«Τρέχουν» τις διαδικασίες για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Στη Βουλή θα μεταφερθεί η συζήτηση για την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά στην Αττική Μαρ. Κεφάλα: «Να μην αποδομείται η προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας»

Μέχρι τις 21 Αυγούστου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους από τη φωτιά στην Αττική δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Τριαντόπουλος ίσως και σήμερα (σ.σ χθες) να είχαν εκδοθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ στη συνέχεια και να οριοθετηθούν οι δικαιούχοι γιατί η πλατφόρμα υπάρχει, αλλά κάθε φορά πρέπει να ορίζονται οι δικαιούχοι.

Από την Τρίτη το πρωί πραγματοποιούνται αυτοψίες σε κτήρια στις περιοχές από τις οποίες πέρασε η φωτιά και προκάλεσε καταστροφές ενώ από χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες σε επιχειρήσεις καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαίες οι fast track διαδικασίες για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Αυτό ήταν και το δια ταύτα της προχθεσινής διυπουργικής σύσκεψης, προκειμένου να υπάρξει ο βέλτιστος δυνατός συντονισμός μεταξύ Μαξίμου-υπουργείων-υπηρεσιών-οργανισμών-επιτελείων, ώστε οι διαδικασίες να τρέξουν με τον γρηγορότερο δυνατό ρυθμό.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι εν τέλει τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που θα έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές στις πληγείσες περιοχές θα είναι λιγότερα από 100, ενώ επισημαίνεται ότι κάτω από το 10% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις, καθώς επρόκειτο ως επί το πλείστον για χαμηλή βλάστηση.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή τη δέσμη 14 μέτρων της πρώτης αρωγής, ενώ οι πληγέντες δήμοι έχουν λαμβάνειν επιπλέον χρηματοδότηση άνω των 4,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα κλιμάκια με συντονισμό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που σε αρκετές περιοχές είναι εκτεταμένες. Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξουν» και αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα επαναλειτουργήσουν νοσοκομείο που εκκενώθηκαν τις ώρες της κρίσεως.

«Να μην απαξιώνεται η προσπάθεια»

Για μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη που προκάλεσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική για να κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης κυρίως όμως να αφήσει πίσω της μία νεκρή γυναίκα και καμένες κατοικίες και επιχειρήσεις, έκανε λόγο η Μαρία Κεφάλα σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα. Η βουλευτής Ιωαννίνων ερωτηθείσα σχετικά με την πυρκαγιά και τον τρόπο αντιμετώπισης και αν θεωρεί πως προκύπτουν ευθύνες είπε πως τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μία μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και αυτή η προσπάθεια και η βελτίωση σε επίπεδο συντονισμού δε μπορεί και δεν πρέπει να αποδομηθεί από κανέναν. «Η πυρκαγιά που έπληξε τη Βορειοανατολική Αττική εξελίχθηκε σε πολύ δυσμενείς καιρικές και μετεωρολογικές συνθήκες και οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Δυστυχώς, χάθηκε μία γυναίκα στη φωτιά και υπήρξαν καταστροφές σε περιουσίες όμως κανείς δεν πρέπει να αποδομήσει την προσπάθεια που γίνεται. Και στο επίπεδο της πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις και στα ιδιωτικά οικόπεδα, και με τις παρεμβάσεις προς τους δήμους, η Κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό της ενδιαφέρον για να έχουμε μία καλύτερη διαχείριση τέτοιων συμβάντων. Το νομοθετικό πλαίσιο και το πλαίσιο αυστηροποίησης των ποινών για τους εμπρηστές είναι επίσης στην ίδια κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή μετά την πυρκαγιά ξεκίνησε η αποτίμηση της καταστροφής και ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα 14 μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, όπως και η οικονομική στήριξη των δήμων», ανέφερε η κα Κεφάλα.

Συζήτηση στη Βουλή ζητά το ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση στο μεταξύ «σήκωσε το γάντι» που έριξε ο Νικ. Ανδρουλάκης, για προ ημερησίας συζήτηση για τις φωτιές του Αυγούστου στην Αττική.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα η Κυβέρνηση θα ζητήσει να γίνει η συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, μόλις περάσει η ένταση και η πίεση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο σχετικός απολογισμός.