Από το «καταψηφίζουμε» στο… «κατεπείγον»

Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα τεύχη δημοπράτησης για να ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων στις τέσσερις Δ.Ε σε ιδιώτη – Η νυν Δημοτική Αρχή ως αντιπολίτευση, είχε ακυρώσει στην πράξη την παρόμοια προσπάθεια της δημοτικής αρχής Ελισάφ, το Φθινόπωρο του 2019

 

Σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε την Τρίτη, η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα τεύχη δημοπράτησης για να ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων στις τέσσερις Δ.Ε σε ιδιώτη, όπως ισχύει και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θωμάς Γιωτίτσας, αλλά και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, επιχείρησαν να δικαιολογήσουν λόγω των συνθηκών, τη στάση τους και την πρόταση ανάθεσης της υπηρεσίας σε ιδιώτη.

Πρόκειται όμως για ενέργεια – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση της παράταξης ως αντιπολίτευση, όταν ακύρωσαν στην πράξη και λόγω των συσχετισμών στο Δημοτικό Συμβούλιο την παρόμοια προσπάθεια της δημοτικής αρχής Ελισάφ το Φθινόπωρο του 2019.

Ουσιαστικά αυτή η ενέργεια της νυν δημοτικής αρχής, η οποία από το «καταψηφίζουμε» του 2019, ήρθε να φέρει προς ψήφιση με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος την ίδια απόφαση, αποτέλεσε και την αφορμή για την αντιπολίτευση να ασκήσει δριμύτατη κριτική στην δημοτική αρχή για την επιλογή της να φέρει εκτάκτως και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το θέμα προς συζήτηση για ένα διαγωνισμό με προϋπολογισμό 1,6 εκ. ευρώ για διάστημα δύο ετών και με προαίρεση τριών μηνών αλλά και να προκληθεί ιδιαίτερη ένταση στη συνεδρίαση, όπως άλλωστε και αναμενόταν.

Η δημοτική αρχή Μπέγκα ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού που επί της ουσίας και σε ποσοστό άνω του 95% είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που υλοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή Ελισάφ, με κάποιες επιμέρους αλλαγές οι οποίες στην πράξη θα αποδειχθεί εάν και πόσο διαφορετικές είναι από την υφιστάμενη κατάσταση.

Έντονοι διαξιφισμοί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, από την αρχή κιόλας της χθεσινής συνεδρίασης οι διαξιφισμοί ήταν έντονοι, με την αντιπολίτευση και τους συμβούλους κα Ακονίδου και κ. Μάντζιο αντίστοιχα, να επικρίνουν την πλειοψηφία για τον τρόπο που έφερε προς συζήτηση το θέμα την τελευταία στιγμή και εκτός ημερήσιας, τον δε πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιωτίτσα και τον αντιδήμαρχο κ. Χρυσοστόμου να λένε πως αυτό έγινε γιατί η υπηρεσία μόλις το Σάββατο 17 Αυγούστου ολοκλήρωσε τη διαδικασία και πως το περιθώριο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου που λήγει η σημερινή σύμβαση είναι ασφυκτικό.

«Δε θα πρέπει να αφήσουμε κανένα κενό στη διαχείριση των απορριμμάτων ή να επιτρέψουμε να χαθεί χρόνος στην αποκομιδή», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας, δίνοντας μία πρώτη απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Επιχείρηση… διευκρινίσεις

Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός της ανάθεσης της υπηρεσίας σε ιδιώτη,-ες κινείται στα ίδια επίπεδα με την ισχύουσα σύμβαση με τον αντιδήμαρχο κ. Χρυσοστόμου να επιχειρηματολογεί για τους λόγους που η δημοτική αρχή σήμερα δεν μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της, να μην αναθέσει την υπηρεσία αυτή σε ιδιώτη.

Όπως ανέφερε ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η αναστολή του προγράμματος απασχόλησης μέσω ΔΥΠΑ για τους άνω των 55 ετών και για διάστημα δύο ετών, αν και τελικά το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μεν, αλλά με περικοπές.

Στάθηκε περισσότερο όμως στις αλλαγές που είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο ανάδοχο να υποβάλει πρόταση για κάθε μία Δ.Ε ή για περισσότερες από μία ή και για όλες και ο λόγος που αυτό γίνεται, είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Ο κ. Χρυσοστόμου υποστήριξε ότι και το συνολικό κόστος είναι τελικά μικρότερο από την ισχύουσα σύμβαση αν και αυτό χωρά πολλή συζήτηση για να αποδειχθεί με δεδομένο ότι τα κριτήρια που κάθε πλευρά χρησιμοποιεί και κρίνει, μεταβάλλονται αναλόγως.

