ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – «Ό,τι βυθίζεται δεν εξαφανίζεται»

Εντυπωσιακή και πρωτότυπη η έκθεση με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον πυθμένα της λίμνης – «Τρομάζει» ο όγκος των απορριμμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα

Μια εντυπωσιακή και συνάμα πρωτότυπη έκθεση με τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων, αντικειμένων που έχουν βρεθεί, μέχρι σήμερα στον πυθμένα της λίμνης Παμβώτιδας, παρουσιάζεται στην πλατεία Μαβίλη.
Η έκθεση έχει τον τίτλο «Ό,τι βυθίζεται δεν εξαφανίζεται», με τη λίμνη Παμβώτιδα να φαίνεται πως υπήρξε για δεκαετίες μία ανεξέλεγκτη χωματερή, με τους όγκους των απορριμμάτων κάθε λογής όμως να μην είναι σε κοινή θέα, αλλά να είναι καλά κρυμμένος από τα μάτια των πολλών.
Έτσι, στην πρωτότυπη αλλά και απογοητευτική συνάμα έκθεση μπορεί να δει κάποιος μοτοσικλέτες, ποδήλατα, καρέκλες, τραπέζια, αναπηρικά αμαξίδια, φωτιστικά σώματα, στρατιωτικά κράνη, οθωμανικές χειροβομβίδες, ορειχάλκινα καζάνια, μέχρι και.. ταμειακές μηχανές.
Η πλειονότητα αυτών των ευρημάτων χρονολογείται πολλές δεκαετίες πίσω, κάτι που αποδεικνύεται από την οξείδωση των αντικειμένων, υπάρχουν όμως και σκουπίδια νεότερης «γενιάς» όπως πλαστικά και αλουμίνια. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών, οι δύτες ανέσυραν από τον πυθμένα και ένα βυθισμένο κανό, αλλά και ένα ξύλινο παγκάκι από αυτά που υπάρχουν στην πλατεία Μαβίλη και σε άλλα σημεία του παραλίμνιου μετώπου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, Κατερίνα Χιωτέλη όλοι γνώριζαν ή πίστευαν ότι υπάρχει ένας όγκος διαφόρων αντικειμένων στον πυθμένα της Παμβώτιδας, αλλά κανείς δεν φανταζόταν, ότι ο όγκος θα ήταν τόσο μεγάλος.
«Δε σας κρύβω, ότι έχουμε τρομάξει με τον όγκο αυτών των αντικειμένων που έχουν βρεθεί. Είναι και ένα μάθημα για όλους μας για το τι πρέπει να αποφεύγουμε ως συμπεριφορά στη λίμνη και γι’ αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτήν την έκθεση, ώστε να έρθουν και μαθητές σχολείων να δουν τι έχει βρεθεί στον πυθμένα. Τα περισσότερα είναι από πολύ παλιά, όμως έχουν εντοπιστεί και αντικείμενα που δεν έχουν πολλά χρόνια που έπεσαν στη λίμνη, όπως είναι κάποια πλαστικά ή αλουμινένια αντικείμενα. Η νοοτροπία χρειάζεται χρόνια για να αλλάξει, όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από τους πολίτες που μας ενημερώνουν για οτιδήποτε παρατηρούν. Αυτό που θέλουμε, είναι ο κόσμος να καταλάβει πως τα υδάτινα συστήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για το περιβάλλον και την ισορροπία και δε μπορεί να δεχθεί κανείς, ότι γίνονται αποδέκτες των πάντων», ανέφερε η κα Χιωτέλη που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ η συνέχεια του έργου και σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση.
Η δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και αφορά στον καθαρισμό μίας παραλίμνιας έκτασης περίπου 105.000 τ.μ., η οποία εκτείνεται σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων και πλάτος 30μ. από τη θέση «Μάτσικα» ως τη θέση «Σφαγεία» και πραγματοποιείται από ομάδα επαγγελματιών δυτών.