ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – Από 15 Οκτωβρίου με ελκυστική τιμή εκκίνησης

Με μια από τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων ετών αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Πέρυσι ξεκίνησε να διατίθεται με 1,40 ευρώ και φέτος η τιμή υπολογίζεται περίπου στο 1,15 ευρώ το λίτρο

 

Μια σημαντική οικονομική «ανάσα» θα πάρουν φέτος, όσοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως το βασικό μέσο για τη θέρμανση των νοικοκυριών, καθώς η τιμή διάθεσής του, από 15 Οκτωβρίου, αναμένεται να είναι μια από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, αλλά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων με βάση τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών πετρελαίου να είναι ασφαλείς σε μεγάλο βαθμό, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από το 1,15 ευρώ το λίτρο.

Τα παραπάνω ανέφερε την Πέμπτη σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα, η τιμή είναι ελκυστική καθώς πέρυσι η τιμή έναρξης ης διάθεσης ήταν 1,40 ευρώ ενώ η περίοδος διάθεσης ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου με τιμή 1,30-1,35 ευρώ το λίτρο.

Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμη πάνω από τα μέσα επίπεδα για την εποχή, ενώ και εκεί που χρειάστηκε να ανάψουν τη θέρμανση όπως στα ορεινά των Ιωαννίνων, οι καταναλωτές είχαν γεμίσει τις δεξαμενές στο τέλος της περσινής περιόδου διάθεσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πάντως πως το σημαντικό είναι να αντιληφθεί και η Πολιτεία, ότι πρέπει να μπει τέλος στον τρόπο της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και πως τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο να πιστώνονται στην τιμή του πετρελαίου στην αντλία.

«Όταν η τιμή διάθεσης του πετρελαίου είναι χαμηλή όπως διαμορφώνεται σήμερα, τότε όλοι έχουν όφελος. Και ο καταναλωτής που μπορεί να προμηθευτεί τις ποσότητες που έχει ανάγκη και μπορεί να καλύψει οικονομικά και ο πρατηριούχος που μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές από τις εταιρείες. Διαφορετικά, αυτό που γίνεται δεν ευνοεί κανέναν και πλήττει την αγορά», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εκτιμήσεις πάντως για την οριστική διαμόρφωση των τιμών δε μπορούν να γίνουν πέρα από την τιμή για χρονικό ορίζοντα λίγων ημερών καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε καθημερινό επίπεδο στις χώρες – παραγωγούς του πετρελαίου και οι διεθνείς τιμές αλλάζουν καθημερινά. Μόλις χθες η τιμή του πετρελαίου ήταν 73,5 δολάρια το βαρέλι ενώ την Τρίτη είχε φτάσει τα 78 δολάρια.

Οι εξελίξεις

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος των βενζινοπωλών παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά και με ανησυχία τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά που σχετίζονται με τη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων και συνθηκών για την εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης στις κατοικίες όπως είναι οι αντλίες θερμότητας ή το φυσικό αέριο, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιπτώσεις στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

«Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στον κλάδο μας αλλά δε μπορούμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό. Θα πρέπει να δούμε όμως και τη διαμόρφωση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας γιατί μέχρι σήμερα αποδεικνύεται, ότι η οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή παραμένει το πετρέλαιο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.