ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ -Πρώτες απαντήσεις, αλλά και προειδοποιήσεις από τον Αλ. Καχριμάνη

Στο περιφερειακό συμβούλιο, όταν αυτό συνεδριάσει, θα δοθούν οι αναλυτικές απαντήσεις για την υπόθεση της διάνοιξης του δρόμου στον Γράμμο, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, την Τρίτη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μιλώντας στην Περιφερειακή Επιτροπή ο κ. Καχριμάνης επιχείρησε να δώσει κάποιες απαντήσεις, υπεραμυνόμενος των δικών του επιλογών και αποφάσεων, όπως αυτές καθορίστηκαν από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Έτσι, χωρίς να υπάρχουν σαφείς αναφορές, πολύ δε περισσότερο κάποια απόδειξη με έγγραφα ο κ. Καχριμάνης προειδοποίησε πως θα στείλει στον Εισαγγελέα «…όποιον επιχειρήσει το παραμικρό», χωρίς να διευκρινίσει πάντως τι ακριβώς εννοεί. Συνεχίζοντας είπε πως η Περιφέρεια έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία ότι και ο δρόμος υπήρχε και τον ήθελε και ο Στρατός.

«Δεν παίζουμε εδώ με ανεμογεννήτριες ή άλλα που ακούγονται από διάφορους. Ήρθαν 34 κτηνοτρόφοι του Γράμμου εδώ και ρωτούσαν ποιοι είναι αυτοί που θέτουν εμπόδια για το δρόμο που ζήτησαν. Δε φοβάμαι τίποτε και θα φέρω όλα τα στοιχεία στο περιφ. συμβούλιο που δε θα γίνει αυτή την Πέμπτη, αλλά όποτε γίνει», ανέφερε αρχικά με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να αποδέχονται προς ώρας τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα συζητηθεί στο περιφ. συμβούλιο και εκεί θα δοθούν και οι απαντήσεις που χρειάζονται για το αν τηρήθηκε η νομιμότητα των ενεργειών και αποφάσεων.

«Στην αρχή είπατε ότι τον δρόμο τον ήθελε ο Στρατός και μετά ότι τον ήθελαν οι κτηνοτρόφοι. Δεχθήκαμε να μην κάνουμε θέμα όταν είπατε για τον Στρατό, αλλά μετά βγαίνουν άλλα στη δημοσιότητα», ανέφερε ο κ. Ζούμπας.

Και άλλες αναφορές…

Στη συνέχεια όμως η αναφορά του κ. Καχριμάνη – με παράπονο όπως ο ίδιος ανέφερε προς το Σώμα – ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε όταν ήρθαν «άνθρωποι της νύχτας» στα Γιάννενα, χωρίς να εξηγήσει και πάλι τι εννοεί, αν και ήταν προφανές πως αναφερόταν στα δημοσιεύματα μερίδας του αθηναϊκού Τύπου, προκάλεσε νέα αντιπαράθεση.

Η ατμόσφαιρα που… μύριζε μπαρούτι έτσι και αλλιώς, λόγω του εγγράφου της προέδρου του περιφ. συμβουλίου κας Μπραϊμη – Μπότση που απέρριψε το αίτημα για συζήτηση των επερωτήσεων στο συμβούλιο, έγινε ακόμη χειρότερη όταν ο περιφερειάρχης αντάλλαξε αιχμές με τον Γ. Πρέντζα με αφορμή το αποτέλεσμα των μαχών του Εμφυλίου στο Γράμμο…

«Σας πονάει, όταν μιλάμε για το Γράμμο, αλλά όταν πηγαίνει το ΚΚΕ ή η ΚΝΕ και τοποθετεί ταμπέλες δε λέτε τίποτε. Αν δεν είχαμε κερδίσει στο Γράμμο, θα ήμασταν κι εμείς Αλβανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, προκαλώντας μία έντονη αντιπαράθεση με τον Γ. Πρέντζα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η αντιπολίτευση

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να κάνουν δηλώσεις στα τοπικά μέσα για το θέμα του Γράμμου και των απαντήσεων που περιμένουν.

«Δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο κ. Καχριμάνης για τους ανθρώπους της νύχτας, αλλά αν αισθάνεται πως απειλείται από κάποιους, ας ζητήσει προστασία από την Αστυνομία. Δίπλα είναι το Αστυνομικό Μέγαρο», ανέφερε ο κ. Στέφος.

«Για το θέμα του δρόμου στον Γράμμο, προφανώς και αν τον χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι και τους εξυπηρετεί, να το δούμε, αλλά εμάς μας απασχολεί η νομιμότητα των αποφάσεων για τις οποίες είμαστε υπόλογοι. Δε γίνεται στην πρώτη συνεδρίαση να μας λέει ότι τον δρόμο τον ζήτησε ο Στρατός και σήμερα να μας λέει ότι τον ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι», τόνισε ο Στεφ. Ζούμπας.

«Ο κ. Καχριμάνης ψεύδεται, όπως έχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν. Κατασκευάζει πειστήρια εκ των υστέρων. Δε θα τον συγχωρήσουμε γιατί έκανε κάποιο λάθος, αλλά γιατί προέβη σε μία απόπειρα παραπλάνησης του Σώματος. Το ίδιο που έκανε και στον Λούρο όπου αφού δημιουργήθηκε το θέμα, εμφανίστηκαν κάποιοι κάτοικοι να υπογράφουν την αναγκαιότητα του έργου. Στην αλπική ζώνη των 2.400 υψόμετρο δεν υπάρχει φυτική ζώνη για τα κοπάδια των κτηνοτρόφων. Τα κοπάδια στον Γράμμο δε μειώθηκαν επειδή δεν υπάρχει δρόμος, αλλά επειδή ακολουθήθηκε μία συγκεκριμένη πολιτική την οποία υπηρετεί και ο κ. Καχριμάνης», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο κ. Πρέντζας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως κινητοποίηση διοργάνωσε την Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ στην Αετομηλίτσα, «μπαίνοντας μπροστά στην υπεράσπιση του Γράμμου ενάντια στις καταστροφικές παρεμβάσεις με τη διάνοιξη δρόμου», όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Δημήτρης Πιτσιάβας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ιδιοκτήτης του Γράμμου και του Βίτσι είναι μονάχα ο λαός».