Η συνεδρίαση του Δ.Σ παρουσία του Θοδ. Λιβάνιου ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας
Την Τρίτη 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ Ηπείρου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων των Δήμων της Περιφέρειας.
Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Παναγιώτης Νταής καλωσόρισε τον Υπουργό και τόνισε ότι το νέο έτος 2025 αναμένεται να είναι ένα έτος – σταθμός για την Τ.Α. αφού στη διάρκειά του θα ψηφιστεί ο Νέος Κώδικας για την Αυτοδιοίκηση.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα του τέλους ταφής απορριμμάτων που απασχολεί τους Δήμους, καθώς αποτελεί «βόμβα» στα δημοσιονομικά θεμέλια των Δήμων και ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διαδικασίας λήψης απόφασης επί της προσφυγής της Κ.Ε.Δ.Ε στο ΣτΕ. Επανέλαβε τη διαπίστωση ότι η ανακατανομή των ΚΑΠ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, παραμεθόριων και ορεινών Δήμων ήταν εύστοχη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μεσαίου μεγέθους, κυρίως από την αύξηση του ενεργειακού και μισθολογικού κόστους.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα του μεγάλου κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους παραθαλάσσιους Δήμους, το οποίο βαραίνει αισθητά τους προϋπολογισμούς τους και ζήτησε από τον Υπουργό, να επιχορηγηθούν οι Δήμοι για το σύνολο των σχετικών δαπανών. Επανέλαβε την αναγκαιότητα για την ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (εθνικό και περιφερειακό σκέλος Π.Δ.Ε.), σε συνέχεια ανάλογων επιτυχημένων παρελθοντικών προσπαθειών, καθώς το θετικό αποτύπωμα εφαρμογής τους θα αποτελέσει σημαντική διέξοδο, ιδίως για τους Ο.Τ.Α. που δεν διαθέτουν την αναγκαία διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση έργων μέσω του Ε.Σ.Π.Α. Στο ίδιο πλαίσιο τονίστηκε η ωφελιμότητα ύπαρξης διακριτού τμήματος του Π.Δ.Ε. για άμεση και αποκλειστική διάθεση στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α., χωρίς τη μεσολάβηση των Περιφερειών ή άλλων φορέων.
Τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα συνέχισης του Προγράμματος απασχόλησης «55+» της ΔΥΠΑ, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα απασχόλησης προσωπικού στους Δήμους σε τομείς όπως η καθαριότητα και τα έργα αυτεπιστασίας, στους οποίους υπάρχουν μεγάλες και άμεσες ανάγκες.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ήπειρο, τονίζοντας την ανάγκη προώθησης των διασυνοριακών συνδέσεων, με την άμεση ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Ιωάννινα-Κακκαβιά αλλά και την υλοποίηση μιας αντίστοιχης διαδικασίας για την εξίσου σημαντική σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας, στην περιοχή της Θεσπρωτίας, με τη χρηματοδότηση του έργου σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με τον συνοριακό σταθμό Μαυροματίου (τμήμα της οποίας είναι η παράκαμψη της Ηγουμενίτσας), την αναβάθμιση των υποδομών και εγκαταστάσεων και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του εν λόγω συνοριακού σταθμού, καθώς και τη βελτίωση του οδικού άξονα Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, η οποία αποτελεί πλέον μια από τις βασικές διόδους προσπέλασης βαρέων και άλλων οχημάτων προς τον διεθνή λιμένα Ηγουμενίτσας, ιδίως μετά την παράδοση σε κυκλοφορία της «Αμβρακίας Οδού».
Στο ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο ακολούθησαν και οι τοποθετήσεις του συνόλου των παρευρισκόμενων Δημάρχων και άλλων μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., οι οποίοι τόνισαν τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των Δήμων της Ηπείρου αλλά και τον καθένα ξεχωριστά, όπως αυτό του ενεργειακού κόστους, της έλλειψης προσωπικού, της ανάγκης ύπαρξης κινήτρων για την ανάπτυξη των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών, της δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης του προσωπικού των ΚΕΠ για την κάλυψη όμοιων λειτουργικών αναγκών, των οικοδομικών αδειών των σχολικών μονάδων, της άμεσης αντιμετώπισης της ερημοποίησης της υπαίθρου, του υψηλού κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ενεργειακού κόστους, της συντήρησης του οδικού δικτύου (εσωτερικού και αγροτικού), της απαραίτητης χρηματοδότησης κυρίως των μικρών δήμων για σύνταξη μελετών, της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κ.α. Ειδικότερη αναφορά έγινε στην αναδιοργάνωση των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών και συνδέσμων ύδρευσης – αποχέτευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη μέτρων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, αλλά και στην ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών αυτών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες εκτέλεσης μεγάλων έργων και αποδοτικής οικονομικής λειτουργίας.
Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία του Υπουργού και ανταλλαγή ευχών για μια νέα δυναμική και παραγωγική χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.