Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσταση και λειτουργία στο Πανεπιστήμιο, του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με τη συνεργασία του ακαδημαϊκού ιδρύματος και της Unicef
Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία ξεκίνησε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας, της εξωστρέφειας, αλλά και της διδασκαλίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Τετάρτη, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συσταθεί και θα λειτουργήσει το Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη συνεργασία του ακαδημαϊκού ιδρύματος και της Unicef.
Το μεσημέρι της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Unicef Ελλάδος, από την Πρύτανη Άννα Μπατιστάτου και τον δρ Χασάν Καλίλ, διπλωματικό εκπρόσωπο της Unicef στην Ελλάδα.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη σύσταση του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μία εξέλιξη που αφενός περιγράφεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του ιδρύματος.
Στην αντιφώνησή του ο Χασάν Καλίλ μετέφερε την ικανοποίηση της αντιπροσωπείας της Unicef στην Ελλάδα για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να είναι το όγδοο κατά σειρά ακαδημαϊκό ίδρυμα στη χώρα που συμμετέχει σε αυτή τη συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό και αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες της συνεργασίας.
Ο κ. Χασάν Καλίλ σημείωσε αρχικά πως η ιδέα των Κέντρων για τα Δικαιώματα του Παιδιού εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, στον πρώτο που είναι η προώθηση των δικαιωμάτων του Παιδιού στην κοινωνία, σε σχέση κυρίως με τα σχολεία, τους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες, στον δεύτερο πυλώνα που είναι η έρευνα επάνω στα δικαιώματα του Παιδιού και στον τρίτο που είναι η διδασκαλία των δικαιωμάτων του Παιδιού στα Πανεπιστήμια.
«Σχετικά με τον πρώτο, την προώθηση, έχουμε ήδη δει σε κάποια από τα Κέντρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, από τα εφτά που έχουμε ήδη ιδρύσει (με πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα εκείνο που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας) τη σύνδεση μεταξύ των Κέντρων και των σχολείων, προωθώντας τα δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και τη σύνδεση των Κέντρων Δικαιωμάτων με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με αιχμή την πρωτοβουλία ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Καλίλ πρόσθεσε: «Σε σχέση με την έρευνα, ποιος είναι σε καλύτερη θέση να διεξάγει έρευνα από τα Πανεπιστήμια; Kαι το όραμα είναι ότι η Βουλή μαζί με την κυβέρνηση θα απευθύνονται στα Κέντρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στα Πανεπιστήμια όποτε θέλουν να νομοθετήσουν για τα δικαιώματα του Παιδιού ή όταν θέλουν να λάβουν αποφάσεις για τα παιδιά και να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών στην κοινωνία. Ο τρίτος πυλώνας είναι η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων του Παιδιού στη διδασκαλία των Πανεπιστημίων, και επάνω σε αυτό θα δουλεύει η Unicef μαζί σας στενά και μαζί με άλλα Κέντρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα για την διάδοση των δικαιωμάτων του Παιδιού στις σχολές».
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων αναφέρθηκαν επίσης η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Αικατερίνη Πλακίτση, η Καθηγήτρια, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Νικολέττα Τσιτσανούδη καθώς και η κα Αμαρυλλίς Στεργίου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών που ήταν και εκείνη που κατέθεσε τη σχετική πρόταση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Εορτασμός της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας
Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετέβη στο Αργυρόκαστρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου συμμετείχαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Αντιπρύτανης Καθηγήτρια Παναγιώτα Καντή, η Καθηγήτρια του Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυξένη Μάντζου, ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμ. Φιλολογίας Παναγιώτης Φίλος και στελέχη της Διεύθυνσης Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων.
Η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Επικ. Καθηγήτρια κα Κωστάντω Ξέρρα άνοιξε την εκδήλωση αναφέροντας στον χαιρετισμό της ότι ο εορτασμός αποτελεί πλέον θεσμό για το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
«Βαρύ χρέος και ευθύνη του Τμήματος αποτελεί η μελέτη και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και μέσω αυτή η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Σωκράτης Σουρβίνος, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την ελληνική γλώσσα μέσο επικοινωνίας με αναρίθμητο εννοιολογικό πλούτο αλλά και εγχειρίδιο κατανόησης του κόσμου.
Επεσήμανε ότι οι δύο γλώσσες, ελληνική και αλβανική, συμβιώνουν και εξελίσσονται ταυτόχρονα για αιώνες. Κλείνοντας καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εξέφρασε την επιθυμία του για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο Πανεπιστημίων.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Καθηγητής, Jaho Cana χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό καθώς σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων έχουν συμβάλει στον παγκόσμιο πολιτισμό και έχουν δώσει ώθηση στον ελληνική λογοτεχνία».
Ακολούθησε ανάγνωση κειμένων για την ελληνική γλώσσα και απαγγελία ποιημάτων των Ν. Βρεττάκου, Ο. Ελύτη και Δ. Σολωμού από φοιτήτριες του Τμήματος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αναπλ. Καθηγητή του Τμ. Φιλολογίας κ. Π. Φίλου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μία σύντομη επισκόπηση της διαχρονικής πορείας και της γεωγραφικής διάστασης της ελληνικής γλώσσας».
Στη γλαφυρή ομιλία του, ο κ. Φίλος περιέγραψε τον αριθμό των ομιλούντων την ελληνική γλώσσα παγκοσμίως, τη γεωγραφική εξάπλωση και τη διαχρονικότητά της, τη διαλεκτική πολυμορφία της και την αλληλεπίδραση της με άλλες γλώσσες. Σημείωσε ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί κύριο μέρος της ελληνικής ταυτότητας και έχει μακραίωνη πορεία, η οποία τεκμηριώνεται με γραπτές μαρτυρίες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιπρύτανης και το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και εκπαιδευτικοί των ελληνόγλωσσων μειονοτικών σχολείων.
Βασίλης Λούπας