ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ – ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – Η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει…

Τι απάντησε ο Περιφερειάρχης σε ερώτηση για την παραχώρηση σε ιδιώτες των δυο μεγάλων έργων – Αλ. Καχριμάνης: «Η Περιφέρεια θα επιμείνει μέχρι τέλους στην απαλλαγή από τα διόδια, είτε η Εγνατία είναι στο Δημόσιο είτε παραχωρηθεί»

 

Απαντήσεις για την παραχώρηση σε ιδιώτες τόσο της Εγνατίας Οδού, όσο και του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, έδωσε στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης, στη συνεδρίαση την Τρίτη το απόγευμα, απάντησε σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ», Λ. Γεωργόπουλου, και αρχικά τόνισε πως «ορισμένες φορές υπάρχουν πράγματα που μας ξεπερνάνε. Για την ακρίβεια ξεπερνάνε την απλή λογική. Ο κ. Γεωργόπουλος επικρίνει την Περιφέρεια Ηπείρου,   γιατί δεν παρενέβη ώστε να ανατραπεί ή να εμποδιστεί η υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Θεωρεί δηλαδή ότι η Περιφέρεια, μπορεί να ανατρέψει συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών και οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ελληνική Βουλή».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης τόνισε πως για την Εγνατία Οδό, η παραχώρηση ήταν κυβερνητική απόφαση, που συνιστούσε μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή υποχρέωση που είχε αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών στα πλαίσια του τρίτου οικονομικού προγράμματος- και λήφθηκε το μακρινό 2017, δηλαδή όχι στην τρέχουσα θητεία της Περιφερειακής Αρχής, ούτε καν της προηγούμενης, αλλά της προ-προηγούμενης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε, με αφορμή τη συζήτηση για την Εγνατία οδό, πως για το μείζον θέμα της απαλλαγής των κατοίκων της περιοχής από τα διόδια, η υπόθεση εκκρεμεί για νέα εκδίκαση, ενώ τόνισε πως «η Περιφέρεια θα επιμείνει μέχρι τέλους στην απαλλαγή από τα διόδια, είτε η Εγνατία είναι στο Δημόσιο είτε παραχωρηθεί.

Ενημερωτικά έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά για την καταβολή των 70.000 ευρώ που επέβαλε το ΣτΕ λόγω της μη συμμόρφωσης του υπουργείου για να δώσει ελευθέρας στα διόδια Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου».

Από την άλλη και για το θέμα της παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, αλλά και για την παραχώρηση της Εγνατίας, ο κ. Καχριμάνης είπε: «Για να τελειώνουν οι θεωρίες, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Περιφέρεια ούτε κλήθηκε, ούτε και είχε αρμοδιότητα να παρέμβει, ούτε και ποτέ κλήθηκε να εκφράσει άποψη για τα δύο μεγάλα έργα. Εκείνο που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις διαδικασίες, να παρεμβαίνουμε όπου διαπιστώνουμε παραλείψεις ή ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με τους δικούς μας σχεδιασμούς. Ειδικά για την Εγνατία οδό, έχουμε σε εξέλιξη και την κατασκευή σύνδεσης προς Πέραμα».

 

Βασίλης Λούπας