«Χτύπημα» της Ασφάλειας Ιωαννίνων στην Αττική

Εικόνες Αγίων, νομίσματα και εκκλησιαστικά αντικείμενα στην κατοχή ενός ημεδαπού που συνελήφθη

 

Νομίσματα διαφόρων περιόδων, αλλά και εικόνες Αγίων, σταυρούς και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, εντόπισαν και κατάσχεσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων που πραγματοποίησαν μία εντυπωσιακή επιχείρηση σε περιοχή της Αττικής το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας ημεδαπός που κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του ημεδαπού στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι κατέχει και αποκρύπτει στο σπίτι του αντικείμενα, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της παραπάνω νομοθεσίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-34- νομίσματα διαφόρων περιόδων,

-5- ξύλινες εικόνες Αγίων,

-2- λειτουργικά άμφια,

-2- μεταλλικοί σταυροί και ένα εγκόλπιο

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να γίνει ακριβώς εκτίμηση καθώς και να διασταυρωθούν με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπ. Πολιτισμού μήπως προέρχονται από κάποιες εκ των δεκάδων κλοπών και διαρρήξεων από ιερούς ναούς και μονές της Ηπείρου από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.