Την περασμένη Κυριακή αντιπροσωπείες του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων και άλλων Ορειβατικών Συλλόγων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (Κόνιτσας, Πρέβεζας, Άρτας, Κοζάνης, Βελβεντού, Βοΐου, και Καστοριάς) πραγματοποίησαν συμβολική ανάβαση διαμαρτυρίας στο Γράμμο ενάντια στην αδικαιολόγητη, αυθαίρετη αλλά και παράνομη διάνοιξη δρόμου σε υψόμετρο 2200m, χωρίς άδεια από το ΟΦΥΠΕΚΑ και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι ορειβάτες συγκεντρώθηκαν στο χωριό Αετομηλίτσα όπου βρέθηκαν και άλλοι Σύλλογοι και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή η οποία συντελείται στο ιστορικό βουνό και πραγματοποίησαν ανάβαση αυτοψίας στις κορυφές Κιάφα (2398m) και Περήφανο (2446m).
«Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν τραγική αφού διαπιστώθηκε ότι το πλήρως σηματοδοτημένο παλιό ορειβατικό μονοπάτι έχει πλέον καταστραφεί με τη διάνοιξη δρόμου, ο οποίος δεν υπήρχε, από ερπυστριοφόρα σκαπτικά μηχανήματα πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με όλους τους Ευρωπαϊκούς Νόμους για τις περιοχές Natura και Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία της ανυπεράσπιστης φύσης στο Γράμμο προς κάθε κατεύθυνση», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.
Ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου
Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» σχετικά με τη διάνοιξη δρόμου στις κορυφές του όρους Γράμμου.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Στο Γράμμο αυτή τη στιγμή συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ευρώπη.
Η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί έναν βασικό πυλώνα δράσης του συλλόγου μας. Είναι άλλωστε πανελληνίως γνωστό ότι με συνεχείς αγώνες εναντιωθήκαμε στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αετομηλίτσα, συσπειρώσαμε την κοινωνία και πρωτοβουλίες κατοίκων από πολλά μέρη της Ελλάδος και ειδικότερα την Ήπειρο προσφέροντας τεκμηριωμένες λύσεις σε παρόμοια προβλήματα που αντιμετώπιζαν με στόχο την προστασία του φυσικού πλούτου των περιοχών μας».
Και στη συνέχεια, αφού σημειώνεται πως ο δρόμος διανοίγεται παράνομα εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1320002 Κορυφές όρους Γράμμου και εντός χαρτογραφημένης Περιοχής Άνευ Δρόμων και πως οι εργασίες της διάνοιξης πραγματοποιούνται χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο Σύλλογος αναφέρει και τα εξής: «Στις 6/10 προχωρήσαμε σε αποστολή έγγραφης καταγγελίας στο Δασαρχείο Κόνιτσας. Ταυτόχρονα, ενημερώσαμε τηλεφωνικά την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Στις 8/10 πραγματοποίησε αυτοψία η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η οποία διαπίστωσε διάνοιξη δρόμου, ωστόσο μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν δικαιοδοσία για να σταματήσουν τις παράνομες εργασίες.
Στις 11/10 στάλθηκε σχετική επιστολή στους αρμόδιους φορείς (με την συνυπογραφή μας), από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», την οποία εξ αρχής έχουμε ενημερώσει για το ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι σε σχέση με το εν λόγω θέμα, έχουν κατατεθεί μέχρι και σήμερα πέντε επερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητώντας απαντήσεις από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΕΘΑ, δυστυχώς χωρίς καμιά ανταπόκριση μέχρι και αυτή τη στιγμή.
Στις 13/10 οργανώθηκε διαμαρτυρία από κατοίκους, ορειβατικούς συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις και κόμματα και διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες του εργολάβου στην περιοχή της Ηπείρου συνεχίσθηκαν κανονικά για ακόμη ένα χιλιόμετρο. Το μήκος της διάνοιξης πλέον είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και έχει φτάσει πάνω στα σύνορα των δύο Περιφερειών, στα 2.300 μέτρα κάτω από την κορυφή Περήφανο. Για να ενωθεί η διάνοιξη της Ηπείρου με της Μακεδονίας μένουν ακόμη γύρω στα χίλια μέτρα.
Στις 15/10 έγινε καταγγελία στο Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος σχετικά με παράνομη διάνοιξη δρόμου στο όρος Γράμμος, εντός περιοχής του Δικτύου Natura 2000 και εντός χαρακτηρισμένης «Περιοχής Άνευ Δρόμων» (ΠΑΔ) και ζητήθηκε η άμεση παύση εργασιών»