ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Με αργούς ρυθμούς η αντιπλημμυρική προστασία

Ναι μεν προχωρούν οι προμελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία, ωστόσο εξαιτίας της υπαγωγής του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής μελέτης στη ζώνη Natura 2000, θα απαιτηθούν νέες χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής

 

Έχουν ακόμη δρόμο, όπως φαίνεται, οι προμελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, καθώς από τη μια δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφή χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωσή τους, ενώ από την άλλη, όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης στη συνεδρίαση λογοδοσίας, θα επανυποβληθούν τόσο η γεωλογική μελέτη, όσο και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το μείζον ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου, απασχόλησε την συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου έγινε γνωστό πως λόγω της υπαγωγής του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής μελέτης εντός της ζώνης Natura 2000, θα απαιτηθεί η εκπόνηση Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και χρονοβόρες επιτόπου μετρήσεις και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής.

Στη συνεδρίαση του Σώματος, η ερώτηση κατατέθηκε από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με την κα Ζέκα να τονίζει πως μετά από 2,5 χρόνια από την έναρξη εκπόνησης της μελέτης, έχει ολοκληρωθεί μόνον η β’ φάση από τις τέσσερις συνολικά.

«Για ακόμα μια φορά, και ενώ ακόμα ένας ακριβοπληρωμένος τεχνικός σύμβουλος είχε αναλάβει τις προδιαγραφές της μελέτης, τώρα «ανακάλυψαν» ότι το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι περιοχή Natura και άρα θα απαιτηθεί επιπλέον ειδική οικολογική μελέτη για τα έργα πριν ξεκινήσει η αναζήτηση χρηματοδότησης ή η δημοπράτηση έργων», σημείωσε.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Καχριμάνη, στο master plan εξετάστηκαν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το λεκανοπέδιο από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας επί αρκετές δεκαετίες.

Για αυτό η διαδικασία ελέγχου και διατύπωσης προτάσεων τροποποίησης των έργων που προτάθηκαν από τον μελετητή ήταν κομβική δραστηριότητα η οποία απαίτησε σημαντικό χρόνο, ώστε η τελικά διαμορφωθείσα υποβολή να είναι πλήρης και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με τον κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο οικονομικά και τεχνικά.

«Ακολούθησε ο έλεγχος των ανωτέρω μελετών από την υπηρεσία, η οποία έθεσε και θέματα βελτιστοποίησης των έργων που προτείνονται. Επίσης ζητήθηκαν περισσότεροι υδραυλικοί έλεγχοι για την ασφαλέστερη λειτουργία των έργων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και έλεγχος των προτεινόμενων έργων και για περίοδο επαναφοράς βροχόπτωσης Τ=100 έτη, εκτός από τα 50έτη που προβλεπόταν στη σύμβαση, και να επεκταθεί ο υδραυλικός έλεγχος της Λαψίστας έως τη σήραγγα της Κληματιάς και όχι μόνο στο μήκος των προτεινομένων έργων διευθέτησης αυτής», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Και ένταση στη συνεδρίαση

Παράλληλα, στη διαδικασία της υποβολής ερώτησης από την παράταξη ΦΩΣ και τον κ. Γεωργόπουλο όμως για τις ευθύνες της Περιφέρειας στην παραχώρηση τόσο της Εγνατίας οδού, όσο και του λιμένα Ηγουμενίτσας, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με αφορμή την αρχική τοποθέτηση του κ. Γεωργόπουλου που κάλεσε τον Αλ. Καχριμάνη να παραιτηθεί για να απαλλάξει την Ήπειρο από την παρουσία του.

Η απάντηση του κ. Καχριμάνη ήταν το ίδιο έντονη και επικριτική, λέγοντας πως ο ίδιος βρίσκεται σε αυτή τη θέση, ως εκλεγμένος από τους πολίτες και δεν υπήρξε ποτέ διορισμένος διοικητής νοσοκομείου μέσα σε μία νύχτα, υπονοώντας την περίοδο διοίκησης του κ. Γεωργόπουλου στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Επί της ουσίας της ερώτησης η Περιφέρεια υποστηρίζει πως και για τα δύο θέματα, υπάρχουν συμφωνίες της Ελλάδας σε κυβερνητικό επίπεδο, τις οποίες καμία περιφέρεια δεν έχει ούτε το δικαίωμα ούτε τη δυνατότητα να καταργήσει.

«Για την Εγνατία Οδό, η παραχώρηση ήταν κυβερνητική απόφαση, που συνιστούσε μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή υποχρέωση που είχε αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών στα πλαίσια του τρίτου οικονομικού προγράμματος – και λήφθηκε το μακρινό 2017, δηλαδή όχι στην τρέχουσα θητεία της Περιφερειακής Αρχής, ούτε καν της προηγούμενης, αλλά της προ-προηγούμενης.

Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, υπάρχει παρελθόν για τον υποτιθέμενο ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου. Είχε ακουστεί πρόταση να το αγοράσει η Περιφέρεια. Τα αποτελέσματα τα ξέρετε.

Για να τελειώνουν οι θεωρίες, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Περιφέρεια ούτε κλήθηκε, ούτε και είχε αρμοδιότητα να παρέμβει, ούτε και ποτέ κλήθηκε να εκφράσει άποψη για τα δύο μεγάλα έργα. Εκείνο που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις διαδικασίες, να παρεμβαίνουμε όπου διαπιστώνουμε παραλείψεις ή ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με τους δικούς μας σχεδιασμούς», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.