ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ – Εν αναμονή των αυτοψιών από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης, έκανε γνωστό πως ούτε σε κεντρικό ούτε και σε περιφερειακό επίπεδο υπήρξε υποβολή αιτήματος αδειοδότησης των εργασιών, αν και δεν διευκρίνισε αν κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό ή όχι

 

Νέες εξελίξεις είχαμε τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης της βατότητας της προϋπάρχουσας οδού στο Γράμμο, καθώς το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτησή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκη, την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης.

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως αν και το θέμα έφτασε στη Βουλή, παρ’ όλα αυτά από τις απαντήσεις του κ. Σκυλακάκη, έμειναν αναπάντητα, προς το παρόν τουλάχιστον, τα βασικά ερωτήματα που έθεσε με την επίκαιρη ερώτησή του οκ. Τσίμαρης, σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης της βατότητας.

Η ερώτηση του κ. Τσίμαρη συζητήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη να αναλαμβάνει την ευθύνη της απάντησης, χωρίς όμως να απαντήσει, αλλά να παραπέμψει στο επόμενο διάστημα και στην ολοκλήρωση των αυτοψιών που θα ακολουθήσουν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Ο κ. Σκυλακάκης ωστόσο στη δευτερολογία του, ανέφερε κάτι σημαντικό που είναι ότι ούτε σε κεντρικό ούτε και σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο υπήρξε υποβολή αιτήματος αδειοδότησης των εργασιών, χωρίς όμως και να απαντά στο αν κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό ή όχι.

Ήδη πάντως όπως ανέφερε, έγιναν δύο αυτοψίες από στελέχη υπηρεσιών του ΟΦΥΠΕΚΑ από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και των Δασικών Υπηρεσιών και δόθηκε εντολή για αυτοψία και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που θα γίνει πιθανότατα εντός της εβδομάδας, ενώ αναμένεται και η κρίση της Δικαιοσύνης, σχετικά με την προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης που έχει διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Το αποτέλεσμα των αυτοψιών πάντως δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ούτε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο κ. Τσίμαρης επανήλθε, επικρίνοντας τον κ. Σκυλακάκη, ότι επιλέγει να υπεκφύγει αντί να δώσει απαντήσεις και κυρίως στο βασικό ερώτημα, εάν για τέτοιου είδους εργασίες απαιτείται συγκεκριμένη αδειοδότηση με βάση το Ν. 4014/2011 που αναφέρεται στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

«Είναι σαφές νομίζω από αυτά που είπα ότι δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα είτε στις κεντρικές υπηρεσίες είτε στις Δασικές Υπηρεσίες για αδειοδότηση. Το σημαντικό ερώτημα ωστόσο και αυτό που θα περιμένουμε να μας απαντήσουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Δικαιοσύνη, είναι ποια ακριβώς είναι η φύση του συγκεκριμένου έργου και τι εξυπηρετεί. Πριν όμως ολοκληρωθούν οι αυτοψίες, δε μπορούμε να έχουμε απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.