ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ενημερώνει τους καταναλωτές, προστατεύει τους παραγωγούς

Η παρουσίαση ενός ενημερωτικού διαφημιστικού, που αφορά τη σήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων για την προστασία των καταναλωτών έγινε την Δευτέρα, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην παραγωγή του διαφημιστικού με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών και την προστασία των παραγωγών και αυτό έγινε από τη στιγμή που διαπίστωσε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ αντίστοιχα δεν πραγματοποιούν παρά μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Πρόκειται για ένα ενημερωτικό βίντεο που αναφέρεται στη σήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων το οποίο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου που βρισκόταν στο διοικητήριο της Περιφέρειας το μεσημέρι της Δευτέρας αμέσως μετά τη συνεδρίαση το Συντονιστικού Οργάνου Πολ. Προστασίας. Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης η απόφαση ελήφθη με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ώστε να γνωρίζουν εάν το γαλακτοκομικό προϊόν που προμηθεύονται είναι ελληνικής προέλευσης ή εισαγωγής και αφετέρου για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος.

Έκανε λόγο μάλιστα για «απάτη» όταν το γάλα είναι εισαγωγής από χώρα της Ε.Ε και αυτό αναγράφεται με μικρά γράμματα στο πίσω μέρος της κάθε συσκευασίας, που μπορεί στο μπροστινό της μέρος να αναγράφει πως πρόκειται για «ελληνικό προϊόν».

«Όταν το γάλα είναι Ε.Ε. με μικρά γράμματα “κρυμμένα” στο πίσω μέρος της συσκευασίας είναι απάτη. Και το λέω μετά πλήρους γνώσεως, γιατί ο Νόμος από το 2018 προβλέπει ότι πρέπει να γράφεται με την ίδια γραμματοσειρά που είναι το προϊόν γάλα, γραβιέρα, γιαούρτι κ.α., πρέπει ακριβώς κάτω από τον τίτλο να  μπαίνει η προέλευση του γάλακτος, ήτοι γάλα Ελληνικό ή Ε.Ε. που είναι γάλα εισαγωγής. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει. Στην προσπάθεια μας αυτή για να βοηθήσουμε και το καταναλωτικό κοινό και τον Έλληνα  παραγωγό παρουσιάζουμε αυτό το βίντεο, το οποίο θεωρώ ότι θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.