ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ -Μόνο μία προσφορά και αυτή με… μηδενική έκπτωση

Με κύρια χαρακτηριστικά τη μηδενική έκπτωση από την πλευρά του μοναδικού ενδιαφερόμενου ιδιώτη, τους «τριγμούς» στο εσωτερικό της Δημοτικής Αρχής, αλλά και να νέα πυρά της αντιπολίτευσης, έφτασε στη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ο διαγωνισμός για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις τέσσερις ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, τον οποίο προχώρησε η Δημοτική Αρχή, η οποία όταν ήταν στην αντιπολίτευση, εξαπέλυε πυρά στην τότε Δημοτική Αρχή, τόσο για την παράδοση της καθαριότητας στους ιδιώτες όσο και για την μικρή έκπτωση (1%) στον διαγωνισμό που είχε γίνει, μάλλον δεν ικανοποίησε κανέναν, όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε πως η σημερινή Δημοτική Αρχή ακολουθώντας τα πατήματα της προηγούμενης επέλεξε να διατηρήσει τον ιδιώτη και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες, ωστόσο και με στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό «έσπασε» τον διαγωνισμό σε τέσσερα μέρη. Όμως η επιλογή της αυτή δεν δικαιώθηκε καθώς τελικά κατατέθηκε μόλις μία προσφορά από την ίδια εταιρεία και για τις τέσσερις ενότητες με έκπτωση μηδενική, για έναν διαγωνισμό ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκομιδή τα επόμενα δύο χρόνια και με τρίμηνη προαίρεση.

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής έγινε η κατακύρωση του διαγωνισμού, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θωμά Γιωτίτσα, να εκφράζει επιφυλάξεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο κ. Γιωτίτσας στην τοποθέτησή του, στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υποστήριξε ότι «δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με το γεγονός ότι δεν προκύπτει καμία έκπτωση για τον δήμο. «Περίμενα να υπάρχει μία μικρή έκπτωση στον μεγάλο αυτό διαγωνισμό για να επιστρέψουν και κάποια χρήματα στον Δήμο», είπε, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μάκη Χρυσοστόμου που λίγο πριν είχε υπεραμυνθεί του διαγωνισμού.

Ο κ. Χρυσοστόμου στην τοποθέτησή του επέρριψε ευθύνες στους προηγούμενους για το «μονοπώλιο» που έχει δημιουργηθεί και υποσχέθηκε – όχι άμεσα πάντως – να δει πως μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και άλλες πιο μικρές εταιρίες.

Η μηδενική έκπτωση για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις τέσσερις ενότητες πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Όπως εξήγησαν ο κ. Αρλέτος, η κα Ακονίδου και ο κ. Μάντζιος η σημερινή δημοτική αρχή όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης τους κατακεραύνωνε κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων για παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες και για «μικρή έκπτωση (1%) στον τότε διαγωνισμό.

«Να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, να ζητήσετε συγγνώμη από τον κόσμο και να πείτε αλήθειες. Η πόλη έχει ανάγκη την καθαριότητα. Μην λαϊκίζετε… δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά εδώ μέσα», είπε ο κ. Αρλέτος, ενώ η κα Ακονίδου συμπλήρωσε λέγοντας ότι το μόνο που «ακούμε είναι φτηνές δικαιολογίες».

Τέλος ο κ. Μάντζιος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν διασφαλίστηκε ο ανταγωνισμός» καθώς εξαιτίας των όρων μπορεί να συμμετάσχει στην ουσία μόνο μια εταιρεία.

Ο διαγωνισμός διακρίνεται σε τέσσερα τμήματα και συγκεκριμένα:

Τμήμα 1: «Αποκομιδή απορριμμάτων και πλύση κάδων ΔΕ Ανατολής» 463.200 ευρώ.

Τμήμα 2: «Αποκομιδή απορριμμάτων και πλύση κάδων ΔΕ Μπιζανίου 187.200 ευρώ.

Τμήμα 3: «Αποκομιδή απορριμμάτων και πλύση κάδων ΔΕ Παμβώτιδας» 474.920 ευρώ.

Τμήμα 4: «Αποκομιδή απορριμμάτων και πλύση κάδων ΔΕ Περάματος» 192.000 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω ποσά είναι χωρίς το ΦΠΑ. Το σύνολο είναι 1.3 εκ. ευρώ.