ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ -Ξεκίνησε η διάθεση με τιμή 1,19 ευρώ το λίτρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 ξεκίνησε χθες και στο νομό Ιωαννίνων η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,19 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, ο πανελλαδικός μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο και το 2022 διαμορφώθηκε αντίστοιχα πανελλαδικά στο 1,409 ευρώ.

Η τιμή του ανά λίτρο είναι στο 1,19 ευρώ είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που οι καταναλωτές έβαζαν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θανάση Παπαδόπουλο η διάθεση ξεκίνησε με καλή τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης με την διακύμανση να είναι από το 1.16 στο 1,19 ευρώ το λίτρο.

Η φετινή μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζεται μειωμένη κατά περίπου 20 λεπτά ανά λίτρο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, γεγονός που αποδίδεται στη χαμηλότερη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Η μείωση της τιμής, αυξάνει τις πρώτες παραγγελίες των καταναλωτών πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους και έχουν ήδη παραγγείλει μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου «,,,είναι μια ευνοϊκή τιμή και πολλοί είναι οι καταναλωτές που θέλουν να προμηθευτούν πετρέλαιο», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η τιμή είναι περίπου 20 λεπτά φθηνότερη από την περσινή χρονιά. Επίσης πολλοί καταναλωτές εξαιτίας της περσινής τιμής, κοντά στο 1,31, δεν έβαλαν πετρέλαιο πριν την λήξη της διάθεσης. Άρα οι δεξαμενές είναι άδειες. Η σημερινή τιμή είναι σαφώς μικρότερη», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι πρέπει οι καταναλωτές να κάνουν έλεγχο τόσο στην τιμή όσο και στον καυστήρα πριν ξεκινήσουν να τον θέσουν σε λειτουργία.

«Η συντήρηση του καυστήρα σε συνδυασμό με την συντήρηση των σωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου αφενός να υπάρχει ασφάλεια και αφετέρου να πετύχουν οι καταναλωτές την μέγιστη απόδοση στη θέρμανση», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τέλος, επανέλαβε ότι το κράτος θα πρέπει να αλλάξει τη λογική που αφορά στο επίδομα θέρμανσης και αυτό να δίνεται στην αρχή της διάθεσης του πετρελαίου στον δικαιούχο ώστε να μπορεί να αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα και όχι στο τέλος και εφόσον τα χρήματα έχουν ήδη βγει από την τσέπη του καταναλωτή.