πλήττει πλέον ανεπανόρθωτα και την τοπική αυτοδιοίκηση και την προσπάθεια διαχείρισης της καθημερινότητας, αλλά και μία κοινωνική κατηγορία εργαζομένων που αναζητούν μία θέση εργασίας βαδίζοντας προς το τέλος του εργασιακού τους βίου.
Ένα από τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 και άνω έδωσε σημαντική ανάσα και βοήθεια σε χιλιάδες ανέργους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν τη δυνατότητα και να εργαστούν και να συμπληρώσουν τα ένσημά τους, πλέον όμως με απόφαση της κυβέρνησης διακόπτεται, για προφανείς οικονομικούς λόγους.
Έτσι, η απόφαση αυτή που ακολουθεί την αναστολή προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ το τέλος των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης και τον αποκλεισμό από επιδοτούμενα προγράμματα, ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης κατά κύριο λόγο βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα δύσκολη συνθήκη, καθώς οι ΟΤΑ είχαν αξιοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκοντας λύσεις σε δικά τους αδιέξοδα.
Η αντίδραση είναι καθολική αν και η ΚΕΔΕ για μία ακόμη φορά επέλεξε να αντιδράσει με καθυστέρηση και ζητώντας την υλοποίηση ενός προγράμματος το οποίο είχε ήδη ανασταλεί.
Σε τοπικό επίπεδο ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης σε δηλώσεις του τόνισε πως το συγκεκριμένο ήταν από τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων που έδωσε σημαντική βοήθεια στους δήμους για να καλύψουν κενά που δεν μπορούσαν να καλύψουν με άλλον τρόπο, βοηθώντας παράλληλα και τους ίδιους τους ανέργους.
«Άνεργοι άνω των 55 ετών που βρίσκονται προς το τέλος του εργασιακού τους βίου και αναζητούσαν ένσημα για την συνταξιοδότησή τους βρήκαν δουλειά μέσα από αυτό το πρόγραμμα και προσέφεραν υπηρεσίες απαραίτητες στους δήμους. Το θεωρούμε από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα γιατί επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία όπως μάλλον επιλέγει να κάνει η κυβέρνηση.
Σήμερα οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις προσωπικού και αφού παύει και η δυνατότητα υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα.
Δυστυχώς, οι δήμοι βαλτώνουν μέρα με την ημέρα και περισσότερο και θα πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση. Περάσαμε την περίοδο της κρίσης, την περίοδο της πανδημίας και τέτοια κατάσταση στους δήμους δεν υπήρξε ποτέ», ανέφερε ο κ. Καψάλης.
Ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων
Για μία νέα πρόκληση για την αυτοδιοίκηση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νικ. Βαίτσης.
«… βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διακοπή του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, σε φορείς του δημόσιου τομέα, που αποτελούσε τον μόνο τρόπο πλήρωσης θέσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Ως δήμος Βορείων Τζουμέρκων εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την αιφνίδια αυτή απόφαση, η οποία ανατρέπει τον προγραμματισμό μας και κλείνει και την τελευταία πόρτα, που υπήρχε μισάνοιχτη για να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες μας με απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του υποστελεχωμένου μας δήμου. Έχουμε φτάσει στο σημείο οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων να εκτελούν καθήκοντα υπαλλήλων, διεκπεραιώνοντας εργασίες της καθημερινότητας, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί ο δήμος.
Εκφράζουμε, όμως, παράλληλα και την απογοήτευσή μας, γιατί η κυβέρνηση αποστερεί τη δυνατότητα σε ανέργους, που, λόγω ηλικίας, αδυνατούν να βρουν εργασία, να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και να φτάσουν στη σύνταξη.
Η μονομερής αυτή ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιδιώξουμε να μη μείνει αναπάντητη. Ως δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και ευελπιστούμε ότι δυναμική αντίδραση θα υπάρξει από το σύνολο της αυτοδιοίκησης, που για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζεται ως παρίας. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή και είναι στο χέρι μας να την ανατρέψουμε», αναφέρει ο κ. Βαίτσης.
Η ΚΕΔΕ έστειλε… επιστολή
Σε άλλο μήκος κύματος η ΚΕΔΕ που πρώτη είχε υποχρέωση να αντιδράσει δυναμικά απέστειλε επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος απασχόλησης…
Όπως αναφέρει, οι δήμοι είναι αντιμέτωποι με προβλήματα στη λειτουργία τους εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.
«Η υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει λάβει πλέον δραματικές διαστάσεις, αφενός λόγω του περιορισμένου αριθμού προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται, ακόμη και για τις ελάχιστες που γίνονται, αφετέρου λόγω της συνταξιοδότησης δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων στους δήμους τα προηγούμενα χρόνια αλλά και του μέτρου της κινητικότητας, που έχει αποψιλώσει περαιτέρω τους δήμους μας.
Το ειδικά σχεδιασμένο από το υπουργείο Απασχόλησης και τη ΔΥΠΑ πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στους δήμους, υπήρξε μια πολύ σωστή πρωτοβουλία με την οποία και οι δήμοι μας μπόρεσαν να καλύψουν μέρος των κενών τους σε προσωπικό κρίσιμων υπηρεσιών (καθαριότητα, πράσινο, πολιτική προστασία, κλπ).
Αλλά και άνεργοι συμπολίτες μας, σε ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση τους, είχαν τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για τη λήψη σύνταξης.
Με βάση τα παραπάνω η ΚΕΔΕ κρίνει απαραίτητη όχι απλά τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και την ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις, πέραν όσων έχουν εγκριθεί.
Επιπλέον, θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη κάθε σκέψη που έχει διατυπωθεί στο παρελθόν από οποιαδήποτε πλευρά για κατάργηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος, αφενός γιατί θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη λειτουργία βασικών υπηρεσιών των δήμων, αφετέρου γιατί θα στερήσει τη δυνατότητα σε ανέργους μεγάλης ηλικίας να απασχοληθούν και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους», αναφέρεται στην επιστολή.