Οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε προϋπόθεση ή νομική ενέργεια, αρκεί η εκτίμηση από την ίδια τη γυναίκα πως κινδυνεύει η ζωή ή η σωματική της ακεραιότητα
Πρόσφατα, η λειτουργία του προγράμματος Panic Button επεκτάθηκε χωρικά και εφαρμόζεται, πλέον, σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, πρόκειται για μία εφαρμογή (app) η οποία εγκαθίσταται σε smartphones, που υποστηρίζουν λογισμικά android και ios, δίνοντας τη δυνατότητα στην/-ον χρήστρια/-η να ειδοποιεί την Ελληνική αστυνομία, με το πάτημα ενός κουμπιού, σε περίπτωση περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέεται με άμεσο κίνδυνο ή με απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητάς της.
Σε ανακοίνωσή του το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, κάνει γνωστό πως χρήστριες/-ες της εφαρμογής μπορεί να είναι ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (π.χ. από νυν ή πρώην σύζυγο/ σύντροφο ή/και άλλο μέλος της οικογένειας), τα οποία είτε απευθύνονται σε Aστυνομικό Tμήμα ή Τμήμα Ασφαλείας ή επιχειρησιακό Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομίας, όπου αυτά λειτουργούν, για να καταγγείλουν τέτοιο περιστατικό.
Επίσης, σημειώνεται πως οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε προϋπόθεση ή νομική ενέργεια, αρκεί η εκτίμηση από την ίδια τη γυναίκα πως κινδυνεύει η ζωή ή η σωματική της ακεραιότητα.
H εφαρμογή αυτή και η εγκατάστασή της παρέχονται δωρεάν και οι χρήστριες μπορούν να ειδοποιούν την Άμεση Δράση, αθόρυβα και με ασφάλεια, καθώς λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, χωρίς δηλαδή, να γίνεται αντιληπτό απ’ τον δράστη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση του Panic Button μειώνει τον χρόνο ενημέρωσης των Αρχών για το περιστατικό, οι οποίες ενημερώνονται και λαμβάνουν τα στοιχεία και την τοποθεσία, μέσω του στίγματος που δίνει η εφαρμογή, άμεσα, με σκοπό την έγκαιρη και καίρια παρέμβασή τους.
Ακόμη σημειώνεται πως «είναι ανάγκη να επισημανθεί πως όποια γυναίκα είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, βιώνει φόβο ή/και απειλές για τη σωματική της ακεραιότητα και επιθυμεί να ενημερωθεί ή και να λάβει την εφαρμογή Panic Button, μπορεί να απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων για σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις».
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων ανήκει στις 65 υποστηρικτικές δομές του Πανελλαδικού Δικτύου ΓΓΙΑΔ, βρίσκεται υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, γυναίκες με αναπηρίες, μετανάστριες, προσφύγισσες κτλ.). Παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη), οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων βρίσκεται στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 68. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00. Τηλέφωνο: 2651077449. E-mail: ioannina@ isotita.gr
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας