ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ – Με κενά και εν αναμονή προσλήψεων το πρώτο κουδούνι

Με προβλήματα και εμπόδια αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, τουλάχιστον αναφορικά με τους διορισμούς των αναπληρωτών και την κάλυψη των κενών στα σχολεία.

Ήδη όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, το οποίος θα χτυπήσει το πρωί της Τετάρτης.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η επανεκκίνηση των σχολείων αναμένεται με κενά, καθώς αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτά να καλυφθούν στο επόμενο διάστημα με προσλήψεις αναπληρωτών στην δευτεροβάθμια αλλά και στην παράλληλη στήριξη που κάθε χρονιά ξεκινά με προβλήματα πολλά εκ των οποίων δεν λύνονται στην διάρκεια του χρόνου.

Η αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, Μαρίνα Μπέση, το τελευταίο διάστημα έχει συνεχείς συσκέψεις για την οργάνωση των θεμάτων που αφορούν τους εκπαιδευτικούς, την οργάνωση των σχολείων, τη διανομή βιβλίων και πολλά άλλα ζητήματα πριν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.

Σε δηλώσεις της, την Δευτέρα, η κα Μπέση ρωτήθηκε για τα κενά και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα και με εκπαιδευτικούς σε όλα τα τμήματα.

Αναφορικά με την Ήπειρο δεν φαίνεται προς στιγμήν να υπάρχουν πολλά κενά ενώ και αυτά που θα προκύψουν θα καλυφθούν με την δεύτερη φάση των προσλήψεων που είναι προγραμματισμένη από το Υπουργείο Παιδείας.

«Δεν έγιναν πολλές προσλήψεις σε πρώτη φάση και είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν τα κενά με την δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών που θα γίνει άμεσα όπως μας έχουν ενημερώσει», είπε μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα για τη νέα χρονιά

Παράλληλα η κα. Μπέση, ως αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, απέστειλε χθες και μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μεταξύ άλλων στο μήνυμά της αναφέρει και τα εξής: «Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί μια νέα αρχή, γεμάτη προσδοκίες και στόχους για το μέλλον. Η εκπαίδευση είναι ο θεμέλιος λίθος για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών μας, και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης επιδιώκει να προσφέρει ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την ανακάλυψη, τη γνώση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Κοινός μας στόχος για αυτή τη χρονιά είναι η διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού πλαισίου που να υποστηρίζει τις ανάγκες κάθε μαθητή/τριας, προσφέροντάς τους τις ευκαιρίες να κατακτήσουν τη γνώση, να αναπτύξουν τα ταλέντα και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η συνεργασία ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς είναι απαραίτητη. Η δέσμευσή μας είναι να ενισχύσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης και να προάγουμε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και υποστήριξης στις σχολικές μας κοινότητες.

Στους εκπαιδευτικούς μας, αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην εξέλιξη, την καθοδήγηση και την υποστήριξη των μαθητών μας. Τους ευχαριστούμε για την αφοσίωση και τον ζήλο τους. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα είναι δίπλα σας, συμπαραστάτης  στην προσπάθειά σας για επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων σας. Προτρέπουμε τους/τις μαθητές/τριές μας να θέσουν υψηλούς στόχους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται. Το μέλλον είναι στα χέρια τους και εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να το κατακτήσουν. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας θα δημιουργήσουμε ένα σχολικό περιβάλλον που θα προάγει την ανάπτυξη σκεπτόμενων, δημιουργικών και υπεύθυνων πολιτών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς. Μαζί, θα δουλέψουμε για να διασφαλίσουμε ότι η νέα χρονιά θα είναι δημιουργική και επιτυχημένη για όλους. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε ένα σχολείο συμπερίληψης που θα προάγει την ενεργητική μάθηση, θα εμπλουτίζει τις εμπειρίες και δεξιότητες και θα παρέχει στους μαθητές και μαθήτριες όλα τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στην πραγματοποίηση των ονείρων τους».