Για παράδειγμα η πλειοψηφία σήμερα υποστηρίζει πως υπάρχει σημαντική επιβάρυνση λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων ή λόγω της αύξησης στους μισθούς των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, από την άλλη όμως, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι διαφορετική γιατί η προηγούμενη σύμβαση προέβλεπε τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι, ενώ σήμερα ο ανάδοχος θα μεταφέρει τα απορρίμματα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στη Μπάφρα.

Ερωτήσεις

Από την άλλη, τα μέλη της αντιπολίτευσης αφού υπέβαλαν σειρά ερωτημάτων για τις προδιαγραφές και για τους όρους των τευχών δημοπράτησης, με τον κ. Χρυσοστόμου να λέει πως κάποιοι όροι της σύμβασης θα τροποποιηθούν (π.χ για την υποχρέωση να διαθέτει ο ανάδοχος ιδιόκτητο συνεργείο επισκευής των οχημάτων), τοποθετήθηκαν επί των τευχών με την κα Ακονίδου να χαρακτηρίζει «μικροπολιτική τακτική και σκάνδαλο» τους χειρισμούς της δημ. αρχής.

«Πρόκειται επίσης και για υπέρμετρο λαϊκισμό γιατί στερήσατε ως αντιπολίτευση το 2019 την πόλη από το να είναι καθαρή, εκμεταλλευόμενοι τότε την πλειοψηφία στο δημ. συμβούλιο. Στηλιτεύσατε το Νόμο Θεοδωρικάκου στη συνέχεια για την υπογραφή της σύμβασης από τη δική μας δημοτική αρχή και σήμερα αξιοποιείτε την ίδια διαδικασία. Πλήρης ασυνέπεια λόγων και πράξεων», ανέφερε η κα Ακονίδου.

«Όλοι μας συμφωνούμε, ότι η πόλη πρέπει να είναι καθαρή, αλλά δε γίνεται να μη θυμηθούμε τι λέγατε πριν μερικά χρόνια και ποια στάση κρατήσατε. Θα δούμε στην πορεία πως θα υλοποιηθεί ο διαγωνισμός γιατί προς το παρόν μοιάζει να είναι φωτογραφικός. Υπάρχει επίσης μία μεγάλη προχειρότητα, αφού έρχεστε σήμερα στην Επιτροπή και ενώ ζητάμε την αναβολή της συζήτησης για μία εβδομάδα, μας λέτε ότι θα γίνουν αλλαγές σε αυτό που εισηγείστε», τόνισε ο κ. Μάντζιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Λαδιάς αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής που ήρθε σε μεγάλη αντιπαράθεση με τον κ. Γιωτίτσα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Χρυσοστόμου να τονίζει πως δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα από τη δημοτική αρχή για το θέμα αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και τον κ. Γιωτίτσα να υποστηρίζει ότι αυτό που σήμερα εισηγείται και αποφασίζει η δημ. αρχή δεν είναι τίποτε άλλο από την «προσαρμογή στις συνθήκες της πραγματικότητας». Η συνέχεια δίχως άλλο, θα δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου…

Οι εργαζόμενοι

Τις θέσεις των εργαζόμενων εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Τίνα Ζέκα, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, ότι έρχεται να υλοποιήσει σήμερα μέχρι κεραίας την ίδια τακτική που εφήρμοσε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, «ξεχνώντας» τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ως αντιπολίτευση και δίνοντας τη δημόσια δέσμευση ότι εφόσον αναλάβει τη διοίκηση του δήμου, η διαχείριση των απορριμμάτων θα επιστρέψει στις υπηρεσίες του δήμου και δε θα γίνεται από ιδιώτη.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει και τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή που όταν ήταν αντιπολίτευση καταψήφιζε το ΣΔΙΤ, μόλις ανέλαβε τη διοίκηση, «έδεσε» το Δήμο ακόμα πιο σφιχτά στον εργολάβο με ακόμα 2 συμβάσεις. Το ίδιο έργο εξελίσσεται και με τον οδοκαθαρισμό της πόλης. Τα φρεάτια που βούλωσαν στην πρόσφατη καταιγίδα με αποτέλεσμα να πνιγούν σπίτια και επιχειρήσεις, ήταν γεμάτα με τα σκουπίδια που αδυνατεί να μαζέψει η υπηρεσία καθημερινά από τους δρόμους. Η Δημοτική Αρχή αφήνει τον οδοκαθαρισμό της πόλης σε απαράδεκτη κατάσταση ώστε να φέρει κατά τη γνωστή της συνήθεια, τον εργολάβο να μας “σώσει”».