ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER – Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της υπαίθρου

Το συνολικό ποσό που καλείται να διαχειριστεί η «Ήπειρος Α.Ε.» για το νέο πρόγραμμα φτάνει τα έξι εκ. ευρώ – Στο νέο Leader γίνεται πράξη η απλοποίηση των διαδικασιών με τη διαδικασία ψηφιοποίησης, ενώ καταργείται ο φυσικός φάκελος και το σύνολο των προτάσεων θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά

 

 

 

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, το «34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος Leader» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Λίμνη Πλαστήρα.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας ο οποίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα Leader ανακοίνωσε την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του Leader.

Μάλιστα, επισήμανε ότι, μέσω του νέου πλαισίου για πρώτη φορά εισάγεται η χρήση απλοποιημένου κόστους καθώς και η διαδικασία ψηφιοποίησης της υλοποίησης του προγράμματος με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη διασφάλιση διαφάνειας και την επιτάχυνση της υλοποίησή του, ενώ ανέφερε ότι άμεσα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης των προσκλήσεων από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Επιπλέον ανέφερε ότι, το υπουργείο μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και του ΣΣ ΚΑΠ, διαθέτει σημαντικούς ενωσιακούς πόρους σε μια σειρά από εμβληματικές δράσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο που στηρίζουν τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Πιο αναλυτικά, φαίνεται πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν «βγει στον αέρα» οι προκηρύξεις για τα δημόσια έργα που μπορούν να εκτελέσουν οι δήμοι μέσω του προγράμματος Leader για τη στήριξη και ενίσχυση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Όπως προαναφέραμε ο υπουργός, επέμεινε ιδιαίτερα στην απλοποίηση των διαδικασιών με τη διαδικασία ψηφιοποίησης του προγράμματος αφού καταργείται ο φυσικός φάκελος και το σύνολο των προτάσεων θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Με τον ίδιο τρόπο τόνισε ότι θα «τρέξει» και η διαδικασία για την αξιολόγηση των προτάσεων τόσο των δήμων, όσο και στη συνέχεια των ιδιωτικών επενδύσεων, με τις προσκλήσεις για αυτές να εκτιμάται πως θα «βγουν στον αέρα» το καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο Γεώργιος Θεοχάρης, διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε.» που έχει την ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων Leader στην Ήπειρο τόνισε πως η νέα περίοδος 2023 – 2027 για το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων και σε έργα υποδομών στον τομέα της πρόσκλησης που αφορά στους δήμους, όπως όμως και στη δημιουργία νέων εργασιακών ευκαιριών για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Η διαχείριση στην Ήπειρο

Το συνολικό ποσό που καλείται να διαχειριστεί η «Ήπειρος Α.Ε.» για το νέο Leader είναι 6 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα δύο είναι για τους φορείς του δημοσίου και τα άλλα τέσσερα για τους ιδιώτες.

Όμως, όπως έχει αποδειχθεί με την υλοποίηση προηγούμενων προγραμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα ώστε μέσω της υπερδέσμευσης να δοθούν στην πράξη πολλά περισσότερα χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό με βασική προϋπόθεση βέβαια, να υπάρχουν ώριμες μελέτες.

«Οι επιλέξιμες δραστηριότητες δεν αλλάζουν και το ποσοστό χρηματοδότησης παραμένει στο 100% με εξαίρεση πιθανές προτάσεις των φορέων του δημοσίου που θα προβλέπουν την δημιουργία κάποιας δραστηριότητας που θα αποφέρει έσοδα, όπως είναι ένα Μουσείο με εισιτήριο. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση και αντίστοιχο ενδιαφέρον και από τους δήμους που μπορούν να καλύψουν μερικές βασικές ανάγκες σε έργα υποδομής στις περιοχές τους, αλλά και από τους ιδιώτες», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Στήριξη Νέων Γεωργών

Μεταξύ άλλων, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη στήριξη των Νέων Γεωργών, ώστε να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού, την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υλοποιούνται προγράμματα όπως η Εξισωτική Αποζημίωση, που ενισχύει το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας και ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις που προωθούν τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Ακόμη, επισήμανε ότι το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που υλοποιείται είναι το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με υπερδιπλάσιους πόρους για την κτηνοτροφία, η οποία ασκείται κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δ. Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του κατ’ αρχήν αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης του συνεδρίου για τη δικτύωση, τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελληνικής υπαίθρου και των αγροτικών περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τη συμβολή της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε στο ρόλο του προγράμματος Leader ως μοχλού ολοκληρωμένου σχεδιασμού και χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων για τις αγροτικές περιοχές και επισήμανε ότι για το λόγο αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου.

Παράλληλα, τόνισε ότι το υπουργείο έχει μέχρι σήμερα αποδείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη και στήριξή του στο Leader με σημαντικότατους πόρους από το ΕΓΤΑΑ και για το λόγο αυτό προσδοκά την αποτελεσματική απόδοση και αξιοποίησή τους μέσω των Ομάδων Τοπικής Δράσης, οι οποίες συνιστούν την κινητήριο δύναμη του όλου μηχανισμού Leader για περισσότερα από 30 χρόνια προς όφελος της Ελληνικής υπαίθρου και των κατοίκων της.

 

Βασίλης Λούπας